Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Протест спаси лъвчетата от Разград

Петък, 22 Декември 2017 / Истории от града
345
  • БГНЕС

Терез и Масуд няма да бъдат настанявани в зоологическа градина където и да е в България

 

Гражданското общество в България показа, че може да побеждава. Спасените от зоопарка в Разград лъвчета Терез и Масуд ще заминат за Холандия, въпреки решението на общината да ги дари в зоопарк без условия за отглеждане на подобни животни в Пазарджик. Победата на организациите за защита на животните и протеста днес може да е малка, но показва, че когато хората застават зад каузата си с аргументи и твърдост, могат да я спечелят.

Протестът беше организиран след като общинският съвет на Разград реши да дари спасените от „Четири лапи“ и стотици доброволци животни на зоологическата градина в Пазарджик. Решението беше скандално, защото лошите условия в зоокъта в Разград бяха причина лъвчетата да бъдат стъпкани от родителите им веднага след раждането. Едното бебе умря, а за живота на другите две месеци наред се бориха доброволци и лекари, буквално денонощно. Без помощта на общината, заради която животните бяха в това състояние, а с помощта на дарения.

След като за дивите животни беше осигурен дом в спасителен център в Холандия и уговорено след като пораснат да продължат живота си в среда, близка до естествената, от община Разград решиха, че те са нейна собственост и ги подариха на зоокъта в Пазарджик. Откъдето пък обясниха, че нямат нито условия, нито специалисти. Абсурд, който показва не просто бездушие, а тотална липса на грижа към животните и справедливост.

Протестът обаче постигна целта си - министърът на околната среда Нено Димов обясни пред хората, отгледали Масуд и Терез, че спасените бебета ще заминат за Холандия, дори, ако се наложи да бъдат конфискувани в полза на държавата. Министерството ще стартира дискусия за условията, при които се отглеждат животни в зоопарковете.

 

Ето историята:

Как се спасяват лъвчета – историята на Масуд и Терез

Спасяват още два лъва от зоопарка в Разград 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

протест, лъвчета, Разград, Терез, Масуд

Street of Hope

Социално мислене

Събота, 26 Май 2018 / Гласът на детето
Работата в групи може да помогне на децата да разберат как да взаимодействат по-ефективно с другите   Програмите за преподаване на социално мислене са предназначени за децата, които имат проблеми с общуването. Социалното мислене учи децата как да разберат какво могат да мислят и чу [...]

Бонбончо си намери нови приятели

Неделя, 05 Юни 2016 / Гласът на детето
  Авторът на поредицата от детски книжки Любов Миронова разказа на децата как се пишат приказки   Нека да започнем с това, че тези приказки наистина увличат децата до степен на пристрастяване. Напълно в добрия смисъл на думата обаче, защото какво по-хубаво от това детето ти да чак [...]