Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Сколиозата често започва с главоболие

Вторник, 30 Юни 2020 / Хранене и Здраве
208
  • pixabay.com

Заради COVID-19 случаите с гръбначни изкривявания се увеличиха, казва д-р Илияна Матеева от МБАЛ „Централ Хоспитал“

 

Изкривяването на гръбнака, или сколиозата, нараства лавинообазно в последните години.

По време на карантината и online обучението, всекидневното стоене пред компютъра с часове е увеличило случаите на гърбначни изкривявания. При някои от малките ни пациенти се стигна до влошаване на състоянието, защото занемариха гимнастиката, не изпълняваха дори поставените от преподавателите по физическо възпитание задачи, казва началникът на отделението по физиотерапия и рехабилитация в пловдивската МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Илияна Матеева.

Сколиозата е изкривяване на гръбначния стълб във фронталната равнина. Открита навреме е напълно лечима. Причините за изкривяването се свързват с липсата на витамин D, неправилното хранене, бърз растеж при децата - по 16-17 см за едно лято, наследствени фактори или ненужно тежките раници и техния неправилен избор.

Според д-р Матеева всеки родител е добре да бъде запознат с това заболяване, тъй като често ние сме тези, на които ни прави впечатление лошата стойка на детето, различна височина на раменете, асиметрия в лопатките, изкривяване на таза, скъсяване на крайник, нарушение в походката. При много деца един от първите симптоми е главоболието, лесната уморяемост и затруднение в дишането.

При съмнение е необходима консултация с ортопед. Правят се рентгенографии и се определя се степента на изкривяването, което според класификацията е:

 

Първа степен - до 8-10 градуса, много често се касае за лоша стойка

Втора степен - до 20градуса, лечението включва масажи, електропроцедури, аналитични упражнения и изправителна гимнастика.

Трета степен - от 20до 40градуса. Провежда се корсетолечение и кинезитерапия.

Четвърта степен -над 40градуса. Изисква оперативно лечение.

 

Добрият резултат от терапията се определя от комплексния подход. Той включва и специална диета при децата - балансирано хранене с достатъчно протеини, мазнини и бавни въглехидрати.

Протеините се набавят от боб, грах, телешко, нетлъсти меса. Извара, сирене, яйца и ядки доставят на организма достатъчно калций. Риба и краве масло са важни за набавяне на витамини А, Е и D.

Бавни въглехидрати получаваме от любимите макаронени изделия, те зареждат организма с достатъчно енергия. Желателно е избягването на тестени, сладки и мазни храни, тъй като водят до затлъстяване, а то пречи на двигателната активност и задълбочава деформацията. 

„Целта на специалистите е да информират за нарастващата честота на заболяването, методите на профилактика и различните възможности за лечение, отбеляза д-р Матеева. Защото нелекувана сколиозата води до тежки увреждания на гръбначния стълб, нарушение на дишането, притискане на органи, болки в кръста и в тазобедрените стави, нарушение на походката. На всяко дете с поставена диагноза е важно да се обясни необходимостта от ежедневна двигателна активност.“

Родителите и децата, които се нуждаят от повече информация да се свържат с д-р Матеева на тел: 087 835 9533.

 

Вижте още:

Сърцето обича движението

Covid-19 при децата

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

сколиоза, изкривяване на гръбнака, деца, родители, движение, здраве

StreetBoard

Защо ниските данъци не привличат инвеститорите?

Сряда, 04 Април 2018 / Общество
България има нужда да изгради потребителска сила   Защо България има ниски данъци, а привлича малко преки инвестиции? Не се привличат инвестиции само с ниски преки данъци тъй като това е краткосрочно решение и се постига краткосрочен ефект, а трябва да се гледа в по-дългосрочна перспек [...]

Бездушни чиновници умъртвиха невинни животни

Петък, 30 Декември 2016 / Истории от града
4 кончета от защитена порода и 2 кучета бяха отнети от собствениците им   Бездушни чиновници от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) са умъртвили 4 малки кончета от защитена порода и 2 кучета, отнети от собствениците им, само защото са превозвани без чип и необходимите д [...]