Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Да останем спокойни е възможно...когато сме тук и сега

Петък, 19 Април 2019 / Родители
369
  • pixabay.com

И когато намеим начин да обънем внимание на нуждите на всички

 

Едно от нещата, които много ми помогна да остана спокойна, е да се отърва от вършенето на няколко неща едновременно (multitasking). Методът "майндфулнес" (mindfulness) се е превърнал в много модерна дума тези дни, но наистина не е за пренебрегване.

Когато правим само едно нещо в даден момент, това ни позволява да сме му отдадени изцяло. Можем да чуваме децата си, когато ни говорят. Можем да сме по-полезни, когато първо наблюдаваме, а после действаме (вижте свързаните статии по-долу). Можем да се радваме на сладоледа, който ядем. Можем да имаме време да забележим партньора си. И дори, когато мием чиниите, да започнем да виждаме красотата на мехурчетата (!).

 

По време на нашето Монтесори обучение научихме, че точно както класната стая трябва да бъде предварително подготвена, това важи и възрастните в нея. Мисля за това всяка сутрин в клас, докато се подготвям за деня. Изключвам телефона. Фокусирам се върху часовете ми. Защото съм концентрирана върху всичко, което се случва тук и сега.

У дома оставям телефона си в спалнята, за да не го проверявам често, когато децата са наоколо. Организираме вечерята си като семейство около кухненската маса (не всеки на крак наоколо). Всъщност, всяко семейно хранене е така. И ако се хвана, че не слушам някое от децата, се извинявам и го моля да повтори пак. И вместо да са разочаровани, че трябва да се повтарят, мисля, че те наистина оценяват това, че се опитвам да бъда тук с тях.

Все още работя по въпроса, но определено виждам голямо подобрение.

 

Всеки е важен

 

Монтесори е подход, насочен към децата. Често ще ни чуете да казваме "следвайте детето". Това означава да говорите с детето си със същото уважение, с което говорите с колега или приятел.

Това, което често забравяме е, че родителите също имат нужда от подобно отношение. Когато ние не получаваме достатъчно грижи или почивка, или не се чувстваме удовлетворени и ценени, започваме да показваме негодувание. Мога да ви уверя, че никой не иска да се чувстваме обидени или виновни, най-малкото нашето дете или партньор.

Така че, бъдете семейство, в което намирате начини нуждите на всеки да бъдат посрещнати. Говорете си за това, което е важно за вас, за партньора ви, за децата ви. Работете върху начини, по които може да се случи.

В началото може да изглежда невъзможно да се намери какъвто и да е баланс. Но в действителност има стотици начини за решаване на проблемите, когато мислим за ограниченията като за възможности. Трябва да отворим ума си и да бъдем креативни.

Това може да означава, че през уикенда може да имаме време заедно като семейство, известно време с всяко едно от децата, известно време с близките, и понякога, всеки от нас да има време за себе си.

Дори когато бебето е малко, бащата може да вземе бебето на разходка, за да даде на майката малко почивка. Тогава е чудесен момент за бащата да прочете някоя нова книга или да се срещне с приятели. А понякога може да намерите някой, на когото да се доверите да се грижи за бебето, за да можете да имате специално време заедно един с друг.

 

(следва продължение)

 

Автор: Симоне Дейвис, The Montessori Handbook
Превод с редакция и съкращения: Цвети Камова

 

Да останем спокойни e възможно...когато наблюдаваме

Да останем спокойни е възможно...когато се намесваме навреме

Да останем спокойни е възможно...когато сме подготвени

Да останем спокойни е възможно... когато напътстваме детето си

Да останем спокойни е възможно... когато започнем деня си правилно

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

да останем спокойни, Монтесори, родители, деца, търпение

StreetInside

Поемете контрол над живота си

Сряда, 13 Юли 2016 / Към себе си
Не позволявайте страхът ви да ви управлява Всеки човек изживява поне един път седмично моменти на страх, напрежение и тревожност. Тези чувства може да се окажат пагубни за някои хора, защото толкова много се засилват, че в даден момент се превръщат в непреодолими, често повтарящи се състоян [...]

Ключът в нас

Четвъртък, 31 Октомври 2019 / Към себе си
Нещата се случват отвътре навън   След като колата ми бе сериозно увредена от сблъсъка преди седмица, се очакваше над месец да бъде ремонтирана. Мъжът ми реши да ми преотстъпи неговата кола... Днес, тръгвам за уреден ангажимент с час и... Ключовете ги няма! Започвам да търся навсякъде. [...]