Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Победата на Ердоган затвърждава разделението

Понеделник, 17 Април 2017 / Общество
257
  • Reuters

Турският президент легитимира властта си пред света, но от това не може да се очакват много добри новини за страната му, Европа и региона

 

Въпреки че основните промени, гласувани на референдума, ще станат факт от 2019 година, Турция на практика вече е президентска република. Референдумът за промяна на Конституцията утвърди едноличната власт на президента Реджеп Ердоган и това не е добра новина нито за региона, нито за Европа.

Макар и с крехка преднина и обвинения за фалшификация, резултатите от допитването отчетоха 51,4% гласували „за“ промяната срещу 48,6% „против“.

Ердоган губи в най-развитите и светски градове, като родния му Истанбул, а също и Анкара, Измир, Анталия, Адана и Диарбекир, където повечето гласоподаватели не подкрепиха промените.

Крехката победа обаче не му попречи да поздрави поддръжниците си още преди обявяването на финалните резултати, което на фона на досегашните събития в Турция и обвинения в диктатура говори достатъчно за това какво предстои оттук нататък и за начина, по който ще се управлява страната. На свой ред противниците на Ердоган обявиха, че ще оспорват резултатите от вота заради съмнения за фалшификации. Но изходът е в голяма степен предизвестен, най-малкото, защото опозицията няма да има пред кого да оспорва резултатите от историческото гласуване.

 

За какво беше референдумът

 

Турският президент Реджеп Ердоган и досега имаше огромна власт, но със спечелването на референдума тя става официална. Целта е властта му да бъде утвръдена по демократичен път, защото икономиката на страната е зависима от външните инвестиции и пазари.

„Ердоган има легитимност пред обществото, а след победата ще може да прави каквото реши. В първото си слово след обявяването на резултатите той говори за смъртното наказание“, посочи бившият посланик на България в Турция Петър Воденски пред bTV. Той смята, че опозицията няма пред кого да оспори резултата, защото „Ердоган вече е овладял всичко, включително и четвъртата власт. Турската намеса във вътрешните ни работи отдавна е факт и не може да се очаква опитите за намеса да намалеят, защото Ердоган „проповядва доктрината на неоосманизма, а в нея ислямската дъга заема много важно място. Не очаквам тези негови сърдечни копнежи да намалеят, даже напротив", каза бившият посланик.


Какво следва за разделена Турция

 

Властта на президента се концентрира и това разделя турското общество още повече - на практика половината от гласувалите са против предложените промени. На този фон напрежението може да прерасне и в гражданска война, прогнозира арабистът проф. Владимир Чуков. Може да се очаква и голяма част от 1 млн. български изселници, които са светски настроени, да изберат да се върнат отново в България, коментира политическият анализатор Осман Октай пред тв „Европа“.

Анализаторите са категорични, че Брюксел ще затвори вратите си за Анкара и ще прекрати окончателно преговорите за членството на страната в ЕС.

Изповядваните от Ердоган ислямистки идеи и терорът след опита за преврат в страната няма как да са добра новина за България, която е твърде близо и твърде зависима от южната си съседка, смятат експертите.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Реджеп Ердоган, Турция, референдум

Street of Art

Стегнато тяло с едно упражнение

Петък, 15 Юли 2016 / Хранене и Здраве
  За хора, които не се движат достатъчно, в началото може да е сериозно предизвикателство   Открих „планк“, когато търсех информация за упражнения за корема, които могат да се изпълняват без да натоварват кръста и са подходящи за хора с дискова херния. Някои го нарича [...]

Сръбското магарешко сирене е най-скъпото в света

Петък, 28 Юни 2019 / Хранене и Здраве
Наричат го чудо на природата   Бялo, плътно и богато на вкус, единственото в Сърбия сирене от магаре не само е вкусно, но е и добро за вашето здраве, казва производителят Слободан Симич. Има само една уловка – при 1 000 евро (1 130 долара) за килограм, то може и да е най-скъпото [...]