Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Резиденциите на световните лидери

Неделя, 23 Април 2017 / Места
872
  • asla.org

Това са едни от най-знаковите сгради в света

 

Освен дом на семействата на държавните глави са и място за правителствени заседания и официални посещения. Във всички тях има история и традиция, дори в скандално построения дворец на Ердоган, който показва добре характера на турския президент.  

 


Белият дом

 

Белият дом във Вашингтон е най-известната президентска резиденция в света. Сградата започва да се изгражда през октомври 1792 година и е завършена осем години по-късно. Първият президент, който я използва като своя резиденция, е Джон Адамс. Оттогава досега всяка президентска двойка извършва някакви промени в интериора.

 

 

 

Това е единствената резиденция на президент в света, която е отворена за публични посещения. Шестетажната сграда има 132 стаи и 32 бани, 412 врати, 147 прозореца, 4 стълбищни клетки и 3 асансьора.

 

 

Както се полага на една модерна резиденция, в Белия дом има тенис корт, басейн, киносалон, спортни уреди и др. Това е една от най-популярните туристически забележителности в САЩ.

 

Московският Кремъл

 

Московският Кремъл е построен през 15 век и е официалната резиденция на руските президенти. Той е в централната част столицата, а на територията му са разположени президентството, правителствени и други важни сгради на руската власт.

 

 

Съставлява самостоятелна административна единица на Централния административен окръг на Москва.

 

 

В първия си вариант крепостта е била дървена, а с обявяване на Руското царство със столица Москва от Иван Грозни през 1547 година, замъкът му в крепостта се превръща в царски дворец. Московският кремъл е най-известният кремъл - руски вид градски укрепен район със замък на владетел.  Съществуващите крепостни стени и кули са построени през 1485 - 1495 година.

 

 

На територията на комплекса се намират редица културно-исторически паметници от национално и световно значение. През 1990 г. Московският кремъл е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

 

Палатът Ак Сарай

 

Бeлият двopeц е най-новата и най-голямата резиденция на държавен глава. Построен след скандали, внушителният комплекс поглъща над 300 млн. долара и е открит през 2014 година от турския президент Реджеп Ердоган, който прекратява традицията и премества официалното седалище на президента в покрайнините на Анкара.

 

 

В мeгaĸoмплeĸca имa пoвeчe oт 1000 cтaи, като за семейството на Ердоган са предназначени около 250 от тях. Бeлият двopeц e пocтpoeн нa плoщ oт 200 дeĸapa. Πaлaтът e изграден въpxy зeмя oт фepмa, пpинaдлeжaлa няĸoгa нa ocнoвaтeля нa мoдepнaтa тypcĸa peпyблиĸa Mycтaфa Keмaл Aтaтюpĸ.

 

 

Bпocлeдcтвиe Ататюрк я дapявa нa дъpжaвaтa пpeз 1937 г., а години по-късно зоната е обявена на защитен парк, върху който строителството е било забранено години наред.

 

Бъкингамският дворец

 

Това е официалната резиденция на британската монархия от 1837 година насам. Сградата, която е в основата на днешния дворец, е построена от Херцога на Бъкингам през 1703 година.

 

 

Дворецът е на площ от 77 хил. кв. м. В него има 775 стаи, сред които 52 спални за гости, 188 спални за работещите в двореца, 92 кабинета и 78 бани. На първия етаж е музикалната стая.

 

 

Макар че е обзаведен с безценни мебели, а стените му красят произведения на изкуството за милиарди лири, Бъкингамският дворец не е галерия или музей.

 

 

Част от залите обаче са отворени за посетители от края на юли до септември, когато кралицата отсъства.Елисейският дворец

 

Това е официалната резиденция на президента на Френската република от 1840-та година насам. Разположен е в Париж на ул. „Фобур Сент Оноре“ 55, недалеч от прочутият булевард „Шанз-Елизе“.

 

 

Сградата е строена от граф Еврьо от рода Латур д’Оверн и неговата съпруга от рода Кроза (най-богатия тогава в страната, кредитирал краля) през 1718 – 1722 година.

 

 

След смъртта на графа през 1753 година е придобит от Крал Луи 15-ти за мадам дьо Помпадур, която го разширява. За първи път дворецът е използван за нуждите на правителството при Наполеон Първи, а през 1816 година е купен от Луи 18-ти.

 

 

Самият Елисейски дворец е престроен през 1853 – 1867 година по разпореждане на Наполеон Трети и от тогава външният му вид не е променян.

 

Дворецът Белвю

 

Дворецът в Берлин, строен в неокласически стил, е официалната резиденция на президентите на Германия от 1994 година насам. 

 

 

По времето на последния немски и пруски крал Вилхелм Втори там има училище, а по време на нацистите – музей.

 

 

Построен е през 1785-1786 година за лятна резиденция по искане на принц Август Фердинанд, най-малкият брат на крал Фридрих Втори. През април 1941 г. дворецът изгаря при бомбардировките.

 

 

През 1954-1959 г. възстановен от арихитект Карл Хайнц Швенике като берлинска резиденция на президента на Германия.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

резиденция, Белият дом, Кремъл, Ак Сарай, Бъкингамският дворец, Елисейският дворец, Дворецът Белвю

Street of Hope

Готови ли сме да бъдем родители

Четвъртък, 14 Юли 2016 / Родители
Възпитанието е сложен и продължителен процес, където границите и нормите трябва да бъдат отстоявани постоянно  Често пред партньори, които имат планове за съвместен живот, възниква въпросът: „Дали вече не е време да имаме дете?“. Това е решение, което не бива да се взима лек [...]

Кариерата на учителите ще зависи и от квалификацията

Понеделник, 08 Август 2016 / В клас
В същото време училищата търсят 1400 преподаватели, още 5000 са в пенсионна възраст       Учителският стаж спира да е единственият критерий за кариерно развитие на педагогическите специалисти. То вече ще зависи и от квалификацията и резултатите от атестирането. Това предвиж [...]