Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Честит 18-ти рожден ден...

Сряда, 17 Май 2017 / Гласът на детето
550
  • ClubZ.bg

Майки на деца с увреждания за пореден път протестираха в търсене на решение на проблемите

 

Регламентиране на помощта за хората с увреждания със закон, отпускане на помощи според уврежданията и потребностите на човека и изготвяне на регистър на лицата с увреждания според техните заболявания. За това настояха за пореден път майки на деца с увреждания, които излязоха на протест пред Народното събрание днес.

Майките казват, че не протестират за пари, а за адекватна на нуждите на техните деца подкрепа – някои имат нужда от количка, други от рехабилитация и специализирани услуги.

Въпреки значителното увеличаване на финансовата подкрепа за децата с увреждания, която достига до 930 лева на месец за децата с най-тежки увреждания, майките отново зададоха въпроса какво се случва със същите тези деца, които след като навършат 18 години не са по-здрави или по-малко увредени - с навършването на пълнолетие хората с увреждания получават право на инвалидна пенсия, която обаче е около минимума от 200 лева.

Затова родителите поставиха пред парламента импровизиран ковчег с надпис „ЧРД 18“.

Майките настояват и за цялостна политика на интеграция и приобщаващо образование, съобразено с конкретните нужди на всяко дете, подчертавайки, че са родители, а не лични асистенти, които да пишат отчети за свършената работа по отглеждането на собствените им деца.

Социалното министерство ще търси възможности за удовлетворяване на исканията на родителите на деца с увреждания, но трябва да се обсъди внимателно доколко е възможно да се финансира цялата лична помощ, защото в момента в бюджета на МТСП годишно са заложени 160 млн. лева за подкрепа на тези семейства, коментира социалният министър Бисер Петков, цитиран от БТА. Децата, които получават семейната помощ по Закона за семейните помощи за деца, са около 26 000.
Той съобщи още, че чрез инструментите на оперативна програма "Човешки ресурси" ще се предложат нови операции, които да са в подкрепа на хората с увреждания, за оказване на заместваща грижа в дневните центрове за деца с увреждания, както и ще се търсят други възможности и ресурси.
Вчера в социалното ведомство е имало среща с представители на национално представителните организации на хора с увреждания, които са поставили своите искания във връзка с медицинската експертиза на работоспособността. Работи се и по електронния регистър на хората с увреждания. „Ще направим каквото е необходимо като допълнителен ресурс, за да може този регистър да бъде въведен и да функционира пълноценно“, заяви Петков. В проекта на Закон за социалните услуги, който ще се разработва от ведомството, ще се направи опит за отделяне на инструмента "социални услуги" от социалните помощи, които сега са в Закона за социалното подпомагане. Целта е с новите социални услуги да се адресират индивидуалните потребности на хората с увреждания, обясни министърът. Петков допълни, че и паричната помощ, която се отпуска на семействата на хората с увреждания е с цел те да преценят от какво имат нужда. Работи се и за обезпечаване на финансирането на програмите за лични асистенти, както и по възможността в дневните центрове краткосрочно да могат да остават деца с увреждания.

 

50% от обезщетението

за работещите майки

 

Правителството е приело промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, свързана с измененията в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, които влизат в сила от първи юни тази година, съобщи социалният министърът. Промените ще дават възможност майките, които изберат да върнат на работа след 6-тия месец от раждането, да получават 50% от обезщетението за отглеждане на дете заедно със заплатата си. Целта е да се насърчат майките да се връщат на работа, но без решаване на проблема с детските ясли, тази мярка едва ли ще даде очаквания резултат.

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

майки, деца с увреждания, закон за личната помощ, МТСП, Бисер Петков

StreetView

Змийският град – най-древният в България

Събота, 09 Септември 2017 / Места
Храмът край Сърница е единственият в България с толкова много наслагване на змийски елементи   Преди малко повече от година, на 1 юни 2016 г., ентусиастите Паулина Михова, Живко Тенев и Иван Мануилов откриват скално светилище край с. Сърница в хасковската община Минерални бани. Светили [...]

Коледното градче в Драма

Неделя, 10 Декември 2017 / Места
Всяка година в месеца на коледните чудеса гръцкият град заживява нов живот, за да ви срещне с героите и магията на коледния дух   Известният Коледен базар в Драма се провежда от 14 години и вече има своите традиции с мирис на канела и коледни звънчета. Когато пристигнете, ви посрещат м [...]