Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как всичко може да се промени за един миг

Понеделник, 04 Юни 2018 / Към себе си
2298
  • youtube.com
  • Smithsonian Insider
1 / 2

Три неща, които Рик Елиас осъзнава докато самолетът му се разбива 

 

Представете си, че имате шанса да погледнете смъртта в лицето, а след това само за няколко минути да се отдалечите с едно променящо живота ви преживяване. Историята на Рик Елиас, пътникът на седалката 1D на полет 1549 на US Airways от 15 януари 2009 г., определено може да ви помогне.

Може би помните, че това е един от най-известните полети, при който самолетът губи двата си двигателя заради удар в птици секунди след излитането от Летище Ла Гуардия в Ню Йорк. Неговият опитен пилот капитан Чесли "Съли" Сюленбергер (който  заради успешното приземяване на самолета без жертви получи отличие от Гилдията на въздушните пилоти) управлява самолета като хеликоптер и го приземява тихо в река Хъдсън, точно до фериботните терминали. За 4 минути, лодките са на място, за да извадят пътниците от ледената вода, а полетът остава в американската история като "Чудото на Хъдсън".

Всичките 155 души в самолета оцелели в този ден, за да живеят по нов и различен начин.

Историята на Рик Елиас, разказана на сцената на TED, е едновременно завладяваща и позитивна, в нея той дава три прости послания:

Всичко се променя за един миг;

Не е важно непременно да сме прави, важно е да сме щастливи;

Важно е да бъдем страхотни родители.

 

 

„Представете си една голяма експлозия, докато се издигате на 3000 фута (900 метра). Представете си самолет пълен с дим. Представете си двигател, който трака, трак, трак, трак, трак, трак, трак. Звучи страшно. Ами, аз бях на уникално място през този ден. Седях на място 1D. Бях единственият, който можеше да говори със стюардесите. Така че ги погледнах веднага, и те казаха: "Няма проблем. Вероятно сме ударили някакви птици." Пилотът вече беше обърнал самолета обратно, и ние не бяхме толкова надалеч. Можехме да видим Манхатън. Две минути по-късно, се случиха едновременно три неща. Пилотът изравни самолета с река Хъдсън. Това обикновено не е по маршрута. Той изключи двигателите. Сега представете си как се намирате в самолета без нито един звук. И после той каза три думи - най-неемоционалните три думи, които някога съм чувал. Той каза: "Подгответе се за сблъсък." Не трябваше да говоря повече със стюардесата. Можех да видя в очите й, имаше ужас. Животът приключваше.

 

Сега искам да споделя с вас три неща, които научих за себе си през този ден.

Научих, че всичко се променя в един миг. Ние имаме своя списък с нещата, които искаме да постигнем, имаме списък с нещата, които искаме да направим в живота си, и си мислех за всички хора, които исках да достигна, но не можех да го направя, всички огради, които исках да поправя, всички преживявания, които исках да имам и никога не опитах.

Като си мислех за това по-късно, ми хрумна една поговорка: "Аз събирам лоша вина". Защото, ако виното е готово и човекът е там, аз го отварям. Повече не искам да отлагам нищо в живота. И тази неотложност, тази цел, наистина промени живота ми.

 

Второто нещо, което научих този ден - и това беше, докато прелитахме над моста Джордж Вашингтон, което не беше много нависоко - мислех си...наистина чувствах истинско съжаление. Бях живял добър живот. В моята собствена човечност и грешки, се опитвах да стана по-добър във всичко, което опитвах. Но също така позволявах на егото си да взема превес. И съжалявах за времето, което бях изгубил за неща, които нямаха значение, с хора, които не бяха от значение. И си мислех за взаимоотношенията с жена ми, с приятелите ми, с хората. И после, докато размишлявах над това, реших да премахна негативната енергия от живота си. Това не е съвършено, но е много по-добре. Не съм се карал с жена си от две години. Чувството е страхотно. Повече не се опитвам да бъда прав; избирам да бъда щастлив.

 

Третото нещо, което научих, докато вътрешният ми часовник започваше да отброява наобратно...Можехме да видим водата пред нас. И си казвах: "Моля те, гръмни." Не исках това нещо да се разбие на 20 парчета, както сте виждали в документалните филми. И докато падахме, имах чувството, че да умреш не е страшно. Като че ли се подготвяме за това през целия си живот. Но беше много тъжно. Не исках да си замина, аз обичам живота си. И тази тъга наистина се изрази в една мисъл - че желаех само едно нещо, исках само да видя как децата ми порастват. Около месец по-късно, бях на представление на дъщеря ми - първокласничка, с не много голям артистичен талант ... все още. И аз се тресях, плачех като малко дете. И това беше целият смисъл в света за мен. В онзи момент осъзнах, че единственото нещо, което има значение в живота ми, е да съм страхотен баща. Преди всичко, най-вече, единствената цел в живота ми беше да бъда добър баща.

 

Бях дарен с чудото да не умра през този ден. Бях дарен с още един подарък -  можех да видя в бъдещето и да се върна, да живея по различен начин. Аз ви предизвиквам хора, които летите днес, да си представите същото нещо да се случи на вашия самолет - дано не се случи - но представете си как бихте се променили? Какво бихте направили, което отлагате, защото си мислите, че ще бъдете тук вечно? Как бихте променили взаимоотношенията си и отрицателната енергия в тях? И най-вече, дали сте най-добрите родители, които можете да бъдете?“

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

полет, река Хъдсън, приземяване, Рик Елиас

StreetBoard

105-годишен обущар живее сам в дебрите на Балкана

Събота, 29 Април 2017 / Истории от града
Дядо Димитър е заклет непушач и трезвеник   105-годишен обущар живее сам в село Костел в дебрите на Еленския балкан. Дядо Димитър Аврамов е роден през далечната 1912 г. Той е само на четири годинки, когато баща му заминава на фронта в Първата световна война и никога повече не се връща, [...]

Българка роди бебето си над океана

Петък, 28 Юли 2017 / Истории от града
Екипажът на „Луфтханза“ и трима пътуващи лекари помогнали на майката Десислава и бебето Николай     38-годишна българка е родила детето си по време на полет от Богота към Франкфурт, съобщиха от „Луфтханза”. Момченцето, което е проплакало на 26 юли в 12:37 [...]