Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Тристълбовият модел в здравното осигуряване ще подобри работата на НЗОК

Четвъртък, 24 Януари 2019 / Общество
161
  • pixabay.com

Разбиването на монопола на касата ще доведе до оптимизиране на разходите

 

Необходима е спешна реформа в системата на здравеопазване в България чрез нови начини за финансиране на системата. Разбиването на монопола на НЗОК и създаването на реална конкуренция с алтернативни други здравни каси е начин за оптимизирането на разходите и подобряване на ефективността им. От НЗОК никой не е доволен, нито пациентите, нито лекарите, нито болниците, защото няма друга алтернатива. Ако монополът на здравната каса остане, правителството ще продължава да налива все повече пари в система, която вече е доказала, че е неефективна. Само конкуренцията между повече здравни каси води до доброто качество на здравеопазването.

Реформите във финансирането на здравеопазването да включват незабавна демонополизация на НЗОК и право на избор на всяко здравноосигурено лице за част от здравната вноска към избрани други алтернативни здравни каси. Необходими са мерки за контрол и овладяване разходите на болниците на принципа парите следват пациента.

Здравноосигурителната вноска на всяко здравноосигурено лице да е в лична сметка. Това, което ще отличава втория допълнително задължителен пакет от основния, е, че хората, които се осигуряват от държавата (деца, студенти и пенсионери), ще бъдат осигурявани от държавата към НЗОК, като публичният ресурс ще се управлява пак от касата, тоест публичният ресурс от втория стълб на осигуряване няма да се използва от частните здравноосигурителни фондове.

Здравната вноска, която сега е осем процента, трябва да стане десет процента. Увеличението от два процента да отиде за допълнително задължително осигуряване, които ще се плащат от всеки здравноосигурен. Третият стълб да е напълно доброволен.

Тристълбовият модел на здравно осигуряване, подобно на пенсионния ни модел, дава възможност за конкуренция и разбива монопола на НЗОК, както и повишава качеството на медицинското обслужване. Само тристълбовият модел на здравно осигуряване ще разбие ефективно монопола на НЗОК, другото е демагогия.

 

Вижте още:

Демонополизацията на НЗОК ще реши проблема със скритите дефицити

Солидарност или инвестиции

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

здравно осигуряване, НЗОК, финансиране, здравеопазване, монопол, здравна вноска

Street of Hope

Обич се учи чрез обич

Събота, 22 Април 2017 / Гласът на детето
Ако да изградиш връзка с детето, за което се грижиш, е непрофесионално, тогава предпочитам да бъда непрофесионалист, казва приемната майка Цветелина Радулова   Цветелина Радулова е от Троян. Млада е. Приемен родител е, като до момента се е грижила за няколко деца, част от които са осино [...]

Когато детето приключва със специалното обучение

Неделя, 13 Май 2018 / Родители
Безпокойствата на един родител, когато спира индивидуалната програма на детето му   Когато синът ми за първи път получи индивидуална програма за обучение, аз имах нужда от време да приема това. На първоначалната среща с екипа в училището, всичко което исках, беше да ми кажат, че то [...]