Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кризата може да е с двойно дъно

Сряда, 06 Май 2020 / Общество
468

ЕК прогнозира спад на българската икономика с над 7%

 

Пролетната прогноза на Европейската комисия за България вече е за 7.2% спад на БВП. ЕК очаква дълбока и неравна рецесия с несигурно възстановяване. Очакването е икономиката да се свие заради неблагоприятното въздействие на мерките, предприети за ограничаване на разпространението на Covid-19 след обявяването на извънредно положение на 13 март 2020 г.

Секторите, засегнати от тези мерки (напр. търговия на дребно, транспорт, хотели и ресторанти, изкуство и развлечения) работят с 30-40% от капацитета си, като същевременно отрицателните ефекти се очакват и в останалата част от икономиката. Отхлабването на въведените мерки ще засили вътрешното търсене през третото тримесечие и се очаква известно съживяване на икономическите дейности. Кризата обаче може да е с двойно или дори тройно дъно, защото има опасност от втора вълна на епидемията от коронавируса.

Атомобилната индустрия пострада най-много, защото тя има доста междинни звена. Има дълга верига на междинно търсене и предлагане, което повишава риска при външни шокове. Вече започна преструктуриране на заводите производители, особено на изнесени производства.

В общи линии, като гледаме какво става на пазара на автомобили, можем да прогнозираме, какво се очаква да стане и на пазара на имоти. Ако сега пазара на автомобили е в дълбокото дъно, то пазара на имоти скоро ще е в плиткото дъно на кризата. Защото кола и имот са важните инвестиции, които всеки от нас прави поне веднъж в живота си. Няма да има достатъчно търсене, както на глобално, така вече и тук на локално ниво.

Големият брой безработни пък скоро ще доведе и до нова емиграция. Повечето ще заминат сезонно и после ще гледат да останат за постояно. Възможно е кризата да затвори производства, услуги, ферми и малки стопанства, а хората, които са работили там, да заминат в чужбина. Някои от хотелите, кафенетата, ресторантите, сервизите ще фалират и ще се продават. Собствениците на една част от фирмите, които не вървят, ще търсят начин да се освободят от тях. Вече са в ход доста от процедурите за продажби на активи.

Освен това България има най-високата смъртност в света, според Световната здравна организация. Демографията е много важна, защото трудно става голяма икономика с малко хора. Този модел на българската икономика, така или иначе е изчерпан. Дори и без пандемия щеше да се стигне до тук.

Възстановяването в икономиката ни няма да е бързо, а ще отнеме време докато здравните предизвикателства бъдат преодоляни. Това ще зависи от синхрона между отделните страни и особено от състоянието на основните икономики в ЕС. Очаква се голяма трансформация на доста бизнеси, търсейки други алтернативи за развитие. Предстои преодоляване на икономическата зависимост на света от Китай и създаване на нови икономически зони. България би могла да използва този шанс за привличане на нови преки инвестиции.

 

Вижте още:

Кризата COVID-19: Ефектът на доминото

Над 100 000 българи чакат заплатите си от държавата

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Covid-19, криза, икономика, рецесия, ЕК, прогноза, бизнес

StreetView

Момчиловци - за границите и българския дух

Неделя, 15 Май 2016 / Места
Родопското село получи признанието „Духовен и здравен център на туризма“   Решихме да разкажем за село Момчиловци по повод новината, че е получило признанието „Център на българския здравен и духовен туризъм“ (решението е след аргументиран положителен отговор от [...]

Как се спи във водата?

Четвъртък, 12 Октомври 2017 / Места
Какво според вас прави този морски слон – мъртъв е, спи, крие се или търси храна?   Ако сте предположили, че животното на снимката спи, значи сте познали. Тюлените са същества от дълбокия океан. Те са олимпийски водолази, които могат да стигнат на мили под водата и задържат дъха [...]