Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Училища закриват паралелки

Понеделник, 15 Август 2016 / В клас
1078
  • novinar.bg

 

За поредна година много училища у нас закриват или сливат паралелки след приема за средно образование в някои от по-големите градове в страната

 

Основните причини за това са липсата на интерес към определени специалности и малкото деца, явили се на изпитите, съобщи DarikNews.

След трите етапа на класиране в профилираните и в професионалните училища в Шумен са се записали 506 ученици при 702 свободни места в общо 27 паралелки. Закриват се паралелките по „Кетъринг" в Гимназията по облекло и хранене, чуждоезиковият клас в „Никола Вапцаров", както и една от двете паралелки в СОУ „Панайот Волов".

Вече е сигурно че наесен ще бъдат закрити осем класа в Благоевградско. „Става дума за СОУ „Неофит Рилски" в Банско, ПМГ „Яне Сандански" в Гоце Делчев, 5 СОУ „Г. Измирлиев" в Благоевград, 7 СОУ „К. Шапкарев" в Благоевград, ПГИТ „Асен Златарев" в Петрич, ПТГ в Сандански, СОУ „Св. св. Кирил и Методий" в Симитли и СОУ „Братя Каназиреви" в Разлог", каза пред „Труд“ началникът на регионалното управление на образованието Ивайло Златанов.

Седем зaкpити и тpи cлeти пapaлeлки има в yчилищaтa oт Великотърновска област. Затворени и пpeoбpaзyвaни клacoвe имa в yчeбни зaвeдeния в Гopнa Оpяхoвицa, Ляcкoвeц, Свищoв и Вeликo Tъpнoвo.

Пет класа спират дейност в училищата в Търговищко. След VІІІ клас от утвърдени 21 паралелки с професионална насоченост няма желаещи за две в гимназии в Търговище. Пропада и една профилирана гимназия в Омуртаг.

Във Варна и в региона се закриват паралелки в професионалните гимназии и за специалности, към които няма интерес - в три средни общообразователни училища - във Ветрино, Аксаково и Провадия, няма да има професионални гимназиални класове по агроекология, търговия и предприемачество.

Осем училища в Пловдивска област ще трябва да закрият класове. Дори модерната специалност „Контрол и качество на храните" в Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии в Пловдив не успяла да привлече интереса на достатъчен брой осмокласници.

 

17% от зрелостниците отиват да следват в чужбина

 

Справка на в. „Сега“ пък показва, че с всяка година учениците, които заминават да следват в чужбина, се увеличават.

През 2014 г. издадените от МОН удостоверения апостил на документи за средно образование са били 9037, което от 58 хил. ученици, явили се на задължителните матури, прави към 15% от випуска. За 2015 г. броят на зрелостниците, които се подготвят за чужбина, е спаднал до 8818 души. Като се има предвид обаче по-малкият випуск през м.г., когато на държавни зрелостни изпити се явиха около 52 хил. зрелостници, излиза, че близо 17% от тях са заминали зад граница, за да продължат там обучението си.

За тази година все още не е ясен окончателният брой на легализираните дипломи за средно образование. По данни на МОН от началото на 2016 г. до края на юли т.г. са издадени 5929 удостоверения апостил на документи за средно образование. Заминаващите да учат в чужбина абитуриенти със сигурност са повече, тъй като не всички приети зад граница имат нужда от легализирана диплома. В някои университети няма такова изискване при записването на студента, други пък настояват за легализация чак на втората година от обучението. 

Най-много документи за легализация са подадени от София, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Благоевград, Силистра и Кърджали. Основно те са от ученици от езикови и природоматематически гимназии.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

училища, ученици, паралелки, закриване

StreetBoard

Рев на мотори пред парламента

Сряда, 13 Април 2016 / Общество
  Хиляди мотористи се събраха на жълтите павета, за да  напомнят за обещанието да се въведе срочна застраховка „Гражданска отговорност“.   Членове на мотоклубове от цялата страна се събраха днес пред парламента, за да напомнят на депутатите за обещанието за връщан [...]

Как се спасяват лъвчета - историята на Масуд и Терез

Понеделник, 30 Октомври 2017 / Истории от града
Оказа се, че ако не вземем бебетата да опитаме да ги гледаме, те остават там да умрат   Когато в началото на септември получихме сигнал за новородени лъвчета в клетка в зоопарк Разград, които са отхвърлени от майката и в момента ги тъпчат минавайки отгоре им тя и мъжкият лъв в клетката, [...]