Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Протест спаси лъвчетата от Разград

Петък, 22 Декември 2017 / Истории от града
313
  • БГНЕС

Терез и Масуд няма да бъдат настанявани в зоологическа градина където и да е в България

 

Гражданското общество в България показа, че може да побеждава. Спасените от зоопарка в Разград лъвчета Терез и Масуд ще заминат за Холандия, въпреки решението на общината да ги дари в зоопарк без условия за отглеждане на подобни животни в Пазарджик. Победата на организациите за защита на животните и протеста днес може да е малка, но показва, че когато хората застават зад каузата си с аргументи и твърдост, могат да я спечелят.

Протестът беше организиран след като общинският съвет на Разград реши да дари спасените от „Четири лапи“ и стотици доброволци животни на зоологическата градина в Пазарджик. Решението беше скандално, защото лошите условия в зоокъта в Разград бяха причина лъвчетата да бъдат стъпкани от родителите им веднага след раждането. Едното бебе умря, а за живота на другите две месеци наред се бориха доброволци и лекари, буквално денонощно. Без помощта на общината, заради която животните бяха в това състояние, а с помощта на дарения.

След като за дивите животни беше осигурен дом в спасителен център в Холандия и уговорено след като пораснат да продължат живота си в среда, близка до естествената, от община Разград решиха, че те са нейна собственост и ги подариха на зоокъта в Пазарджик. Откъдето пък обясниха, че нямат нито условия, нито специалисти. Абсурд, който показва не просто бездушие, а тотална липса на грижа към животните и справедливост.

Протестът обаче постигна целта си - министърът на околната среда Нено Димов обясни пред хората, отгледали Масуд и Терез, че спасените бебета ще заминат за Холандия, дори, ако се наложи да бъдат конфискувани в полза на държавата. Министерството ще стартира дискусия за условията, при които се отглеждат животни в зоопарковете.

 

Ето историята:

Как се спасяват лъвчета – историята на Масуд и Терез

Спасяват още два лъва от зоопарка в Разград 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

протест, лъвчета, Разград, Терез, Масуд

Street of Art

Какви са симптомите на топлинен удар?

Четвъртък, 04 Юли 2019 / Хранене и Здраве
Кога трябва да търсим помощ от лекар?   Най-застраени от слънчев удар са възрастните над 60 години и децата, както хората със сърдечносъдови заболявания и хората със затлъстяване.  Ако сме прекарали много време на слънце, задължително трябва да потърсим сянка и да пием много вода. [...]

Фил Колинс отново на сцената

Понеделник, 17 Октомври 2016 / Под прожектора
Британският музикант ветеран Фил Колинс обяви, че се завръща с турне идното лято   Фил Колинс се завръща на сцената след 10-годишна пауза, съобщи bTV. Музикантът ще изнесе концерти в Лондон, Париж и Кьолн през лятото на 2017 г.. През 2011 г. Колинс обяви, че се оттегля от сцената, тъй [...]