Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как да спорим правилно

Вторник, 25 Октомври 2016 / Към себе си
1053

 

Всички двойки спорят. Това, което различава щастливите от останалите двойки, е начинът, по който спорят и разрешават конфликтите по между си

 

В действителност, според експерта  Джон Готман, най- силният показател за това дали една връзка ще бъде успешна или не се крие в начина,  по който  двойките се справят с  конфликтите (Готман , John Мордехай и Nan Сребърни. The Seven Principles for Making Marriage Work. New York : Crown , 1999 Print).

Следователно, за да се развиват успешно нашите отношения , ние трябва  да се придържаме към здравословни стратегии за справяне с трудностите , споровете и конфликтите, които възникват  между нас. Невинаги ключът се крие в съвместимостта на партньорите, но справянето с различията е. 

Начини да спорим правилно:

1. Поемане на ангажимент за справяне с проблема. Най-лесно е да избягаме от конфликта, но нека не забравяме, че не става въпрос за нас или за това обичаме или не да се справяме с  проблеми. Става въпрос за това, от което се нуждае нашата връзка, затова нека се фокусираме върху тези нужди. И двамата партньори трябва изцяло да се ангажират с решаването на техните проблеми, защото нерешаването и неглижирането им няма да ги накара да изчезнат.

2. Атакувайте проблема, не човека. Не трябва да забравяте, че вашият партньор е от вашия отбор. Винаги се подкрепяйте помежду си. Не прехвърляйте вашите недоволство и раздразнение по между си. Фокусирайте се върху проблема и го атакувайте заедно. Винаги, когато трябва да правите избор между връзката или това да бъдете прав, изберете връзката.

3. Демонстрирайте активно слушане. Опитайте да се поставите на мястото на  партньора си. Обърнете тялото си към  него, поддържайте директен визуален контаст, изключете телевизора и звука на вашия телефон. Това са характеристиките на активното слушане, които ще смекчат отбранителното поведение. Така ще демонстрирате искреното си желание да чуете всико, което партньорът ви иска да сподели и ще създаде благоприятна среда така необходима за разрешаване на всеки спор.

4. Бъдете честен и открит в комуникацията. Не може да нападате партньора си за това, че е изразил искреното си мнение и да очаквате от него да продължи да бъде открит с вас относно чувствата си. Насърчете го с думи и действия да бъде честен и открит с вас, нека се почувства в безопасност да споделя, като го уверите, че винаги ще го обичате.

5. Проучете всички факти. Нищо не може да бъде по фрустриращо от едно прибързано заключение, преди да сте се запознали с цялата информация, имаща отношение към проблема. Не пилейте време и енергия да атакувате погрешни проблеми. Убедете се, че проблем наистина съществува преди да започнете да търсите решението му. Проверете още веднъж всички факти.

6. Направете списък на всички възможни решения. Едва след като се убедите, че някои от тях могат да решат вашият проблем пристъпете към тях обективно. Това ще ви помогне да държите емоциите си под контрол, а също и да се въздържате от персонални обвинения. Само така ще останете фокусирани върху решението и ще изразите вашата обща решимост за намиране на ефективно решение.

7. Изберете най-доброто решение заедно. Правейки това, не забравяйте, че сте от един отбор. Един отбор срещу един проблем, не един срещу друг. Нека приоритет бъде вашата връзка, а не кой от двамата е прав, след което направете стратегически избор, удовретворяващ и двама ви.

8. Търсете позитивите. Понякога е по-лесно при спорове да се фокусирате върху негативите, но подобна стратегия е неефективна в прогностичен план. Какво ще научите от тази ситуация? Как ще надраснете подобен конфликт? Всяко предизвикателство е възможност. Намерете я!

9.Уважавайте достойнството на партньора си. Дори ако сте прав, а партньорът ви е тръгнал в погрешната посока, само ще накърните егото му ако засегнете неговото достойнство. Нямате право да казвате или правите кактвото и да е, което би унижило партньорът ви в неговите собствени очи. В крайна сметка, това което е най-важно не  е онова, което мислите за него, а това което самият той мисли за себе си. Уважавайте достойнството на другите винаги.

10. Не забравяйте, че се обичате. Колкото и лоши да станат нещата никога не забравяйте че срещу вас е човекът, когото обичате. Разбира се, можете да му кажете как се чувствате и да изразите себе си, но го направете с любов и загриженост. Любовта е единственият и най-силен мотиватор на промяната. Така, че ако искате да промените взаимоотношенията си, бъдете умен и го направете с любов.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

спор, аргументи, двойки,

Street of Hope

От какво се причинява аутизмът – актуални научни факти и предположения

Събота, 10 Февуари 2018 / Родители
Приема се, че произходът на това разстройство има биологичен характер, но терапията с рибено масло доказано подобрява състоянието   Доста се пише и говори за аутизма в днешно време. Често, обаче, в публичното пространство излизат непроверени факти и дори лишени от логика твърдения, коит [...]

Не крещете, решавайте проблемите заедно

Петък, 25 Януари 2019 / Родители
Повишаването на тон пред всички, най-често води само до проблеми. Възрастният показва (на себе си и всички наоколо), че не се справя и веднага губи статуса си на добър ролеви модел. Детето се парализира и унижението от ситуацията блокира всякакви изводи, до които искаме то да стигне. По-работ [...]