Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Двама стажант-лекари спечелиха местата си в "Предприемачи в науката"

Сряда, 10 Юни 2020 / Кариера
649
1 / 2

Диян Ганев и Никола Гривов спечелиха участието си като специална награда от Академия за иновации 2020

 

Студенти по медицина са първите известни участници в програмата Предприемачи в науката на фондация Карол Знание. Диян Ганев и Никола Гривов от Медицинския университет – София спечелиха участието си като специална награда по време на хакатона Академия за иновации 2020. Въпреки, че им предстои дипломиране в края на 2020 година и все още не са докторанти, те извоюваха правото да участват и в конкурса Предприемач в науката с награда от 30 000 лв.

Диян Ганев е изп. директор на Global Regenerative Academy, а Никола Гривов – на Global Regenerative Trade. Общият им проект е в областта на регенеративната медицина. Амбициите им са да изградят професионална научна общност, иновативно обучение и възможности за прилагане на научните изследвания в областта в клиничната практика.

Фондация „Карол Знание“ за първи път предоставя възможност на участници в Академия за иновации да бъдат част от обучението, което е насочено към докторанти и млади учени, защитили докторска степен през последните пет години. В иновативния хакатон се състезават студентски отбори, а тази година и петимата финалисти спечелиха награди.

Както StreetWatch писа, в първото издание през 2018 г. голямата награда от 30 000 лв. спечели лекар – д-р Иван Лютаков, гастроентеролог в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, тогава докторант по гастроентерология в Медицински университет-София, който вече защити и докторската си степен. Той представи идеята си за иновативно  Механично електронно контролирано хапче, а сега вече подготвя своя стартъп за реализация на идеята си.

Настоящите носители на наградата Предприемач в науката са двама инженери – гл. асистент д-р Илиян Попов от Института по Електрохимия и Енергийни Системи при БАН и докторантът от Физическия факултет на СУ Недислав Веселинов. Въпреки извънредното положение и двамата успяха да работят по проектите си. Недислав Веселинов и екипът му вече са готови с макет на бъдещия планетариум, частите за който скоро ще бъдат произведени. Авиоконструкторът, който е създател и на първия български авиосимулатор, показа предприемачески учения и с производството на защитни шлемове. Самият той разработи конструкцията, събра екип, направи дарителска кампания, събра средства и резултатът е 5000 защитни шлема, от които над 4000 броя дарени в повече от 20 болници и два университета.

Доктор Илиян Попов със средствата от наградата е закупил 3D принтер. В Института по електрохимия и енергийни системи вече изработва на него първите експериментални клетки Метал-Въздух. Той спечели наградата Предприемач в науката за проекта си за изграждане на екологична батерия магнезий-въздух Oxymet.

Програмата Предприемачи в науката е единствена по рода си у нас и включва обучение и конкурс с награда. В момента е отворено кандидатстването за третото издание, което отново търси млади учени с проекти в областта на нови материали, нови технологии и инженерни науки. За първи прът проектът ще се случи онлайн, но това ще даде възможност и на учени от университети извън София да се включат.

 

Вижте още:

Планетариум и екологична батерия си поделят наградата "Предприемачи в науката"

Предприемачи в науката

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Предприемачи в науката, Карол знание, лекари, иновации, кариера

StreetBoard

Защо е по-добре да въведем минимална часова ставка?

Неделя, 08 Декември 2019 / Общество
Това ще увеличи ефективността и производителността на работниците и служителите   Може би е дошло времето и в България да се въведе минимална часова ставка вместо минимална месечна работна заплата.  Държавите от ЕС, в които националните минимални работни заплати не се определят на [...]

Огнеборци в снега

Сряда, 11 Януари 2017 / Истории от града
Софийски пожарникари помогнаха на възрастен човек да дочака линейка в студа   Софийски пожарникари станаха известни в социалната мрежа Facebook след като помогнаха на възрастен човек, паднал на улицата. Те го качили в пожарната заедно с двете възрастни жени, които го придружавали [...]