Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Невидими медицински татуировки

Понеделник, 26 Декември 2016 / Хранене и Здраве
633
  • phys.org

Те маркират мястото за операция, после изчезват

 

Татуировките не са само боди арт. Те могат да имат и медицинско приложение. Лекарите ги използват, за да маркират пространство за бъдеща операция – особено за за немеланомен рак на кожата, като базално-клетъчен карцином, но мастилата могат да причинят проблеми.

Сега учените са разработили по-добро решение. В списанието ACS Nano те докладват за ново мастило, което свети само при определена светлина и може да изчезне напълно след известен период от време.

Пациентите, които са диагностицирани с рак на кожата, обикновено трябва да изчакат три месеца преди биопсията да потвърди състоянието и необходимото лечение. Лекарите могат да маркират мястото за бъдещо лечение с помощта на графит, индийско мастило или флуорисцентна боя. Но тези съставки оцветяват кожата и могат да изискват лазерна или хирургическа операция за отстраняването. Те също могат да причинят възпаление и дискомфорт. Кай Чен, Гари Чуанг, Сян Ронг Цен и други техни колеги искали да разработят безопасна за пациентите възможност.

 

 

Учените създават ограничен във времето пигмент от кръстосано свързани флуоресцентни супрамолекулни наночастици. На нормална светлина наночастиците са невидими, с което ще се избегнат нежелани петна по кожата на пациента. Но пигментът се вижда под светлина с дължина на вълната 465 нанометра, така че лекарите ще могат да използват специална светлина, за да виждат боята. Тестове върху мишки показват, че татуировките, създадени с тези наночастици не причиняват възпаление, а отбелязаното с него е било видимо 3 месеца – достатъчно дълъг период за маркиране на мястото от биопсията до лечението на пациента.

 

phys.org

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

невидими татуировки, медицина, операция, рак на кожата

StreetInside

8 начина да заглушим егото и да чуем висшия си аз

Понеделник, 25 Септември 2017 / Към себе си
Често сме твърде заети да слушаме какво ни казва ума и пренебрегваме вътрешните напътствия на Висшия си аз   Умът ни ни дава постоянни съвети, които ни предупреждават за опасност или ни критикуват за нещата, които правим. Понякога това може истински да ни обърка или да доведе до различн [...]

Аз, Вселената и Любовта

Неделя, 28 Юли 2019 / Към себе си
В моята лична Вселена избирам да бъда просто щастлива   Човекът е абсолютният господар в материалния свят, в който живеем. Сам избира ценностите си, а често избира и да не зачита чуждите. Може би единствената обща ценност за всички хора е свободата, но всеки я разбира по различен начин. [...]