Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Властта не чува бомбичките на протестиращите

Сряда, 02 Септември 2020 / Общество
190
  • БГНЕС

На 56-тия ден от протеста очаквано напрежението ескалира

 

Десетки обгазени и ранени, 35 арестувани, сблъсъци и размирици – от сутринта до късно вечерта протестиращите не напуснаха пространството между Президентството, Министерския съвет и Партийния дом. Стигна се сблъсъци, откъртени павета и бомбички срещу оганите на реда. На 56-тия ден от недоволството срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев протестът ескалира, но управляващите продължават да не му обръщат внимание.

 

В първия ден от новата парламентарна сесия, която се откри в нова зала за 18 млн. лева в знаковата сграда на някогашния Партиен дом, депутатите от управляващата коалиция обърнаха гръб на президента Румен Радев, напускайки демонстративно залата минути, след като чуха националния химн. ДПС поиската оставката и на правителството, и на президента, но това прозвуча като политическа декларация, каквато всъщност беше. За оставка отново настояха и от БСП, а някакси на заден план в цялата суматоха остана предложението на ВОЛЯ парламентът да завърши мандата си излъчвайки експертен кабинет с техния мандат.

Впрочем предложението за експертен кабинет дойде от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Какво и как са говорили парламентарните групи на ГЕРБ и ВОЛЯ преди откриването на заседанието на Народното събрание не е ясно, но въпреки че в последните седмици Веселин Марешки обясняваше, че партията му не подкрепя управляващите за нова Конституция и ВНС, част от групата му подписа предложения проект.

 

ГЕРБ успяха да съберат необходимите им 120 гласа за внасяне на проекта за нова Конситуция, а така необходимата подкрепа на управляващите беше осигурена от НФСБ, ВМРО, ВОЛЯ и независимите депутати.

Най-голямата управляваща партия направи отстъпки и записа част от предложенията на ВМРО в проекта, уточнявайки, че Основният закон ще изглежда не така, както е написан в момента, а така, както бъде формулиран от бъдещото Велико народно събрание. Събирането на съгласие за такова обаче изглежда напълно невъзможно към момента, тъй като в настоящата конфигурация на партиите в Народното събрание и при заявения отказ за подкрепа от депутатите на БСП и ДПС няма как да се съберат 160 гласа. То обаче дава време на властта, тъй като процедурата продължава от 2 до 5 месеца – време, в което според протестиращите най-малкото сега присъстващите във властта да си подготвят почвата за ново спечелване на изборите.

 

 

 

„Протестът има страхотна енергия – толкова много хора на дневен протест, аз не съм виждал. Гневът на хората не само не е затихнал, а се увеличава. Чутото днес в парламента само ще налее масло в огъня“, заяви пред БГНЕС лидерът на „Да, България” Христо Иванов.

По думите му премиерът Бойко Борисов ще се опита да се задържи на власт колкото е възможно по-дълго време с цената на всичко, а ДПС ще получи необходимото им време. „Силно впечатление направи началото на речта на техния лидер Мустафа Карадайъ, която беше като фактура. Той изброи всички финансови инструменти, които се надяват да усвояват, т.е. корупционните схеми да продължат. На тях им трябва време, за да могат да програмират това крадене. Борисов ще им осигури това време, оставайки на власт дори с цената на нарастващо напрежение. А то ще нараства, има много гняв у хората“, заяви Иванов.

 

Този път разплаканите от сълзотворния газ полицаи, протестиращи и журналисти и окървавените глави не трогнаха премиера, който по време на размириците провеждаше онлайн заседание, а кабинетът разпределяше нови суми за пенсионерите и безработните. Късно вечерта напрежението в „Триъгълника на властта“ отново ескалира, а към полицаите полетяха бомбички и камъни.
И ако за властта у нас ситуацията е невидима, а протестиращите – провокатори, събитията у нас получиха сериозен отзвук в международните медии, които излъчиха и репортажи на живо за събитията в България.

Продължаващите антиправителствени митинги срещу Борисов заради неуспеха му да се бори с разрастващата се корупция задълбочиха политическата криза, бушуваща от юли, когато активисти призоваха Борисов и главния прокурор Иван Гешев да подадат оставка. И двамата са обвинени, че крият връзки с организираната престъпност, което те отричат, посочва агенция „Блумбърг“.

„Протестиращите обвиняват трикратния премиер Борисов, че не се е справил с корупцията, която подкопава върховенството на закона и облагодетелства мощни магнати в най-бедната държава на Европейския съюз“, съобщава Ройтерс и допълва: акцията е наречена „Велико народно въстание“ в отговор на плана на правителството за нова Конституция.

За напрежението информират още ТАСС и РИА Новости.

 „В продължение на години България избягва строгостта, с която ЕС се отнася към Полша и Унгария – благодарение на това, че Борисов не води идеологически войни срещу Брюксел и на европейска сцена винаги е готов да демонстрира лоялност към Меркел и към Европейската народна партия. Но умението му да избягва международна критика вече чезне. А кризата в България дори започва да предизвиква тревога в редовете на християндемократите на Меркел, които дълго се смятаха сред поддръжниците и основателите на Борисовата партия ГЕРБ“, пише „Политико“, цитирано от БГНЕС.

 

Нищо от случващото се през последните месеци не остава извън вниманието на света, а в Европейския парламент проведоха изслушване за демокрацията и върховенството на закона в България и дори евродепутати намекнаха за откриване на процедура срещу страната. Но нищо от това не трогва управляващите, които показателно натикаха журналистите в мазето на новия си парламент. Впрочем върху новия дом на парламента все още стоят социалистическите символи. Девизът „Съединението прави силата“ остана върху фасадата на старата сграда, която оттук нататък ще има представителни функции. А новата...новата вече е за ремонт. 

 

Вижте още:

Размирици, масово ходене на плаж и няколко поискани оставки

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

протест, сблъсъци, парламент, Конституция, правителство

Street of Hope

Свободната игра е важна за концентрацията

Петък, 23 Август 2019 / Родители
Всяка дейност, която стимулира детското въображение, помага за развитието на мозъка   За много деца ваканцията продължава да бъде пълна с планирани дейности също както учебната година. Родителите имат доброто намерение да осигурят на децата си различни и полезни неща и да ги предпазят о [...]

Похвалата – начин на употреба

Четвъртък, 07 Декември 2017 / Родители
  Най-ценният дар, който майката и бащата могат да дадат на своето дете, е добрата самооценка   Помогнете на детето си да се почувства ценено – общувайте с него, играйте заедно, четете или просто го слушайте. Също толкова важно е да научим децата да се справят с неуспеха, за [...]