Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Да изпеем песничка...за доброто

Понеделник, 31 Октомври 2016 / В клас
6329
  • Снимки: Лили Дулева
1 / 4

 

Вчера беше официално представена книгата „Добродетели – 35 песни за деца“. Песните в сборника бяха изпяти от деца от няколко столични училища. Разговаряме с автора Любов Миронова за това защо и как беше създадено помагалото за учители и родители и защо добродетелите са в основата на доброто възпитание и образование.

 

Защо решихте за издадете книгата "Добродетели-35 песни за деца"? Разкажи за нея?

 

Книгата „Добродетели – 35 детски песни с ноти“ е част от процеса на създаване на учебен предмет Добродетели. На всички континенти такъв предмет съществува и децата от малки се научават да назовават и разсъждават над думи като „честност“, „почтеност“, „милосърдие“, „доброта“... Преди точно десет години купих ръководство за учители, в което пишеше, че добродетели се преподават през приказки, песни и поговорки от местната култура или действителни разбираеми за децата случаи. Отделих 8 години да изследвам темата, за славянски, прабългарски, тракийски, български приказки, митове и легенди. Изчетох много поговорки. За 29 урока, колкото е една учебна година, трудно се намира материал. Всеки може да отдели време и да потърси приказки, песни и пословици по темите на уроците ни по-долу:

 

Честност

Правилно използване на времето

Уравновесеност

Щастие

Толерантност

Лоялност

Искреност

Постоянство

Удовлетвореност

Щедрост

Ценене на всички култури и религии

Почтеност

Даване

Търпение

Милосърдие

Загриженост за другите

Търсене на знание

Благодарност

ПроРеципрочност

Доброта

Братство

Оптимизъм

Самостоятелност

Себеприемане

Отдаденост

Всеразбиране / Единство

 

Тъй като аз лично за някои уроци приказки не намерих, се наложи да ги напиша. Тъй като песни също не намерих, се наложи да вляза в новите за мен роли на композитор и текстописец. Така се появиха близо 30 песни по добродетели. Камелия Данкова добави 4 песни и положи огромни усилия тези песни да се превърнат в ноти и стотици деца да ги пеят. Последните две години бяха посветени да се обучат преподаватели да преподават Добродетели и да споделим песните.

Книгата „Добродетели – 35 детски песни с ноти“ е сборник с песните от учебния ни предмет Добродетели, необходими за една учебна година. Учителите имат нужда от 25 песни, а ние имаме 10 допълнителни, така че преподавателите да имат избор, когато подготвят урока си. В книгата е указано за кой урок е песента, има текст и ноти. Така песните могат да се пеят в цялата страна. За родители и учители, които не познават нотите, песните са достъпни и се споделят в мрежата.

Целта е децата да разбират смисъла на тези думи и ако изберат, да ги включат в характера си. България да пее и песни за Добродетели.

Книгата „Добродетели – 35 детски песни с ноти“ е помагало за родители и учители да предават добродетели на децата си и да ги подкрепят при формирането на характера им.

  

Добродетелите са важна част от идеята за Озарената педагогика. Нека да припомним защо.

 

Озарената педагогика е създадена от мен преди няколко години и има за цел да е мост между настоящия образователен модел създаден да обслужва индустриалното общество (учи се на смени, големи групи деца стоят неподвижно и изпълняват инструкции, ходят в определени часове до тоалетна и за храна... за бъдещи работници зад машините във фабриките) и следващия образователн модел, който е за информационното общество в което навлизаме.

В едно изречение озарената педагогика е

 

предаване на мъдрост и добродетели през опит.

 

Кои са нивата на възприемане?

- Данните са стойности на променлива. Например – какво показва термометърът.

- Информацията е сбор от обработени данни. Например – новини.

- Знанието е многократно проверена информация през годините. Милиони хора са бъркали в огъня и са се изгаряли. Знанието е представено в учебниците.

- Изживяването е физиологичен процес. Свързано е с изчервяване или изпотяване, или задъхване, или настръхване, или... Например знаете, че ако хвърлите круша от балкона, тя ще падне на земята, а няма да полети към звездите. Хвърляте круша и всичките ви сетива възприемат падането. Имате този личен опит.

- Мъдрост – Разбирането на същността. Например в преносен смисъл виждате пара и лед, но разбирате, че това е вода в различни форми. Природните закони и ритми.

- Просветление.

