Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Детската болница ще бъде построена в нова сграда

Сряда, 27 Май 2020 / Общество
144
  • ГИС

Това стана ясно на среща в сградата на Министерския съвет

 

Старата сграда в двора на Александровска болница, чиято конструкция трябваше да бъде довършена, ще бъде съборена и на нейно място ще бъде изградена нова детска болница. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на среща с представители на протестиращи срещу строежа на Националната многопрофилна детска болница чрез завършване на сега съществуващата сграда. В срещата участваха и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Борисов подчерта, че постройката, проектирана през 70-те години на миналия век, ще бъде съборена и на същото място ще се изгради нова модерна педиатрична болница, в която ще бъде гарантиран достъпът на специалисти и от съседните високоспециализирани лечебни заведения. Той посочи, че очаква от представителите на организациите в хода на работните процедури да му предоставят предложенията си и архитектурните решения.

Проектът за сграда на Института по педиатрия е създаден в началото на 70-те години. Строителството започва през 1978 г., като през следващите две десетилетия е спирано и подновявано. По време на министър Божидар Финков (2002-2004) строежът е обследван и идеята за довършването му се отхвърля, тъй като е определен като опасен и негоден.

На 3 април 2020 г. Министерството на здравеопазването обяви, че договорът за довършване на строежа е подписан. Сещу това се обявиха около 60 професионални и неправителствени организации.

В кампанията "За истинска детска болница" с настояване вместо стария строеж да се изгради нова, отговаряща на съвременните изисквания сграда, се включиха Инициатива "Подкрепи Педиатрията", Българската педиатрична асоциация, Националната мрежа за децата, Асоциация "Родители" и още десетки организации, професионалисти и граждани. Те направиха и няколко протеста срещу решението за довършване на стария скелет. Те смятат, че националната педиатрична болница трябва да бъде изградена не само в безопасна сграда, но и по съвременна концепция за детско лечебно заведение, което обединява на едно място най-модерните здравни услуги.

Тяхната критика е, че новата болница ще бъде непълен механичен сбор от сега съществуващите детски клиники в няколко лечебни заведения в София и че липсват диагностични звена (например ядрено-магнитен резонанс) или клиники – като такива по ортопедия или лъчетерапия.

 

Вижте още:

Архитектите сезираха ВАС за детската болница

Детската болница няма да е готова в следващите 2 години

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

детска болница, педиатрия, здравеопазване, деца, лекари

Street of Art

Време с децата: Семейство Шапковци

Петък, 17 Ноември 2017 / Стил
Една купчинка пухкави шапчици, която ще ви осигури домашни забавления и коледен уют      Дните се нижат и нямаме време загубене, Коледа идва. Да започваме !!! След коледната звезда идва време на семейство „Шапковци“. Но преди него да стоплим камината, ще оставим [...]

Пилешки пай

Събота, 16 Юли 2016 / Хранене и Здраве
За бърза вечеря през уикенда   Вероятно най-сложното в приготвянето на пилешки пай е оплитането на решетка от тесто отгоре. Но пък изглежда красиво. В оригиналната рецепта се приготвя с омесено тесто, но за да стане бързо и лесно, може да се използва замразено бутер тесто. Можете да из [...]