Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Призрачни места: Европа в Китай

Неделя, 26 Юни 2016 / Места
1284
  • Париж в Китай

 

Странно или не, но в Китай има подобия на много европейски градове – с изцяло френска, италианска, немска, австрийска, холандска архитектура. А това, което ги обединява, е, че не се радват на особен интерес от местното население, ако говорим за заселване там. Затова пък привличат туристи, поне да има полза от милиардите, инвестирани в тях.

 

Тиандученг – Малкият Париж

 

 

В Тиандученг през 2007 година е изградено и най-голямото копие на Айфеловата кула с височина 108 метра. В града има къщи в парижки стил, проектиран е за население от 10 хил. души. На един ден път от Шанхай, градът е с население от едва 2000 души, с което влиза в списъците на призрачните градове. 

 

Темза Таун – Английският град

 

 

Темза Таун е изграден през 2006 година за население от 10 хил. души. Намира се в провинция Сонджян край Шанхай. В него са инвестирани около 800 млн. долара.

 

 

Градът е построен изцяло в английски стил и има всички необходими жилищни и общестевни сгради, но остава пуст. Градът е посещаван често туристи и фотографи, но си няма собствени жители.

 

Флоренция – Италианският град

 

 

Флоренция е край пристанищния град Тянджин и естествено е проектиран от италиански архитекти. В него има водни канали, мозайка, фонтани и магазини като Gucci и Prada - това е градче за пазаруване.Антинг - Немският град

 

 

Германският град Антинг в Китай е проектиран от немски архитекти за население от 50 хил. души. Вместо да създадат класическо немско градче със замък и площад в центъра, те проектирали модерен германски град, който остава изцало празен.

 

Халщад – Автстрийският град

 

 

Още една атракция за туристите – копието на историческото австрийско село Hallstatt, изградено за 940 млн. долара.

 

 

Жителите на селцето в Австрия, което е в списъка на световното наследство ЮНЕСКО, не са знаели за проекта и не са особено щастливи от „пренасянето“ му в Азия. Селото има население от 900 души, но през лятото посреща до 80 хил. туристи.

 

Интерлакен – Швейцарският град

 

 

Интерлакен е копие на едноименния швейцарски град и включва курорт с пет звезди, голф игрище и дори парен влак. Всъщност е странна смесица от увеселителен парк и етнографски музей на открито. Построен е през 2007 година, близо до главния град Шенжен в южната част на Китай.

 

 

Построен е дори така нареченият Interlaken Bridge, който в действителност е копие на известния дървен мост Kapellbrücke в Люцерн.


Норт Юръп - Шведският град

 

 

Градчето Норт Юръп в полите на Шанхай е копие на шведския град Сигтюна. Днес то също е празно - там не живее никой. Иначе, в проекта има обширно скандинавско влияние. Включени са копия на шведското езеро Меларен и на сградата на исландския парламент. 

 

Вижте още:

Призрачни места: Бъдеще в миналото 

Призрачни места: Надценени инвестиции 

Призрачни места: Мегаломания 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Призрачни места, копия на европейски градове, Китай

Street of Art

Красиви убийци

Неделя, 05 Ноември 2017 / Стил
  Градинарството е здравословно хоби, но без познания може да се окаже опасно   С цветята в дома ни влиза късче природа и красота, а грижата за тях е терапия с доказани свойства. Но знаем ли какви цветя можем да отглеждаме вкъщи без да ни навредят? Някои видове например ни убиват [...]

Защо си отидоха толкова звезди

Събота, 23 Април 2016 / Под прожектора
  За по-малко от 4 месеца светът загуби редица знаменитости. Само през януари ни напуснаха Дейвид Бауи, остователят на Игълс Глен Фрей, Колин Виркноум, списъкът продължи с Морис Уайт от „Ърт, уинд енд файър“, актьорите Алън Рикман и Дорис Робъртс, философът Умберто Еко...А се [...]