Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

По границата ще може да се стреля

Понеделник, 25 Април 2016 / Общество
2602
  • news.bg

 

 

Министерството на отбраната възнамерява да разшири правомощията на военните да използват оръжие в мирно време

 

 

Твърдението, че военните по границата няма да ползват оръжие, се оказа мит - Министерството на отбраната възнамерява да разшири правомощията на военните да използват оръжие в мирно време. Това става ясно от предложените промени в Закона за отбраната. Предвижда се военнослужещите да могат да стрелят при въоръжено нападение или непосредствена заплаха с оръжие срещу тях, при въоръжено нападение срещу друг военнослужещ или върху охраняем обект или субект. В момента съществува текст в закона, който дава възможност на военния да вади оръжие само в първия случай. 

Според мотивите за промените, с новите текстове са прецизирани случаите, при които може да се използва оръжие. Въпреки че не го признават, промените са свързани с новите задължения, които военните имат по охрана на сухопътната граница. Още с привличането на армия по опазване на браздата стана ясно, че военните ще ходят с оръжие, но то ще бъде по-скоро за сплашване. Това, естествено, предизвика негодувание сред военнослужещите. Ако промените бъдат приети, опазването на държавната граница влиза в хипотезата на охраняем обект. Така те ще имат законово основание да използват оръжието си.

С промените в Закона за отбраната се предвижда бригадата "Специални сили" да мине на пряко подчинение на началника на отбраната. В момента тя е на пряко подчинение на командира на Сухопътните войски. Преподчиняването цели създаването на възможност за оптимизиране на командната верига и по-бързото изпълнение от бригада "Специални сили" на внезапно възникнали задачи, се отбелязва в мотивите към проекта.


Кабинетът се отказа да връща наборната армия

 

Мирновременният състав на въоръжените сили се комплектува на професионален принцип, като се доокомплектува с личен състав и техника чрез изграждане и поддържане на доброволен резерв. Това е записано в приетата от Министерския съвет актуализирана Национална отбранителна стратегия.

 

в. Сега 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

военни, правомощия, използване на оръжие, граница, охрана на границата, Министерство на отбраната

StreetInside

Елиминиране на коронавируса с атомен кислород

Сряда, 25 Март 2020 / На предела
Според Световната здравна организация (СЗО) коронавирусите са голямо семейство обвити вируси, които причиняват заболявания, вариращи от обикновена настинка, до по-тежки заболявания, като респираторен синдром MERS-CoV и тежък респираторен синдром SARS-CoV. Коронавирус 2019-nCoV не е идентифицир [...]

Изкуството да се пуснеш

Петък, 04 Ноември 2016 / На предела
Всички искаме да държим здраво юздите на живота си и понякога именно това ни повлича в грешната посока   Когато уж подреденият ви живот се преобърне, лесно можете да затънете в миналите преживявания и грешките, които сте допуснали. Страхът и безпокойството могат да са главните двигатели [...]