Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ракът на гърдата не пропуска и мъжете

Вторник, 04 Октомври 2016 / Хранене и Здраве
1016
  • btvnovinite.bg

Мъжете също страдат от рак на гърдата. У нас всяка година над 1% от диагностицираните са представители на силния пол, съобщи онкологът от ВМА проф. Георги Байчев, цитиран от DarikNews.

Специалистът посочи, че заболяването при мъжете протича много по-агресивно, отколкото при жените. Лекарите съветват и двата пола да преминават през профилактика.

Прегледи ще се извършват в рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата в десет столични болници.

Ракът на гърдата засяга мъжете значително по-рядко от жените, но при тях туморите обикновено са по-големи, а шансовете за лечение - по-малко. Това обясни онкологът проф. Георги Байчев.

"Годишно в България се диагностицират към 3800 случая, което значи регистрирани около 38-40 мъже. Малка е честотата, но това, което е проблем, е, че заболяването при мъжете протича много по-агресивно. Поради това, че не се мисли при мъжа за това заболяване, късно се диагностицира и прогнозните резултати са по-лоши", добави той.

Специалистът допълни, че понякога ракът на гърдата при мъжете се бърка с гинекомастия, което е свързано с уголемяване на млечните жлези:

"Тогава се губят ценни месеци. И като дойдат пациентите при хирурга, обикновено стадият е авансирал, за съжаление".

Директорът на Специализираната болница за онкологични заболявания д-р Борислав Димитров посочи, че годишно над 1000 жени са диагностицирани с рак на гърдата и процентът на заболеваемостта не спада:

"София и големите градове са едни от местата, където заболеваемостта от този вид е най-висока. Годишно над 100 жени са новорегистрирани с рак на млечната жлеза, което на фона на новозаболелите в страната представлява един значителен процент".

С увеличаването на възрастта и приближаването на менопаузата настъпват хормонални смущения, които провокират образуването на тумора, затова жените над 40 години задължително трябва да следят за симптоми и да минават профилактични прегледи. Много важно значение има наследственият фактор. Медицината открива наличието на гени, при които се увеличава рискът за карцином. Някои техни мутации създават опасност за възможност за развитие на рак и на двете гърди, както и на яйчника. 

Повече за профилактичната кампания, в която се включват десет столични лечебни заведения може да откриете на сайта raknagurdata.com.

 
White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

рак на гърдата, профилактика, мъже, жени

Street of Hope

Учител обяви гладна стачка

Сряда, 07 Декември 2016 / В клас
Учителят по философия Ангел Грънчаров от Пловдив протестира срещу образователната система   Ангел Грънчаров преподава в елитния техникум по електроника в града. Той предприема крайната стъпка, защото твърди, че ще бъде уволнен заради различните му методи на преподаване, които ръководств [...]

Дистанционното обучение: Колко часа работят учителите?

Четвъртък, 02 Април 2020 / В клас
Според проучване сред 2500 педагози 46% от учителите са преподавали онлайн още в началото на изолацията   Между 10 и 12 часа е работният ден на учителите след въвеждането на онлайн обучението. Това показва проучване на Синдикат „Образование“ сред 2500 учители и директори от [...]