Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Книгата дава живот на душата

Сряда, 11 Септември 2019 / Към себе си
254
  • pixabay.com

Как библиотеката превърна едно дете в успешен възрастен?

 

Книгата е била мой пътеводител от момента, в който се научих да чета. Тя ме учеше на всичко необходимо в житейски план. Тя стана огледало на моята същност. Светът на книгите е омайващ и вдъхновяващ за всяко дете. Книгата дава живот на душата. Може понякога да не си даваме ясна сметка как книгите въздействат върху нас, но влиянието им е впечатляващо. Те са моята скъпоценност, която ме превърна в това, което съм днес и смея да твърдя за себе си, че се изградих като успешна личност, развила възможно най-добрите качества.

Но да разкажа повече за любовта си към четенето. Тя е тясно свързана с един от храмовете на познанието – библиотеката. Аз съм от нова последно поколение, което остана незасегнато на „високите технологии”, които направиха толкова модерен нашият съвременен свят. Днес приятел на детето е компютърът, а за мен беше книгата. И се радвам, че в моя случай книгата беше преди компютъра. В библиотеката още от малка срещнах съмишленици сред нейния екип, които откликваха на това, че виждаха пред себе си едно любознателно дете. Това ги и подтикна да ме включват в различни доброволчески мероприятия на читалищната библиотека, в които участвах с ентусиазъм. Това бяха забавни моменти и мигове, в които можех да помогна на хората, които ме подкрепяха всячески. Тази практика на взаимопомощ не е спряла до ден днешен.

Съмнявам се, че щях да стана толкова ревностен читател, ако не получавах насърчение от читалищните дейци, защото за да обикнеш една книга, понякога ти трябва човек, който да те насочи към правилната посока и да ти разкрива магията на творческото писане. Да, творческото писане … то ме грабна, когато постепенно започнах да навлизам в юношеските си години. В крайна сметка това е и логично продължение на интереса към книгите. Защо пък и аз да не се опитам да стана писател, който ще докосва сърцата на читателите? Е, в началото има и съмнения, че надали ще си много добър, но когато ги отхвърлиш и се заемеш с работа, се изненадваш от резултата. А когато написаното се хареса на теб и на някой твой близък, си казваш, че можеш и още по-добре да се представиш следващият път. Ставаш по-самоуверен и готов да се откриеш пред света, защото разбираш, че със свои думи претворяваш онова, което мнозина премълчават или не знаят как да изкажат.

В моя творчески път родното ми читалище и библиотеката към него никога не са ме изоставяли, за което покорно им благодаря. И резултатът е три стихосбирки отпечатани с тяхна помощ и роман, за който активно споделят с всеки изявил желание да го има. В днешния момент аз съм това, което съм благодарение на библиотеката. Не бих могла да се изградя като успешен творец и преподавател без безценните знания, които натрупах чрез нея. Обичам я като част от себе си, защото тя е и се надявам да вдъхновя повече деца с моя пример. Аз съм едно от децата на библиотеката. Бъдете и Вие!

 

Вижте още:

Библиотеката като място на общуване

Място за четене

Къде да подредим книгите

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

книги, четене, библиотека, образование

StreetView

Светещи гъби и зелени релси на площад „Света Неделя“

Събота, 30 Ноември 2019 / Места
Площадът ще бъде обновен по проект на студио "Фуксас"   Светещи гъби, фонтани, зелени релси и нови дървета в центъра на София - така би трябвало да изглежда знаковия за столицата площад "Света Неделя" след реконструкцията, която започва догодина.   След няколко провалени конк [...]

Тайнственият град на траките и македонските царе

Неделя, 14 Май 2017 / Места
Повече от 100 години учените са спорили къде е разположен античният град Хераклея Синтика   Продължават археологическите проучвания на античния град Хераклея Синтика близо до Рупите. През изминалата седмица са открити 8 нови помещения, за които се предполага, че са магазини, съобщи за Р [...]