Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кризата може да е с двойно дъно

Сряда, 06 Май 2020 / Общество
427

ЕК прогнозира спад на българската икономика с над 7%

 

Пролетната прогноза на Европейската комисия за България вече е за 7.2% спад на БВП. ЕК очаква дълбока и неравна рецесия с несигурно възстановяване. Очакването е икономиката да се свие заради неблагоприятното въздействие на мерките, предприети за ограничаване на разпространението на Covid-19 след обявяването на извънредно положение на 13 март 2020 г.

Секторите, засегнати от тези мерки (напр. търговия на дребно, транспорт, хотели и ресторанти, изкуство и развлечения) работят с 30-40% от капацитета си, като същевременно отрицателните ефекти се очакват и в останалата част от икономиката. Отхлабването на въведените мерки ще засили вътрешното търсене през третото тримесечие и се очаква известно съживяване на икономическите дейности. Кризата обаче може да е с двойно или дори тройно дъно, защото има опасност от втора вълна на епидемията от коронавируса.

Атомобилната индустрия пострада най-много, защото тя има доста междинни звена. Има дълга верига на междинно търсене и предлагане, което повишава риска при външни шокове. Вече започна преструктуриране на заводите производители, особено на изнесени производства.

В общи линии, като гледаме какво става на пазара на автомобили, можем да прогнозираме, какво се очаква да стане и на пазара на имоти. Ако сега пазара на автомобили е в дълбокото дъно, то пазара на имоти скоро ще е в плиткото дъно на кризата. Защото кола и имот са важните инвестиции, които всеки от нас прави поне веднъж в живота си. Няма да има достатъчно търсене, както на глобално, така вече и тук на локално ниво.

Големият брой безработни пък скоро ще доведе и до нова емиграция. Повечето ще заминат сезонно и после ще гледат да останат за постояно. Възможно е кризата да затвори производства, услуги, ферми и малки стопанства, а хората, които са работили там, да заминат в чужбина. Някои от хотелите, кафенетата, ресторантите, сервизите ще фалират и ще се продават. Собствениците на една част от фирмите, които не вървят, ще търсят начин да се освободят от тях. Вече са в ход доста от процедурите за продажби на активи.

Освен това България има най-високата смъртност в света, според Световната здравна организация. Демографията е много важна, защото трудно става голяма икономика с малко хора. Този модел на българската икономика, така или иначе е изчерпан. Дори и без пандемия щеше да се стигне до тук.

Възстановяването в икономиката ни няма да е бързо, а ще отнеме време докато здравните предизвикателства бъдат преодоляни. Това ще зависи от синхрона между отделните страни и особено от състоянието на основните икономики в ЕС. Очаква се голяма трансформация на доста бизнеси, търсейки други алтернативи за развитие. Предстои преодоляване на икономическата зависимост на света от Китай и създаване на нови икономически зони. България би могла да използва този шанс за привличане на нови преки инвестиции.

 

Вижте още:

Кризата COVID-19: Ефектът на доминото

Над 100 000 българи чакат заплатите си от държавата

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Covid-19, криза, икономика, рецесия, ЕК, прогноза, бизнес

StreetInside

Страхът, който убива бизнеси

Неделя, 17 Ноември 2019 / Кариера
Това е нещо, от което се страхуваме отдавна. Подмолният страх, който идва още от комунизма и системата, в която успяваш не, ако си най-добрият и работиш с най-добрите, а ако си по-добър на висока позиция и доминираш. Това е страхът, който кара служителите да не приемат и направо да се опълчв [...]

Осъждането на другите е опасно

Петък, 07 Юни 2019 / Към себе си
Природата пази строго равновесието и не е наша работа да пречим на това   От гледна точка на природата няма добри или лоши хора. Има само такива, които се подчиняват на нейните закони, и такива, които нарушават правилата. Вторите в крайна сметка винаги са изложени на въздействието на си [...]