Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Версайският дворец чака пратка, закъсняла с над 3 века

Понеделник, 25 Февуари 2019 / Места
157
  • @Sihpromatum/twitter

Мраморен блок, предназначен за параклиса, ще бъде доставен по Сена 

 

Блок от червен мрамор, който е бил поръчан преди 350 години, ще бъде доставен по река Сена във Версайския дворец, съобщава РИА Новости. Закъснялата пратка се очаква през 2024 година.

Камъкът е бил изгубен през 17 в. в реката и е бил намерен от работници, добиващи пясък и чакъл в кариера в южната част на Франция. Той тежи три тона, но от Френската мраморна асоциация, намерили заповедта за доставка от преди 3 века и половина, и се ангажират да го доставят.

Блокът е бил предназначен за украсата на параклиса в двореца и все още е загадка защо не е достигнал до Париж. Взето е решение той да бъде транспортиран само с технологиите, които са били налични през 17 в. 

Първо блокът ще бъде пренесен с вагони, теглени от коне до южния канал, от който ще бъде пренесен до атлантическото крайбрежие. След това пратката ще пристигне в Нормандия, откъдето по Сена ще бъде отнесена до Париж.

В големите градове по пътя на мрамора ще се провеждат лекции за изграждането на Версайския дворец и живота на французите в онази епоха.

 

Вижте още:

Резиденциите на световните лидери

Какво е общото между Статуята на свободата и Айфеловата кула

От Paris в Париж - изложба на Иван Стратиев

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Версайски дворец, Париж, Франция, Сена

StreetBoard

В Копривщица възродиха духа на революцията

Понеделник, 02 Май 2016 / Истории от града
  В града се проведе традиционната възстановка по случай годишнината от Априлското въстание В Копривщица днес възродиха духа на свободата с традиционната възстановка на събитията по случай 140 годишнина от Априлското въстание. Традицията да се пресъздават революционните събития е от [...]

Румен Радев е петият президент

Неделя, 13 Ноември 2016 / Общество
  Двойката, подкрепена от БСП, е получила 58% от гласовете, според паралелно проучване   България днес избра петият си президент. Генерал Румен Радев спечели балотажа срещу Цецка Цачева със сериозна разлика в гласовете, според предварителните данни от паралелното преброяване. Кан [...]