Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Тристълбовият модел в здравното осигуряване ще подобри работата на НЗОК

Четвъртък, 24 Януари 2019 / Общество
141
  • pixabay.com

Разбиването на монопола на касата ще доведе до оптимизиране на разходите

 

Необходима е спешна реформа в системата на здравеопазване в България чрез нови начини за финансиране на системата. Разбиването на монопола на НЗОК и създаването на реална конкуренция с алтернативни други здравни каси е начин за оптимизирането на разходите и подобряване на ефективността им. От НЗОК никой не е доволен, нито пациентите, нито лекарите, нито болниците, защото няма друга алтернатива. Ако монополът на здравната каса остане, правителството ще продължава да налива все повече пари в система, която вече е доказала, че е неефективна. Само конкуренцията между повече здравни каси води до доброто качество на здравеопазването.

Реформите във финансирането на здравеопазването да включват незабавна демонополизация на НЗОК и право на избор на всяко здравноосигурено лице за част от здравната вноска към избрани други алтернативни здравни каси. Необходими са мерки за контрол и овладяване разходите на болниците на принципа парите следват пациента.

Здравноосигурителната вноска на всяко здравноосигурено лице да е в лична сметка. Това, което ще отличава втория допълнително задължителен пакет от основния, е, че хората, които се осигуряват от държавата (деца, студенти и пенсионери), ще бъдат осигурявани от държавата към НЗОК, като публичният ресурс ще се управлява пак от касата, тоест публичният ресурс от втория стълб на осигуряване няма да се използва от частните здравноосигурителни фондове.

Здравната вноска, която сега е осем процента, трябва да стане десет процента. Увеличението от два процента да отиде за допълнително задължително осигуряване, които ще се плащат от всеки здравноосигурен. Третият стълб да е напълно доброволен.

Тристълбовият модел на здравно осигуряване, подобно на пенсионния ни модел, дава възможност за конкуренция и разбива монопола на НЗОК, както и повишава качеството на медицинското обслужване. Само тристълбовият модел на здравно осигуряване ще разбие ефективно монопола на НЗОК, другото е демагогия.

 

Вижте още:

Демонополизацията на НЗОК ще реши проблема със скритите дефицити

Солидарност или инвестиции

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

здравно осигуряване, НЗОК, финансиране, здравеопазване, монопол, здравна вноска

Street of Hope

Финландският учител

Събота, 19 Август 2017 / В клас
Отлично подготвени, високо уважавани и свободни - това са хората зад скандинавския образователен феномен   Във Финландия учителят се възприема като "човекът, който носи цивилизацията в малките селца". Защото в северните зими те остават почти откъснати от света. В тихата класна стая, ук [...]

Книга за добродетелите

Събота, 17 Септември 2016 / Родители
  Излезе от печат сборник от 35 детски песни с ноти „Добродетели“   Книгата е създадена за родители и учители, които искат да бъдат в помощ на изграждането на характера на децата. Автори са специалистът Любов Миронова и музикалният педагог Камелия Данков [...]