Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Учебната година ще приключи дистанционно

Четвъртък, 30 Април 2020 / В клас
324
  • За първи път класните стаи ще останат празни до края на учебната година

Учениците ще се върнат в класните стаи само за изпитите

 

Учебната година да приключи дистанционно, а учениците да бъдат в училищата за провеждане на изпитите. Това решиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в образованието и представители на родителски организации. Решението е било обсъдено и на коалиционен съвет с участието на премиера.

 

Датите за изпитите за 7 и 12 клас ще бъдат уточнени в следващите дни, като се има предвид развитието на епидемиологичната обстановка в страната, съобщиха от МОН. Засега не е ясно ще се проведат или ще се отложат изпитите за учениците от 4-ти и 10-ти клас.

От министерството посочват, че училищата имат готовност да осигурят безопасността на децата и учителите за провеждане на матурите и националното външно оценяване, но не и да възстановят учебния процес. 

Проучване на синдикат „Подкрепа“ сред 20 000 учители показва, че 12 клас могат да завършат учебната година, без да влизат в училищата, като само при повеждането на матурите да присъстват физически. Учебният материал за годината ще бъде взет до 13 май, което обезсмисля тяхното връщане в клас.

 

„Факт е двусменният режим в много училища делящи една сграда, за които би означавало невъзможност да се осигури препоръчителната дистанция от 2 метра между чиновете като в нея да има не повече от 15 ученика и режимът да е на две смени. В случая трябва да се организират 4 смени!? Заразяването, дори на един ученик и неговото карантиниране, би означавало да се карантинира цялото училище и всички учители, родители и техните семейства.  Ако дори един заразен ученик бъде поставен в кантина 20 дни, то всички останали ученици ще трябва да пропуснат НВО и Матури", казват от синдиката. 

В училищата ще бъдат допускани и организирани индивидуални присъствени консултации за децата, които са пожелали такива, или преподавателите са преценили за необходими. Постигнато е съгласие за определяне на материала, включен в изпитите. Той ще бъде съобразен с усвоените знания и преподадените теми. 

 

Образователното министерство обмисля вариант за организирането на лятна занималня за учениците. Целта - родителите, които са изчерпали вариантите за отпуск или работа от дистанция, да могат да се върнат на работните си места. Ако ситуацията остане усложнена и през есента, училищата може да имат нужда от подкрепа.

 

Вижте още:

Майка на седмокласник с писмо срещу отварянето на училищата в пика на заразата

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

учебна година, ученици, дистанционно обучение, матури, НВО, МОН, коронавирус

StreetView

Холандец измина 95 000 км с електрически автомобил

Понеделник, 08 Април 2019 / Приключения
За три години Вибе Валкер преминава през територията на 33 държави   Холандецът Вибе Валкер приключи 3-годишното си приключение в Сидни, Австралия, след като измина 95 000 километра с електрически автомобил, съобщиха „Ройтерс“ и БГНЕС. Целта на ентусиаста беше да популяризи [...]

Африка пеша

Събота, 15 Октомври 2016 / Приключения
  Мароко: Танжер, Фес и Рабат    Стигнахме от Гранада до Мароко за два дни. До пристанището в Алхесирас ни закара растаман с бус, изрисуван целия в графити. На пристанището ни нападнаха за билети за ферибот, за хашиш и какво ли не. Всеки предлагаше различни цени за ферибота, [...]