Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Безплатни детегледачки за децата, които не ходят на градина

Четвъртък, 17 Август 2017 / Родители
4204

Социалното министерство стартира инициативата от септември с европейски средства

 


Семействата, които не са успели да запишат децата си на детска градина, ще могат да наемат детегледачки от 1 септември, съобщиха от социалното министерство. Работните места за тях ще бъдат осигурени с европейски средства.

"Целта е да подпомогнем семействата, които имат желание и двамата родители да работят или ако е самотна майката да има реализация на пазара на труда, като ние ще поемем разходите по отглеждането на детето в рамките на 18 месеца в размер до една минимална заплата.“, обясни пред медиите заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Програмата е на стойност 20 млн. лева и от нея ще могат да се възползват 2000 семейства. Държавата ще плаща по една минимална заплата на детегледачите в продължение на 18 месеца. Те трябва да са регистрирани в бюрата по труда и ще се избират от родителите. 

275 жени вече са се възползвали от възможността да се върнат на работа преди детето им да навърши 1 година и да получават 50% от обезщетението си за майчинство към заплатата си. Тази възможност влезе в сила преди около два месеца. По ОПРЧР предстои да се обяви операция „Родители в заетост“, която ще даде възможност на родители, които не са успели да запишат детето си на детска градина, да наемат детегледачка и да се върнат на работа, посочи Бисер Петков.

Родителите, които подават заявления за семейни помощи, да не предоставят вече копие от акта за раждане на децата си, предвижда още министерството. По този начин ще бъдат облекчени над 600 хиляди семейства.

Безработните, които са на социални помощи, които живеят в общини с висока безработица, ще трябва да си заслужат помощите. Те ще могат да помагат на хора с право на социални услуги, предоставяни от общините, като например помощ в домакинството за възрастни или трудноподвижни хора. В случай, че регистрираният на трудовата борса човек откаже да изпълни задачата на кметството, то ще може да спре помощта му.

Социалното ведомство обещава да намали броя на документите, които хората с увреждания подават, за да получат различни интеграционни добавки.

Режимът синя карта за наемане на висококвалифицирани чуждестранни работници също ще бъде облекчен. "Едно от нещата, за които вече има съгласие, е да отпадне задължението след изтичане на срока на достъп до пазара на труда, лицето, което има синя карта да напусне страната, за да може да кандидатства за удължаване на този срок", обясни социалният министър Бисер Петков.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

детегледачка, детска градина, деца, родители, социално министерство

StreetInside

Млада докторантка конструира сгради, устойчиви на взрив

Понеделник, 10 Декември 2018 / Кариера
Галина Соколова получи годишната стипендия на „Карол Знание“   Галина Соколова е новият носител на докторантската стипендия на Фондация „Карол Знание“, реши журито след силно представяне на трима финалисти. Победителят в конкурса е редовен докторант към катедра [...]

Децата на дъгата

Вторник, 31 Януари 2017 / На предела
  Това е третото поколение от специални деца, които са на земята, за да помогнат на човечеството да се излекува и да се развие   Децата на дъгата започнаха въплъщението си около 2000 година, въпреки че някои са родени по-рано. Това означава,че много от тях вече са в юношеските си [...]