Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Невидими медицински татуировки

Понеделник, 26 Декември 2016 / Хранене и Здраве
419
  • phys.org

Те маркират мястото за операция, после изчезват

 

Татуировките не са само боди арт. Те могат да имат и медицинско приложение. Лекарите ги използват, за да маркират пространство за бъдеща операция – особено за за немеланомен рак на кожата, като базално-клетъчен карцином, но мастилата могат да причинят проблеми.

Сега учените са разработили по-добро решение. В списанието ACS Nano те докладват за ново мастило, което свети само при определена светлина и може да изчезне напълно след известен период от време.

Пациентите, които са диагностицирани с рак на кожата, обикновено трябва да изчакат три месеца преди биопсията да потвърди състоянието и необходимото лечение. Лекарите могат да маркират мястото за бъдещо лечение с помощта на графит, индийско мастило или флуорисцентна боя. Но тези съставки оцветяват кожата и могат да изискват лазерна или хирургическа операция за отстраняването. Те също могат да причинят възпаление и дискомфорт. Кай Чен, Гари Чуанг, Сян Ронг Цен и други техни колеги искали да разработят безопасна за пациентите възможност.

 

 

Учените създават ограничен във времето пигмент от кръстосано свързани флуоресцентни супрамолекулни наночастици. На нормална светлина наночастиците са невидими, с което ще се избегнат нежелани петна по кожата на пациента. Но пигментът се вижда под светлина с дължина на вълната 465 нанометра, така че лекарите ще могат да използват специална светлина, за да виждат боята. Тестове върху мишки показват, че татуировките, създадени с тези наночастици не причиняват възпаление, а отбелязаното с него е било видимо 3 месеца – достатъчно дълъг период за маркиране на мястото от биопсията до лечението на пациента.

 

phys.org

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

невидими татуировки, медицина, операция, рак на кожата

StreetView

Огромен айсберг е на път да се откъсне от Антарктида

Събота, 07 Януари 2017 / Места
Ако целият лед от шелфа Ларсен С навлезе в окена, морското равнище ще се повиши с 10 см   Един от 10-те най-големи регистрирани айсберги е на път да се откъсне от антарктическия шелф Ларсен С, съобщи Би Би Си, предаде БТА. Айсбергът е най-северният шелф на Антарктика, с площ 5000 кв. к [...]

Откриха сметка за възстановяване на паметника на Каймакчалан

Вторник, 27 Септември 2016 / Места
  На този връх се е провела една от най-тежките битки в бългаската история   Националният исторически музей обяви банкова сметка за дарения за възстановяването на разрушения от македонския журналист Миленко Неделкович паметник на Каймакчалан. На призива от страна на българската дъ [...]