Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Вълна от съпричастност към бедна майка

Четвъртък, 01 Декември 2016 / Гласът на детето
623
  • Даниела смята, че социалните са харесали децата й и искат да ги дадат за осиновяване

 

След като социалните служби отнеха 3-те деца на жена от Сливен, много хора й протягат ръка, за да може да си ги върне

 

Вълна от съпричастност заля социалните мрежи след като вчера bTV разказа историята на 25-годишната Даниела Колева от Сливен. Тъй като жената няма работа и жилище, социалните служби са настанили трите й деца в приемни семейства. Когато изгубила бащата на децата си, жената била прогонена от дома му и се наложило да живее с децата в изоставен склад без ток.

В репортажа майката разказа, че има 2 месеца, за да си намери работи и дом, за да не бъдат осиновени децата й. След него много хора зададоха въпроса защо вместо да плаща на приемни семейства, държавата не помага на бедните родители в грижата за децата им.

От Социалната служба в Сливен обясниха, че съдействат за настаняване на децата в детска градина и за общинско жилище, но списъкът с чакащи е твърде дълъг, тъй като районът е с висока безработица и голяма ромска общност.

“Надяваме се, че скоро тя ще има жилище с предплатен за месеци напред наем, има много предложения за работа, открила си е банкова сметка. Много българи от страната и от чужбина звънят с желание да й помогнат. И ние ще започнем да работим по реинтеграция, т..е връщане на децата в семейството“, съобщи пред Mediapool Снежана Кръстева, началник отдел "Закрила на детето" - Сливен.

Освен граждани с местните социални служби са се свързали неправителствени организации, задействала се е и общината. Оттук нататък Даниела отново ще бъде насочена към социална услуга за повишаване на родителския капацитет, социалните служители ще оценят как се адаптира към работата, която държи да започне, с какво жилище и с какви мебели ще разполага. “Ще й помагаме с всичко, с което можем“, увери Кръстева. “Има и друг вариант - ако родителят лично подаде молба в съда и в рамките на един месец с гражданско дело децата се връщат на родителя, ако съдът прецени така“, каза Кръстева. Тя допълни, че ако има къде да заведе децата, Даниела може да ги вземе при себе си за коледните празници.

Снежана Кръстева разказва, че социалните работници са работили с жената още от 2014 година, тя е била настанявана и в звено „Майка и бебе“, но го е напуснала, за да отиде да живее при майка си. След като двете са се скарали Даниела сама е отишла в социалната служба, заявила е, че не може да се грижи за децата и е подписала декларация, че е съгласна да бъдат настанени в приемни семейства. “Даниела обаче ги вижда редовно, утре пак има среща с тях. А самите семейства осъществяват контакт между трите деца, за да не се разделят и да не се нарушава емоционалната връзка между тях“, каза Кръстева.

Тя категорично отрече върху Даниела да е оказан натиск да остави децата в приемни семейства, както й че социалните са ги харесали, за да бъдат дадени за осиновяване.

“В нейния случай никога и при никакъв повод не е говорено за осиновяване. Когато една майка поддържа контакт с децата си, бедността и временните й затруднения не са мотив за това тя да бъде лишена от родителски права или децата да бъдат вписани в регистрите по осиновяване“, каза тя. Все пак Кръстева признава, че социалните работници нямат много възможности да окажат такава подкрепа, каквато сега Даниела ще получи след медийното внимание към нейния случай.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

майка, деца, приемни семейства, Даниела Колева, Сливен

StreetInside

Защо е важно да прощаваме

Неделя, 26 Февуари 2017 / Към себе си
Прошката изисква от нас да излезем от цикъла на вината, да премахнем негативните модели, които ни задържат към болката и страха   „..Стаята може да бъде тъмна, защото сте затворили прозорците, спуснали сте щорите. Но слънцето грее навън, въздухът е свеж. За да пуснете свежия възду [...]

Никога не е късно за ново начало

Сряда, 21 Декември 2016 / Към себе си
 Ако не сме доволни от вчера, можем да опитаме нещо по-различно днес. И да го направим по-добре   На пръв поглед 2016 година беше наистина тежка, като имаме предвид терористичните атаки, бежанската и мигрантската вълна и всички останали изпитания, които донесе на света и на вс [...]