Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Невидими медицински татуировки

Понеделник, 26 Декември 2016 / Хранене и Здраве
969
  • phys.org

Те маркират мястото за операция, после изчезват

 

Татуировките не са само боди арт. Те могат да имат и медицинско приложение. Лекарите ги използват, за да маркират пространство за бъдеща операция – особено за за немеланомен рак на кожата, като базално-клетъчен карцином, но мастилата могат да причинят проблеми.

Сега учените са разработили по-добро решение. В списанието ACS Nano те докладват за ново мастило, което свети само при определена светлина и може да изчезне напълно след известен период от време.

Пациентите, които са диагностицирани с рак на кожата, обикновено трябва да изчакат три месеца преди биопсията да потвърди състоянието и необходимото лечение. Лекарите могат да маркират мястото за бъдещо лечение с помощта на графит, индийско мастило или флуорисцентна боя. Но тези съставки оцветяват кожата и могат да изискват лазерна или хирургическа операция за отстраняването. Те също могат да причинят възпаление и дискомфорт. Кай Чен, Гари Чуанг, Сян Ронг Цен и други техни колеги искали да разработят безопасна за пациентите възможност.

 

 

Учените създават ограничен във времето пигмент от кръстосано свързани флуоресцентни супрамолекулни наночастици. На нормална светлина наночастиците са невидими, с което ще се избегнат нежелани петна по кожата на пациента. Но пигментът се вижда под светлина с дължина на вълната 465 нанометра, така че лекарите ще могат да използват специална светлина, за да виждат боята. Тестове върху мишки показват, че татуировките, създадени с тези наночастици не причиняват възпаление, а отбелязаното с него е било видимо 3 месеца – достатъчно дълъг период за маркиране на мястото от биопсията до лечението на пациента.

 

phys.org

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

невидими татуировки, медицина, операция, рак на кожата

Street of Hope

Блъскане и обиди на деца в детска градина в Бургас

Четвъртък, 01 Февуари 2018 / Гласът на детето
Огласяването на издевателствата доведе до уволнение на едната възпитателка от група "Мики Маус"   Блъскане на деца, крясъци, бой с пръчка, скубане и обиди. Тези „възпитателни“ подходи са използвани в детска градина „Брезичка“ в Бургас, показва видео, заснето със [...]

Вечер на добродетелите в подкрепа на ранното детско развитие

Вторник, 10 Октомври 2017 / Гласът на детето
Всяка година инициативата събира средства, посветени на определена кауза в подкрепа на деца в риск    Осмото издание на благотворителната инициатива „Вечер на добродетелите“ е посветена на развитието, а не на оцеляването и базовите нужди на децата. Каузата е играта, защ [...]