Мъдростта е вместо знанието, което в момента се преподава.

Това, което ти е важно е ценност. За едни това е образование, за други пътувания, за трети мода... Като се дадат 1000 лева на различни хора в зависимост от ценностите си, те ще вземат решение как да ги похарчат. Така ценностите определят характера и съдбата на човек.

 

Добродетелите

 

са малка част от ценностите, които ти помагат като насочващи табели да си добре дългосрочно.

Децата до седемгодишна възраст възприемат чрез имитация и подражание. Те не оценяват, а копират поведенчески модели и ценностни системи. Те се формират от внушения/програмиране на родители, учители, медии/интернет, а след 12 години и от приятели. Процентно най-високо е въздействието върху децата на медиите/интернет.

Изключително важно е между 7 и 12 години да се въведе учебен предмет Добродетели (тази част от ценностите, които помагат да израстваш). Така детето осъзнава (качва от подсъзнанието си в съзнанието си) ценностната си система, може да я вербализира и да избере, кое да остане и кое би искало да се промени.

Ако майка му лъже и то до 7-годишна възраст е копирало тази програма несъзнателно, то чрез учебния предмет добродетели може да разбере какво е честност и какво е лъжа, да може да говори и разсъждава по темата. Ако избере, може да активира в себе си тази добродетел.

Добродетелите са програми, които помагат несъзателните ни избори да са в добра дългосрочно посока за нас.

Необходимо е образованието да е през опит, защото освен ума, учи и тялото. За да се сготви боб, е необходимо да имаш знания, но първият път когато застанеш пред печката това не е достатъчно. Трябват и практически умения, сръчност и съобразителност на база практика.

 

Завърши първият курс за обучители по добродетели. Как ще продължи работата оттук нататък? 

 

Първият курс за обучители по добродетели завърши успешно. В момента подготвяме новата учебна година и ще започне втори курс. При нас се учи. Курсът е една учебна година – шест модула, тъй като са необходими освен знания и умения, и отношение.

Продължаваме напред с обучение на обучители, които да влизат в училища и детски градини и като свободноизбираем предмет да водят часове по добродетели.

Продължаваме да подготвяме родители, които искат да правят личностно развитие и да осъзнаят характера си. Да могат да назоват ценните си страни и да открият други близки, които да предадат на децата им добродетелите, които им липсват. (www.frud.bg).

 

Кога България ще има своето Озарено училище? 

 

В България ще има Озарено училище, когато критична маса хора разбере, какво е добродетели и мъдрост през опит. Както е тръгнало, може първото Озарено училище да не е в България. Ако родителите на малки деца и бъдещите родители не вложат съзнателно време и енергия за личностно развитие, да се саморемонтират, ще става все по-трудно при съзнателно водената политика за опростачване, примитивизиране и оскотяване, която вече 20 години се финансира отвън. От нас зависи.

"I have nothing new to teach the world. Truth and Non-violence are as old as the hills. All I have done is to try experiments in both on as vast a scale as I could." Mahatma Gandhi

 

Вижте още: 

Работилница за добродетели

Книга за добродетелите 

Добави коментар


Добави
Loading ...
  • 1 -0
    Елена Чакърова 01.11.2016 / 14:00

    Любовче, всичко е толкова добре премислено.Дано повече учители се докоснат до книгите ти за деца.И най- вече до "Добродетели".Лесна за усвояване .Видяхме с какъв ентусиазъм дечицата пееха песничките...Успех!!!Е.Ч.n


Автор

повече за автора

Ключови думи:

детски песни, добродетели, помагало, Любов Миронова, озарена педагогика

StreetInside

Как всичко може да се промени за един миг

Понеделник, 04 Юни 2018 / Към себе си
Три неща, които Рик Елиас осъзнава докато самолетът му се разбива    Представете си, че имате шанса да погледнете смъртта в лицето, а след това само за няколко минути да се отдалечите с едно променящо живота ви преживяване. Историята на Рик Елиас, пътникът на седалката 1D на полет [...]

Пет минути на ден към целта

Неделя, 22 Май 2016 / Към себе си
Един прост навик, който може да промени живота ви   В днешния свят е невероятно лесно да отклоним вниманието си от това, което наистина има значение за нас. Всеки ден сме бомбардирани от разсейващи неща от всички посоки. Да успееш да ги сведеш до минимум и да съсредоточиш вниманието си [...]