Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Почина великата Татяна Лолова

Вторник, 23 Март 2021 / Под прожектора
333
  • БГНЕС

Духът й винаги ще живее на българската театрална сцена

 

На 87-годишна възраст почина актрисата Татяна Лолова. Тя си отиде в болница „Пирогов“ след усложнения от коронавирусна инфекция. Актрисата е преодоляла коронавирусната инфекция, но не и последствията от съдовомозъчната болест и възрастовите изменения в сърдечносъдовата и дихателната система, съобщават от лечебното заведение. 

 

Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Тя завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.

През 1955 – 1956 г. играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. Между 1977 и 1989 г. е в театър „София“, след което се завръща в Сатиричния театър през 1989 г.

Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл Duende по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др.

В киното един от най-известните й филми е „Сиромашко лято“, където си партнира с Георги Парцалев. През последните години те нашумя с участието в сериала „Домашен арест“.

„Татяна Лолова беше изключително лъчезарно същество, толкова енергийно зареждаща. Тя отдаваше енергия без дори да разговаря с някого“, заяви пред БГНЕС актьорът Христо Мутафчиев.

„В момента когато тя се усмихне, това бе някакъв прилив на енергия към човека отсреща, една енергийна хиперинжекция“, спомня си Мутафчиев.

За него Татяна Лолова ще остане един много вдъхновяващ човек.

„Таня можеше с две думи да обърне тъгата от очите на публиката в сълзи от смях. Това много малко актьори го умеят“, заяви Мутафчиев.

Държавният глава Румен Радев изказва съболезнования на семейството, колегите и близките на легендарната българска актриса Татяна Лолова.
„Татяна Лолова беше дарена с талант, великодушие, мъдрост и доброта, които не спря щедро да раздава. Преобразяваше сцената с такава удивителна енергия, която актьорите и публиката завинаги ще свързват с истинската магия на голямото изкуство“, заявява президентът.
Румен Радев подчертава, че обичаната от всички българи актриса е откликвала с изключителна отдаденост на благородни каузи, успявала е да погали всяко сърце с най-добрата усмивка и дума, да стопи тъгата и да вдъхне нова надежда и сили. „Татяна Лолова е незаменима епоха в българския театър и кино, завинаги ще е ярка духовна светлина в националната ни култура и памет“, отбелязва държавният глава в писмото си до опечалените.

 „Още една звезда в небето...“ Това написа в профила си във Фейсбук министър-председателят Бойко Борисов. „Поклон и аплодисменти за великата Татяна Лолова! Съболезнования на семейството и близките“, написа още той.

"Сърцето отказва да повярва в това, което дори умът трудно може да осмисли - загубихме неотразимата и неповторимата Татяна Лолова, която успяваше понякога само с един жест да прогони зимата от лицата и душите ни!" Това написа в профила си във Фейсбук министърът на културата Боил Банов във връзка с кончината на голямата ни актриса Татяна Лолова.

"Надарена с очарование, харизма, блестящ талант и човешка непосредственост, непреодолим младежки глад за всичко ново и дълбока вярност към истинските неща от живота - всичко това я прави неподвластна на времето", пише още той и завършва с думите: "Духът й ще продължава да живее на сцената! Дълбок поклон!" 

Източник: БГНЕС

 

Вижте още:

Отиде си легендата на българския театър Стоянка Мутафова

Завинаги ни напусна Стефан Данаилов

Театърът

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Татяна Лолова, актриса, театър

StreetBoard

Решението за обявяване независимостта на България е взето на княжеската яхта

Вторник, 22 Септември 2020 / Общество
Отбелязваме 112 години независима България   На 22 септември България отбелязва 112 години от обявяването на независимостта си. 30 години след Освобождението с манифеста на княз Фердинанд страната отхвърля пocлeднитe вacaлни връзки c Ocмaнcкaтa импeрия. Княжecтвo Бългaрия cтaвa нeзaвиcи [...]

Шепа живот за пет лева

Петък, 08 Юни 2018 / Истории от града
Сърничката Нели, която беше предложена в найлонова торбичка заедно с гъбите   Историята на еднодневната Нели има шанс за щастлив край. Колко ли обаче отнети от майките им бебета не са имали нейния късмет? Заради пет лева. Шепа живот с неизсъхнала пъпна връв, напъхана в плик и предложена [...]