Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Резиденциите на световните лидери

Неделя, 23 Април 2017 / Места
737
  • asla.org

Това са едни от най-знаковите сгради в света

 

Освен дом на семействата на държавните глави са и място за правителствени заседания и официални посещения. Във всички тях има история и традиция, дори в скандално построения дворец на Ердоган, който показва добре характера на турския президент.  

 


Белият дом

 

Белият дом във Вашингтон е най-известната президентска резиденция в света. Сградата започва да се изгражда през октомври 1792 година и е завършена осем години по-късно. Първият президент, който я използва като своя резиденция, е Джон Адамс. Оттогава досега всяка президентска двойка извършва някакви промени в интериора.

 

 

 

Това е единствената резиденция на президент в света, която е отворена за публични посещения. Шестетажната сграда има 132 стаи и 32 бани, 412 врати, 147 прозореца, 4 стълбищни клетки и 3 асансьора.

 

 

Както се полага на една модерна резиденция, в Белия дом има тенис корт, басейн, киносалон, спортни уреди и др. Това е една от най-популярните туристически забележителности в САЩ.

 

Московският Кремъл

 

Московският Кремъл е построен през 15 век и е официалната резиденция на руските президенти. Той е в централната част столицата, а на територията му са разположени президентството, правителствени и други важни сгради на руската власт.

 

 

Съставлява самостоятелна административна единица на Централния административен окръг на Москва.

 

 

В първия си вариант крепостта е била дървена, а с обявяване на Руското царство със столица Москва от Иван Грозни през 1547 година, замъкът му в крепостта се превръща в царски дворец. Московският кремъл е най-известният кремъл - руски вид градски укрепен район със замък на владетел.  Съществуващите крепостни стени и кули са построени през 1485 - 1495 година.

 

 

На територията на комплекса се намират редица културно-исторически паметници от национално и световно значение. През 1990 г. Московският кремъл е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

 

Палатът Ак Сарай

 

Бeлият двopeц е най-новата и най-голямата резиденция на държавен глава. Построен след скандали, внушителният комплекс поглъща над 300 млн. долара и е открит през 2014 година от турския президент Реджеп Ердоган, който прекратява традицията и премества официалното седалище на президента в покрайнините на Анкара.

 

 

В мeгaĸoмплeĸca имa пoвeчe oт 1000 cтaи, като за семейството на Ердоган са предназначени около 250 от тях. Бeлият двopeц e пocтpoeн нa плoщ oт 200 дeĸapa. Πaлaтът e изграден въpxy зeмя oт фepмa, пpинaдлeжaлa няĸoгa нa ocнoвaтeля нa мoдepнaтa тypcĸa peпyблиĸa Mycтaфa Keмaл Aтaтюpĸ.

 

 

Bпocлeдcтвиe Ататюрк я дapявa нa дъpжaвaтa пpeз 1937 г., а години по-късно зоната е обявена на защитен парк, върху който строителството е било забранено години наред.

 

Бъкингамският дворец

 

Това е официалната резиденция на британската монархия от 1837 година насам. Сградата, която е в основата на днешния дворец, е построена от Херцога на Бъкингам през 1703 година.

 

 

Дворецът е на площ от 77 хил. кв. м. В него има 775 стаи, сред които 52 спални за гости, 188 спални за работещите в двореца, 92 кабинета и 78 бани. На първия етаж е музикалната стая.

 

 

Макар че е обзаведен с безценни мебели, а стените му красят произведения на изкуството за милиарди лири, Бъкингамският дворец не е галерия или музей.

 

 

Част от залите обаче са отворени за посетители от края на юли до септември, когато кралицата отсъства.Елисейският дворец

 

Това е официалната резиденция на президента на Френската република от 1840-та година насам. Разположен е в Париж на ул. „Фобур Сент Оноре“ 55, недалеч от прочутият булевард „Шанз-Елизе“.

 

 

Сградата е строена от граф Еврьо от рода Латур д’Оверн и неговата съпруга от рода Кроза (най-богатия тогава в страната, кредитирал краля) през 1718 – 1722 година.

 

 

След смъртта на графа през 1753 година е придобит от Крал Луи 15-ти за мадам дьо Помпадур, която го разширява. За първи път дворецът е използван за нуждите на правителството при Наполеон Първи, а през 1816 година е купен от Луи 18-ти.

 

 

Самият Елисейски дворец е престроен през 1853 – 1867 година по разпореждане на Наполеон Трети и от тогава външният му вид не е променян.

 

Дворецът Белвю

 

Дворецът в Берлин, строен в неокласически стил, е официалната резиденция на президентите на Германия от 1994 година насам. 

 

 

По времето на последния немски и пруски крал Вилхелм Втори там има училище, а по време на нацистите – музей.

 

 

Построен е през 1785-1786 година за лятна резиденция по искане на принц Август Фердинанд, най-малкият брат на крал Фридрих Втори. През април 1941 г. дворецът изгаря при бомбардировките.

 

 

През 1954-1959 г. възстановен от арихитект Карл Хайнц Швенике като берлинска резиденция на президента на Германия.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

резиденция, Белият дом, Кремъл, Ак Сарай, Бъкингамският дворец, Елисейският дворец, Дворецът Белвю

Street of Hope

Учителите: Вдъхновители или... звероукротители

Сряда, 24 Май 2017 / В клас
„Аз буки, веди глаголати! Добро ест живети дзело земля! Иже како люди мислите, наш он покой. Ръци слово твръдо! Ук, фрът, хер! от! Ща чръв! Ци ша! еръ, ер, ери! Ет! Ен он! Йен йон! Юс! Ят!”.   Аз зная буквите и знанието ми дава по-добър живот. Това е смисълът на празника на [...]

Проблемите започват преди раждането

Събота, 30 Декември 2017 / Родители
  Криворазбраната възпитанизация – за модерните общества и повредените деца*     Възпитанието на детето започва от мисълта на двамата му родители за неговото естествено зачатие, които са представители на двата противоположни пола и се намират в детеродна възраст, и сле [...]