Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Отиде си легендата на българския театър Стоянка Мутафова

Петък, 06 Декември 2019 / Под прожектора
318
  • БГНЕС

Ще я запомним с неизчерпаемата енергия и неугасващата й усмивка

 

Почина легендата на българския театър Стоянка Мутафова. Актрисата, която публиката нарече Госпожа "Стихийно бедствие", прекара живота си на сцената с усмивка и любов към публиката, която й отвръщаше с пълни зали и светнали погледи. 

Мутафова имаше сериозни здравословни проблеми в последните месеци и беше приета в реанимацията на Военномедицинска академия на апаратно дишане. Скръбната вест съобщи импесариото на Мутафова Евгени Боянов.

 

 

Театърът беше живота й, гореше на сцената и обичаше публиката си. Казваше, че не обича да върви по утъпканите пътеки, а по страничните и винаги търсеше начин да направи една роля по различен начин. 

 

"Когато излизам на сцената, получавам особена сила, каквато в живота няма откъде от друго място да взема. Въпреки многото години аз съм си все така буйна, годините не могат да ме укротят... На сцената ми минават всички болежки. Дай ми на мен да съм стихийно бедствие и ми гледай сеира. Сцената ми е живецът и затова не се отказвам. Да стоя вкъщи, би значело духовна смърт за мен. Щом пълня салоните и ме аплодират, значи трябва да играя и публиката ме иска. Гледайте ми спектаклите, а не болестите!", казва Мутафова в едно от интервютата си.

 

 

 

 

Голямата ни актриса е родена на 2 февруари 1922 г. в София. През 1941 г. завършва Първа софийска девическа гимназия. След това завършва класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“, Държавната театрална школа към Народния театър „Иван Вазов“ в София (1946 – 1947) и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия (1947 – 1949). От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър. Тя е сред основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 до 1991 г.. След това играе на сцената на Драматичния театър „Адриана Будевска“ в Бургас.

 

 

Играе в над 90 театрални постановки. Популярна с ролите си във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“ и др. Известни нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.

Стената на славата пред Театър 199 – пано с отпечатъци, послание и шарж на Стоянка Мутафова.

 

 

На 94-годишна възраст през 2016 г., осъществява мащабно турне в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

На Стената на славата пред Театър 199 има пано с нейните отпечатъци. Метафова беше кандидат за Световен рекорд на Гинес в категорията „Най-възрастна активно играеща на сцената актриса“. 

От 1 ноември 2017 г. пътува в цялата страна заедно с дъщеря си Мария Грубешлиева, с която провежда творчески-срещи разговор и представяне на книгата „Добър вечер, столетие мое“.

На 2 февруари 2019 г. Стоянка Мутафова отбеляза своите 70 години на сцена и 97-ми рожден ден в зала 1 на НДК. Винаги се раздаваше на сцената, приемаше живота с усмивка и казваше, че предимството на третата възраст е мъдростта.

 

Вижте още:

Оперираха Стоянка Мутафова, тя гледа към сцената

Госпожа "Стихийно бедствие" на 95

Завинаги ни напусна Стефан Данаилов

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Стоянка Мутафова, театър, актриса

StreetView

Под новия часовник на гарата

Вторник, 26 Април 2016 / Места
  Откриха официално обновената Централна гара София   След близо двегодишен ремонт днес беше официално открита обновената Централна гара в София. Това е първият основен ремонт от 40 години насам, в който са инвестирани около 70 млн. лева. По време на ремонта са запазени някои от [...]

Африка пеша

Събота, 15 Октомври 2016 / Приключения
  Мароко: Танжер, Фес и Рабат    Стигнахме от Гранада до Мароко за два дни. До пристанището в Алхесирас ни закара растаман с бус, изрисуван целия в графити. На пристанището ни нападнаха за билети за ферибот, за хашиш и какво ли не. Всеки предлагаше различни цени за ферибота, [...]