Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Европа реагира срещу насилието на протеста

Петък, 04 Септември 2020 / Общество
142
  • Димитър Кенаров, снимка twitter

От Съвета на Европа призоваха властите в България да разследват регистрираните нападения по време на протеста  

 

Европейската комисия следи отблизо протестите в България и призова полицията да спазва принципа за пропорционално използване на сила. Това съобщи говорителят на европейската комисия по правосъдие Кристиан Виганд. Той подчерта, че комисията е в постоянен контакт с българските власти. 

"Винаги сме били наясно, че мирните демонстрации са фундаментално право във всяка демократична държава и  

подкрепяме правото на мирен протест като основно право. И въпреки че въпросът за спазването на законите е изцяло от национална компетентност, напомняме, че всяка употреба на сила трябва да бъде строго пропорционална", заяви говорителят по правосъдието. 

„Загрижена съм от многобройните съобщения за полицейско насилие срещу журналисти на демонстрациите в София”. Това заявява в своя позиция Дуня Миятович, комисар на Съвета на Европа по човешки права.

В съобщението се посочва, че е получена информация за няколко бити и обгазени журналисти, а един е бил задържан с часове.  По-рано от Асоциацията на европейските журналисти излязоха с позиция по повод задържането на Димитър Кенаров, който е стоял на тротоара с часове, като неколкратно се е опитал да се легитимира пред полицаите. Камерата му е била счупена, а накрая е изчезнала. По време на задържането си, Кенаров се опитва да се легитимира и по думите му, постоянно казва на задържащите го полицаи, че е журналист, но без резултат. Пред бившия Партиен дом, докато е на земята, е ритан многократно от поне двама униформени - повечето удари попадат в областта на главата и лицето, където са и основните травми. Той крещи, че не може да диша, но това не спира грубото поставяне на белезници. След това е държан няколко часа на тротоара. През това време той на няколко пъти показва журналистическата си карта и обяснява на всеки служител на реда, до когото има достъп, че е журналист. Един от служителите дори взима картата му, за да я покаже на свой началник, но резултат няма - картата е върната и Кенаров остава на площада. В малките часове в четвъртък е качен в полицейски микробус, където по думите му, престоява близо час, тъй като всички районни полицейски управления били пълни, след което е откаран в Пето РПУ, където са му дадени да напише обяснения и предупредителен протокол, след което е освободен. Въпреки че фактически е задържан с часове, на Димитър Кенаров не е връчвана заповед за задържане, отказан му е и достъп до адвокат.

„Насилието срещу журналисти, особено от страна на държавни агенти, противоречи на задължението на държавите да поддържат свобода на печата и да защитават безопасността на журналистите. Поради това призовавам българските власти ефективно да разследват всички регистрирани случаи на нападения срещу журналисти и да накажат полицейските служители, отговорни за това неприемливо поведение. Също така спешно трябва да се дадат ясни инструкции на полицейските служители да зачитат свободата на печата и да позволяват на журналисти и медийни специалисти да отразяват безопасно демонстрациите“, призовава Дуня Миятович.

 

Вижте още:

Властта не чува бомбичките на протестиращите

БАН: Управленският произвол заплашва устоите на държавата

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

протести, полицейско насилие, журналисти, права, ЕК, Европа

Street of Art

Хамбургерите действат на мозъка като опиат

Неделя, 16 Юни 2019 / Хранене и Здраве
  Бързото хранене води до стареене на мозъка и излишни килограми   Яденето на бърза храна води до преждевременно стареене на мозъка. Това показва изследване на учени от Австралийския национален университет, публикувано в MedicalXpress. Нездравословното хранене и пренебрегването н [...]

Момичето от народа, което остана в сърцата на хората

Сряда, 23 Август 2017 / Под прожектора
Принцеса Даяна 20 години по- късно   Наричат я “принцесата на народа”, защото никога не забравяла откъде е тръгнала, въпреки че за мнозина животът й изглеждал като приказка. Срамежливото момиче, което става принцеса за една нощ. Преди трийсет и пет години в Лондон лейди Дая [...]