Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Майка на седмокласник с писмо срещу отварянето на училищата в пика на заразата

Понеделник, 27 Април 2020 / В клас
877
  • pixabay.com

Кристина Николаева предлага отлагане на изпитите на децата за септември

 

Кристина Николаева, която е майка на ученик в седми клас изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев, просветния министър Красимир Вълчев и ръководителя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, с което призовава властта да не отваря училищата в пика на епидемията. Публикуваме го.

 

Майка съм на седмокласник. До момента аз и всеки член на четиричленното ми семейство стриктно и отговорно спазваме мерките срещу разпространението на COVID-19, предписани от Националния оперативен щаб. Това го правим най-вече, защото сме наясно със състоянието  на здравната система, която и преди пандемията беше пред колапс.

 Днес, обаче разбирам, че имате намерение да отворите училищата само за ученици от 7-ми и 12-ти клас, защото, според думите на премиера, за тях е от изключителна важност да завършат учебната година, присъствайки физически в класните стаи.

Господа, за мен доброто образование на децата ми е приоритет и е от изключителна важност. Но то не е самоцел. Образованието на децата ми е пътя, начина, инструмента за гарантиране качеството им на живот. Но за да бъде възможно този път да бъде извървян, те трябва да са живи.

Буквално до вчера, от телевизионните екраните ни плашихте с дефицит на чували за трупове и с хладилни камиони, пълни с трупове. Днес, в условията на експоненциално увеличение на новите случаи на заразени с коронавирус, при предстоящ пик на заболяемостта,  Вие обмисляте как да върнете децата ни в училище! И това при положение, че не веднъж г-н Мутафчийски обясняваше, че и при деца, и при младежи се наблюдават усложнения при протичане на заболяването, които могат да са животозастрашаващи. Освен това, помислихте ли, че тези деца живеят с родители, повечето от които са над 40-50 годишна възраст, т.е. в т. нар. “рискова възраст” ?! Помислихте ли за учителите, които също са във “рискова възраст”?! Как, ще гарантирате, че сред учениците и учителите няма заразен с COVID-19,  след като стана ясно, че може да има заразени без проява на клинични симптоми, но пък да са заразоносители?!  Как ще гарантирате, че децата ни ще спазват предписаната от щаба дистанция от 2 метра? Смея да твърдя, че дори да разделите класа на две групи от по 12-15 деца, не бихте могли да гарантирате спазването на нужната дистанция, дори и условията да го позволяват. Смея да твърдя, че дори и децата да са изключително отговорни и да спазват всички предписани мерки стриктно,  престоят им 5-6 ч. в затворено помещение е предпоставка за заразяването им, в случай, че в помещението има вирусоносител.

Недоумявам, при безспорнния успех на дистанционното онлайн обучение и в условията на настоящата епидемологична картина, защо решихте, че за децата е от изключителна важност да завършат учебната година, присъствайки физически в училище? Моля Ви, помислете, че ако реализирате тази Ваша идея, в условията на еспоненциално нарастване на броят на заразените, една част от децата няма да могат да се явят на матури, защото вече ще бъдат болни, имено заради присъствието им в клас.

 

Г-н Вълчев,

По отношение на организирането на предстоящите матури, много Ви моля да съобразите датите за провеждането им, така че те да са след пика на разпространението на заразата - когато се установи трайна тенденция в увеличаване на броя на оздравелите от COVID-19 и същевременно трайна тенденция в намаляване на броя на заразените. Дори това да означава, провеждането им да е през септември. Убедена съм, че е възможно и няма да бъде голям проблем бъдещите осмокласници и студенти първокурсници, да започнат обучението си през учебната 2020 г. /2021 г. 2, 3 или 4 седмици по-късно и съответно да го завършат 2, 3 или 4 седмици по-късно.  Моля, помислете и за това как биха се чувствали децата, ако в разгара на летните жеги провеждат важни за тях изпити с продължителност 2 часа и 30 мин. / 4 часа .

 

Уважаеми Господа,

Преди 40 дни г-н Мутафчийски ни призова с поведението си да не задължаваме нашите лекари да правят тежки избори - кой да живее и кой не.

Сега аз Ви призовавам с решенията, които ще вземете да не поставяте мен и други родители пред тежкият избор дали да рискуваме здравето и живота на децата и на семействата си, като ги пратим на училище или да рискуваме да провалим бъдещия им живот като не ги пратим.

 

От Министерството на образованието и науките съобщиха, че започват консултации със синдикати и родители за това дали децата да се върнат в училище и по какъв начин и кога да се проведат изпитите на учениците от 7 и 12 клас, чиито резултати са обвързани с кандидатстването за гимназиите и университетите. 

 

Вижте още:

Отварят парковете при строги мерки за сигурност

Covid-19 при децата

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

училище, ученици, матури, седмокласници, образование, коронавирус, епидемия, пандемия

StreetBoard

ЕС отпуска 230 млн. евро за борба с коронавируса

Понеделник, 24 Февуари 2020 / Общество
В Китай регистрираха 195 случая на повторно заразени   Европейският съюз реши да отпусне 230 милиона евро за борба с новия коронавирус. Това обяви днес еврокомисарят за справяне с кризите Янез Ленарчич на пресконференция в Брюксел, съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС. 114 милиона евро ще [...]

Всяка капка има значение

Сряда, 07 Юни 2017 / Общество
Съвсем скоро всеки четвърти човек на планетата няма да има вода за пиене   Изчерпването на водните ресурси по света ще доведе до това, че към 2050 г. четвърт от световното население ще усеща хроничен недостиг на вода, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутереш, цитиран от ТАСС и [...]