Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Призрачни места: Минало в бъдещето

Неделя, 03 Юли 2016 / Места
1497
  • batterseapowerstation.co.uk

Как изоставената електроцентрала Батърсий в Лондон се превърна в едно от най-луксозните места за живот

 

 

Съвсем доскоро една от иконите на лондонската архитектура беше в списъка на призрачните места. Изоставена за 30 години с всички последствия върху конструкцията и външния вид, днес електрическата централа Батърсий е в центъра на изключителен строителен проект, за да покаже, че когато има желание, старите сгради могат да бъдат запазени, а миналото да даде живот на бъдещето. И то по забележителен начин.

Електроцентралата е най-голямата тухлена сграда в Европа и е известна със своите интериори в оригинален стил ар деко. Строена е на две части – първата е изградена през 1930 година, а втората - през 1953 година. Намира се на южния бряг на река Темза в беден квартал в югозападната част на Лондон. Въглищната централа спира производството на електроенергия през 1983 година.

  

Сградата е икона на града и културен паметник, използван за заснемане на много филми, телевизионни програми, музикални видеоклипове... Една от най-ранните й появи е във филма „Саботаж“ на Алфред Хичкок от 1936 година, който показва станцията преди строителството на втората й част. Истински популярна става обаче през 1977 година, когато се появява на корицата на албума Animals на „Пинк Флойд“.

След няколко години в опити да стартира проект за възстановяването на културния паметник, през 2012 година централата е продадена за 400 млн. паунда на малайзийски консорциум. Така знаковата за Лондон сграда става част от огромен проект за строителство на лукзозен жилищен квартал на брега на Темза.

 

Реконструкцията започна през 2013 година, но се планира да бъде завършена през 2020 година, когато в старите сгради на централата ще има около 2 млн. кв. м офиси и жилища.

Проектът предвижда целият район около Батърсий пауър стейшън да се превърне в модерен квартал с жилища, магазини, офиси и изцяло нов парк, като кварталът ще е обслужван и от изцяло нова станция на метрото.

 

 

Първата фаза на проекта приключва през тази година, като почти всички 865 нови апартаменти са продадени и скоро ще посрещнат собствениците си, съобщава The Telegraph. Пред изданието изпълнителният директор на управляващата проекта компания Rob Tincknell обяснява, че плановете за жилищните сгради в следващите етапи на проекта ще бъдат променени. Причината е по-голямото търсене на апартаменти с 1 и 2 спални, което налага преработването на проектите за строителство на по-големите апартаменти.

 

 

Иначе през 2013 година, когато стартира продажбата на имотите от първия етап, жилищата са продавани на цени от 350 хил. паунда за студио до 6 млн. паунда за мансарден апартамент.

 
Проектантът вече е направил промени в третата и четвъртата фази на схемата за изграждане на по-малки и по-евтини жилища, добавяйки 409 допълнителни апартаменти на мястото на хотел и някои от по-големите жилищни имоти, пише вестникът. Проектът трябва да бъде окончателно завършен през 2025 година и по всичко изглежда, че миналото успешно се вписва в бъдещето, а паметникът на културата ще продължи живота си и ще придава стойност на всичко наоколо.


Вижте още: 

Призрачни места: Европа в Китай 

Призрачни места: Бъдеще в миналото 

Призрачни места: Надценени инвестиции 

Призрачни места: Мегаломания 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

призрачни места, Батърсий пауър стейшън, електроцентрала, Лондон, проект, жилищен квартал

Street of Hope

Ще следвам – нещо, някъде

Вторник, 03 Януари 2017 / В клас
Многото университети крият младежката безработица, но не решават проблема на пазара на труда       В България има в момента огромен дефицит на кадри със средно специално образование - за енергетиката, строителството, преработващата промишленост и в много други сектори. В същ [...]

Вендетата срещу приемната грижа

Петък, 30 Март 2018 / Гласът на детето
Попитайте едно дете в приемно семейство как приема живота си и после си спомнете за Могилино   Принципно съм сред феновете на "Господари на ефира", защото трябва да има критичен поглед към действителността около нас, но понякога бая пресоляват гозбата и правят откровени манипулации. По [...]