Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Възможно ли е през 2021г. икономиката да се въстанови?

Четвъртък, 07 Януари 2021 / Общество
204
  • unsplash.com

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предвижда глобалният БВП да нарасне с около 4,2% през 2021 г. и с още 3,7% през 2022 г., подпомогнат от въвеждането на ваксините и активната парична политика. ОИСР предупреждава, че възстановяването ще бъде неравномерно, като страните с ефективни здравни системи, където ваксинациите ще бъдат внедрени бързо, вероятно ще се представят най-добре.

Според Световната банка (СБ) се очаква глобалната икономика да нарасне с 4% през тази година, при условие че ваксините се лансират широко. СБ предупреждава, че ако случаите на заразяване продължат да се ускоряват и ваксинирането се забави, икономическото възстановяване може да бъде ограничено.

През тази година ръстът на българската икономика се очаква да се върне на положителна територия подпомогнат от въвеждането на ваксините, но пандемията може да забави процеса на възстановяване. Икономиката на България навлезе в 2021г. с все още забавен темп на растеж, който може да се ускори през втората половина на годината. Несигурността продължава да задържа потреблението и инвестициите за по-дълъг от очаквания период. България е изправени пред предизвикателства в областта на общественото здраве, бюджетната политика и структурните реформи. Бюджетната ни политика трябва да продължи да предоставя целенасочена и навременна подкрепа и през тази година за ефективно възстановяване на икономиката, а структурните реформи ще ни помогнат за прехода към постпандемичната икономика.

Особено внимание трябва да се обърне на структурните реформи даващи възможност за цифровата трансформация на икономиката. В същото време ще са необходими повече инвестиции в здравеопазването, образованието и науката, което ще допринесе за устойчивост на възстановяването. От ключово значение е фискалните мерки да бъдат добре планирани, като се възползваме от сегашните ниски лихвени проценти, за да стимулираме растежа, като същевременно се стремим да не увеличаваме публичния дълг в дългосрочен план.

 

Вижте още:

От локдаун в нокдаун

Икономиката ще се оживи, ако стимулираме търсенето

COVID-19: Потъване с двойно дъно  

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...
  • 1 -0
    Я ПАК 02.02.2021 / 15:40

    въСтанови???


Автор

повече за автора

Ключови думи:

икономика, локдаун, коронавирус криза, взстановяване

StreetInside

Как да излезете от самоизолацията

Петък, 03 Юни 2016 / Към себе си
  5 полезни съвета, които могат да направят живота на интровертите по-лесен     Нека да бъдем честни, ние интровертите се справяме със света по-трудно, отколкото екстравертите. Понякога изпитваме осакатяваща социална тревожност, срамежливост, или просто желание да бъдем сами [...]

Нека ти разкажа за пеперудите

Вторник, 02 Юни 2020 / Към себе си
- Защо не мога да се наслаждавам на дребните неща в живота? Защо не изпитвам радост? Имам всичко, а все нещо не ми е наред... Няма никакъв смисъл да се живее! - сподели с мен едно прекрасно създание. - Знам, че караш колело доста често! Защо го правиш? - попитах аз. - Какво общо има това с про [...]