Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Камуфлаж за Пирин

Събота, 15 Юли 2017 / Общество
570
  • spasipirin.com
  • spasipirin.com
1 / 2

Природозащитната организация WWF с оригинална кампания за спасяване на Пирин от застрояване

 

„С тениската от колекцията "Камуфлаж за Пирин" ще можете да се слеете бързо със заобикалящите ви бетонни гледки и издигащите се нависоко арматурни железа, за да се насладите на истинското уединение по време на планинското си бягство“. Това и други подобни описания можете да видите в специално създадена страница  за целта на кампанията на Световния фонд за дива природа (WWF), която всъщност е за спасяването на планината от застрояване. Дрехите от колекцията са атрактивни и на прилични цени, а ако решите да направите поръчка, ще бъдете призовани да подпишете петицията за спасяване на Пирин (wwf.bg/pirin).

 

 

За щастие тази модна колекция на WWF България не съществува. Нейната цел е да напомни, че природата в Пирин е сериозно застрашена от стопански сечи и нови строежи.

Пирин е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и като такъв е част от Натура 2000. Но проектът за нов план за управление на Национален парк „Пирин” предвижда 12,5 пъти увеличаване на зоната за ново строителство и отваряна на 60% от територията му за добив на дървесина. Този нов план може да се гласува всеки момент и да влезе в сила още през тази година.

 

 

Ако това се случи, безвъзвратно ще бъдат унищожени вековни гори и уникални екосистеми, а Пирин ще загуби защитения си статут на световно природно богатство, подчертават от WWF.

Застрояването на 12,5 пъти по-голяма територия и разширен дърводобив в 60% от националния парк - това ще бъде съдбата на Пирин, ако заедно с вас не спрем плана, който разрешава това, казват от природозащитната организация. Вижте тук как да се включите в дарителската кампания в защита на Пирин.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Пирин, план за управление на парка, кампания, камуфлаж

StreetView

Астробиолог твърди, че има скрит живот на Марс

Понеделник, 13 Май 2019 / Места
Вероятно под Южния полюс на планетата се намира обширно езеро   Човечеството винаги е търсило признаци за извънземен живот във Вселената, включително на Червената планета, пише „Спутник нюз“, цитиан от БГНЕС. Някои астробиолози дори са създали теория, според която „дре [...]

Африка пеша: От Западна Сахара до Сенегал

Събота, 19 Ноември 2016 / Приключения
  Пейзажът беше почти еднакъв – прав път и пустош от двете страни, от време на време камъни или храсти, от време на време дюни, много рядко населено място   След Сиди Ифни пристигнахме в Гулемим- вратата на пустинята. Спахме близо до пътя в пустощта, заобиколени от камъни, [...]