Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Отиде си легендата на българския театър Стоянка Мутафова

Петък, 06 Декември 2019 / Под прожектора
271
  • БГНЕС

Ще я запомним с неизчерпаемата енергия и неугасващата й усмивка

 

Почина легендата на българския театър Стоянка Мутафова. Актрисата, която публиката нарече Госпожа "Стихийно бедствие", прекара живота си на сцената с усмивка и любов към публиката, която й отвръщаше с пълни зали и светнали погледи. 

Мутафова имаше сериозни здравословни проблеми в последните месеци и беше приета в реанимацията на Военномедицинска академия на апаратно дишане. Скръбната вест съобщи импесариото на Мутафова Евгени Боянов.

 

 

Театърът беше живота й, гореше на сцената и обичаше публиката си. Казваше, че не обича да върви по утъпканите пътеки, а по страничните и винаги търсеше начин да направи една роля по различен начин. 

 

"Когато излизам на сцената, получавам особена сила, каквато в живота няма откъде от друго място да взема. Въпреки многото години аз съм си все така буйна, годините не могат да ме укротят... На сцената ми минават всички болежки. Дай ми на мен да съм стихийно бедствие и ми гледай сеира. Сцената ми е живецът и затова не се отказвам. Да стоя вкъщи, би значело духовна смърт за мен. Щом пълня салоните и ме аплодират, значи трябва да играя и публиката ме иска. Гледайте ми спектаклите, а не болестите!", казва Мутафова в едно от интервютата си.

 

 

 

 

Голямата ни актриса е родена на 2 февруари 1922 г. в София. През 1941 г. завършва Първа софийска девическа гимназия. След това завършва класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“, Държавната театрална школа към Народния театър „Иван Вазов“ в София (1946 – 1947) и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия (1947 – 1949). От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър. Тя е сред основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 до 1991 г.. След това играе на сцената на Драматичния театър „Адриана Будевска“ в Бургас.

 

 

Играе в над 90 театрални постановки. Популярна с ролите си във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“ и др. Известни нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.

Стената на славата пред Театър 199 – пано с отпечатъци, послание и шарж на Стоянка Мутафова.

 

 

На 94-годишна възраст през 2016 г., осъществява мащабно турне в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

На Стената на славата пред Театър 199 има пано с нейните отпечатъци. Метафова беше кандидат за Световен рекорд на Гинес в категорията „Най-възрастна активно играеща на сцената актриса“. 

От 1 ноември 2017 г. пътува в цялата страна заедно с дъщеря си Мария Грубешлиева, с която провежда творчески-срещи разговор и представяне на книгата „Добър вечер, столетие мое“.

На 2 февруари 2019 г. Стоянка Мутафова отбеляза своите 70 години на сцена и 97-ми рожден ден в зала 1 на НДК. Винаги се раздаваше на сцената, приемаше живота с усмивка и казваше, че предимството на третата възраст е мъдростта.

 

Вижте още:

Оперираха Стоянка Мутафова, тя гледа към сцената

Госпожа "Стихийно бедствие" на 95

Завинаги ни напусна Стефан Данаилов

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Стоянка Мутафова, театър, актриса

Street of Hope

5000 деца остават извън градините

Петък, 13 Май 2016 / В клас
  Близо 11 хиляди деца не получават място в яслите     15 671 деца остават извън обхвата на общинските ясли и градини в София, съобщиха след класирането от Дискусионния клуб за социална местна политика, цитирани от FrogNews. От родените през 2010 година деца 176 са извън о [...]

В училищата няма да се влиза с магнитни карти

Четвъртък, 16 Март 2017 / В клас
Пропускането с магнитни карти водело до опасно струпване на деца по вратите    От следващата учебна година просветното министерство ще финансира само закупуването на видеонаблюдение и паник бутони в училищата, но не и изграждането на системи за пропускане на учениците с магнитни ил [...]