Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Какво "работят" теломерите?

Събота, 08 Септември 2018 / На предела
4397
  • healthfreedoms.org
  • faim.org
1 / 2

Тези малки ДНК-тапички са изключително важни за здравето и живота ни 

 

За да знаем защо с времето тялото ни остарява, органите започват да се задъхват, а косата ни посивява, трябва да знаем как „работи“ то на клетъчно ниво.

Телата ни се състоят от клетки, които носят индивидуална генетична информация. Всеки път, когато някоя система в тялото ни се нуждае от „ремонт“, се задейства механизъм за възстановяване на увредените клетки и замяната им с нови. Всеки път, когато една клетка започва да се възпроизвежда, теломерите намаляват своята дължина и накрая се свиват дотолкова, че клетките не са в състояние да се възпроизвеждат. Тоест, клетките започват да умират, а тялото ни да остарява.

 

Какво представляват теломерите?

 

Това са „тапичките“ в края на всяка ДНК верига, които защитават нашите хромозоми, както го правят върховете на обувките ни (вижте втората снимка горе). Скъсяването на теломерите се включва във всички аспекти на процеса на стареене на клетъчно ниво.

Дължината на теломерите представлява нашата биологична възраст, за разлика от хронологичната ни възраст.

Много научни изследвания показват силна връзка между късите теломери и клетъчното стареене. Тийнейджърите имат клетъчни теломери с дължина около 8000 нуклеотиди, а докато тялото достигне 65-годишна възраст, дължината на теломерите вече е 1500.

Когато клетките се делят, ДНК-нишките трябва да се разделят, като всяко парче създава нова верига за всяка от двете нови клетки. Този процес може да бъде особено коварен и уязвим от вредни мутации, които изкривяват генетичния материал. За щастие тялото има начини да защити важната ДНК - чрез теломерите. 

ДНК е основна част от всяка клетка на нашето тяло. Всеки орган в тялото ни (кожа, черен дроб, сърце и т.н.) се състои от клетки. Те имат определен живот, след което на мястото на остарялата клетка се появява нова, която да я замени. Това се случва постоянно през целия ни живот. Теломерите се скъсяват всеки път, когато клетката се „копира“, но важната за живота й ДНК остава непокътната.

Накрая тези генетични „връвчици“ стават твърде къси, за да вършат работата си, а възрастните ни клетки спират да функционират правилно. Следователно теломерите действат като часовник за остаряване на клетъчно ниво.

Те се съкращават не само с възрастта, но също и от стрес, тютюнопушене, затлъстяване, липса на физически упражнения и лоша диета. Буквално всеки ден носи десетки хиляди увреждания на ДНК заради начина, по който живеем.

 

Можем ли да ги възстановим?

 

Има много изследвания, които засягат запазването на теломерите. Голяма част от тях се фокусират върху теломеразата - ензим, който помага за възстановяването на теломерите след клетъчното делене. Някои изследователи предполагат, че повишаването на теломеразата може да бъде начин да се запази функцията на теломерите и да се увеличи продължителността на живота и здравето. Има обаче и друга страна на монетата: твърде голяма активност на теломеразата може да бъде свързана с образуването на ракови клетки, защото позволява на клетките да се делят неконтролируемо. Това, което изследователите предполагат е, че здравната функция на теломерите, както и много други сложни системи в организма, изисква внимателен баланс.

Освен това обаче е доказано, че функцията на теломерите е повлияна от редица фактори на околната среда и начина на живот и че съкратените теломери могат да доведат до редица хронични дегенеративни заболявания. Очевидно е, че са необходими повече изследвания, но данните показват, че запазването на здравето на теломерите може да играе важна роля за поддържането на дългосрочна жизненост, казва изследователят в областта на алтернативната медицина д-р Исак Елиас. 

 

Детоксикация

 

За здравината на теломерите е важна детоксикацията на тялото. Д-р Исак Елиас твърди, че билката Astragalus, която повишава имунната функция, има доказана роля в запазването на теломерите. Китайската медицина препоръчва билката при липса на желание за живот. Тя подпомага дейността на сърдечно-съдовата система, премахва главоболието и намалява токсичните странични ефекти от химиотерапията.

Исак Елиас посочва, че има изследвания, които са показали, че витамин D увеличава дължината на теломерите. И че като цяло е особено важна ролята на антиоксидантите.

Други проучвания показват, че по-ниските нива на Омега-3 мастни киселини са свързани с ускореното намаляване на теломерите, а увеличаването на приема им води до тяхното възстановяване.

Д-р Елиас препоръчва приемането на пектин, който отдавна се използва за отстраняване на тежки метали и токсини от организма. Разбира се, здравословното хранене, редовните физически упражнения, намаляването на стреса са важни за запазването на теломерите и здравето ни.

 

Музикотерапия

 

Специалисти по звукотерапия вярват, че теломерите могат да бъдат възстановени с музика, която звучи на честота 528 Hz. В резултат от тяхната регенерация клетките се подмладяват, а здравето на човек се подобрява. Това означава по-силна имунна система, по-добро усвояване на хранителните вещества, възстановяване на костите и произвоство на нови стволови клетки.

 

 

Може да опитате въздействието от класическата музика, създадена от Луси Херциг за възстановяване на теломерите и да споделите ефекта с нас. Луси Херциг казва, че, ако гледаме клипчето от 2 до 6 пъти на ден ще усетим първите резултати след 2 до 6 седмици. 

 

Вижте още:

Вибрациите, които лекуват  

ДНК дървото на живота 

Клетъчно хранене

 

 

Станете наш благодетел в Patreon 

Дарете на PayPal: office@streetwatch.bg

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

теломери, ДНК, клетка, възстановяване на ДНК

StreetBoard

Масово нощно каране на ръба на закона

Петък, 16 Септември 2016 / Истории от града
  Над 1000 души са потвърдили присъствие на маратон с мотори по улиците на столицата     Масово нощно каране на мотори организират от Sofia Riders утре вечерта в околностите на София. То е посветено на пострадалите и загиналите в катастрофи мотористи. Началото на събитието [...]

Данъкът за дарени храни ще отпадне

Понеделник, 18 Юли 2016 / Общество
Сега производителите и търговците предпочитат да унищожават стоки, вместо да ги дават на социално слаби хора   Възможно е даренията на храни да се освободят от ДДС от следващата година, ако се намери механизъм срещу злоупотреби от страна на производителите и търговците на такива стоки. [...]