Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Депутатите осъдиха полицейското насилие от миналото лято

Вторник, 17 Август 2021 / Общество
126

 

Парламентът прие декларация, с която осъди полицейското насилие, приложено над протестиращи миналата година.

Това се случи след тричасово изслушване на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. За документа гласуваха единодушно 191 народни представители, без "против" и "въздържал се", предаде БНР.

С пълно мнозинство народните представители приеха и решение, че главният прокурор Иван Гешев трябва да представи до 20 август доклад за действията или бездействията на прокуратурата при протестите от миналото лято.

Според вносителя на предложението  Христо Иванов от Демократична България "прокуратурата е покривала тези престъпления и си е затваряла очите за тях“. Той посочи, че става дума за системен проблем, като се аргументира, че България е загубила в Европейския съд по правата на човека над 50 дела за неадекватно разследване на полицейско насилие. По тази тема България е поставена на специално наблюдения от Европейския съд по правата на човека, посочи още Иванов.

До момента няма данни спрямо нито един от установените четирима полицаи, упражнили насилие над протестиращи на 10 юли миналата година, да е привлечен под наказателна отговорност или да е образувано наказателно производство, заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

За сметка на това срещу битите граждани има образувани досъдебни производства. Министър Рашков определи поведението на полицаите като престъпление.

 

Вижте още:

Европа реагира срещу насилието на протеста

1 милиард деца са жертви на насилие всяка година

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

полиция, насилие, протести, прокуратура

StreetInside

Разчистете живота си, за да привлечете изобилието

Събота, 15 Декември 2018 / Към себе си
  Богатството не винаги се измерва с пари. Измерва се с удовлетворение   Бъдете честни и се замислете къде е емоционалната бъркотия в живота ви. Ако имате финансови притеснения, вероятно проблемът не е свързан със заплатата ви, а с нагласата към парите. Може би виждате пазаруванет [...]

Ние и "черните лебеди"

Сряда, 04 Януари 2017 / На предела
  Скоростта, с която се менят теориите и представите ни за света, започва да става отчайваща. Вместо знанието да разширява кръгозора ни, очакваме то да ни опрости живота. Но не става така, пише Ивайло Дичев   Черният лебед за древните бил синоним на нещо невъзможно и невъобразимо. [...]