Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Вълна от съпричастност към бедна майка

Четвъртък, 01 Декември 2016 / Гласът на детето
660
  • Даниела смята, че социалните са харесали децата й и искат да ги дадат за осиновяване

 

След като социалните служби отнеха 3-те деца на жена от Сливен, много хора й протягат ръка, за да може да си ги върне

 

Вълна от съпричастност заля социалните мрежи след като вчера bTV разказа историята на 25-годишната Даниела Колева от Сливен. Тъй като жената няма работа и жилище, социалните служби са настанили трите й деца в приемни семейства. Когато изгубила бащата на децата си, жената била прогонена от дома му и се наложило да живее с децата в изоставен склад без ток.

В репортажа майката разказа, че има 2 месеца, за да си намери работи и дом, за да не бъдат осиновени децата й. След него много хора зададоха въпроса защо вместо да плаща на приемни семейства, държавата не помага на бедните родители в грижата за децата им.

От Социалната служба в Сливен обясниха, че съдействат за настаняване на децата в детска градина и за общинско жилище, но списъкът с чакащи е твърде дълъг, тъй като районът е с висока безработица и голяма ромска общност.

“Надяваме се, че скоро тя ще има жилище с предплатен за месеци напред наем, има много предложения за работа, открила си е банкова сметка. Много българи от страната и от чужбина звънят с желание да й помогнат. И ние ще започнем да работим по реинтеграция, т..е връщане на децата в семейството“, съобщи пред Mediapool Снежана Кръстева, началник отдел "Закрила на детето" - Сливен.

Освен граждани с местните социални служби са се свързали неправителствени организации, задействала се е и общината. Оттук нататък Даниела отново ще бъде насочена към социална услуга за повишаване на родителския капацитет, социалните служители ще оценят как се адаптира към работата, която държи да започне, с какво жилище и с какви мебели ще разполага. “Ще й помагаме с всичко, с което можем“, увери Кръстева. “Има и друг вариант - ако родителят лично подаде молба в съда и в рамките на един месец с гражданско дело децата се връщат на родителя, ако съдът прецени така“, каза Кръстева. Тя допълни, че ако има къде да заведе децата, Даниела може да ги вземе при себе си за коледните празници.

Снежана Кръстева разказва, че социалните работници са работили с жената още от 2014 година, тя е била настанявана и в звено „Майка и бебе“, но го е напуснала, за да отиде да живее при майка си. След като двете са се скарали Даниела сама е отишла в социалната служба, заявила е, че не може да се грижи за децата и е подписала декларация, че е съгласна да бъдат настанени в приемни семейства. “Даниела обаче ги вижда редовно, утре пак има среща с тях. А самите семейства осъществяват контакт между трите деца, за да не се разделят и да не се нарушава емоционалната връзка между тях“, каза Кръстева.

Тя категорично отрече върху Даниела да е оказан натиск да остави децата в приемни семейства, както й че социалните са ги харесали, за да бъдат дадени за осиновяване.

“В нейния случай никога и при никакъв повод не е говорено за осиновяване. Когато една майка поддържа контакт с децата си, бедността и временните й затруднения не са мотив за това тя да бъде лишена от родителски права или децата да бъдат вписани в регистрите по осиновяване“, каза тя. Все пак Кръстева признава, че социалните работници нямат много възможности да окажат такава подкрепа, каквато сега Даниела ще получи след медийното внимание към нейния случай.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

майка, деца, приемни семейства, Даниела Колева, Сливен

Street of Art

Медитацията е полезна за сърцето

Понеделник, 02 Октомври 2017 / Хранене и Здраве
Изследователите предполагат, че само 25 минути медитацията могат да подобрят мозъчната функция и енергийните нива     Медитацията може да намали риска от сърдечни заболявания, съобщи Американската сърдечна асоциация, цитирана от БГНЕС. Оттам уточняват, че са необходими допълнителн [...]

Ямато отново ще свирят у нас

Вторник, 02 Октомври 2018 / Под прожектора
Невероятните барабанисти ще завършат своето европейско турне в България, този път с три концерта     Японските барабанисти Ямато отново ще свирят у нас – този път във Варна, Пловдив и София през ноември. Ако не сте ги слушали, си струва да го направите – шоуто, което п [...]