Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Безплатна патронажна грижа за майки и деца

Сряда, 21 Март 2018 / Родители
320
  • UNICEF

Проектът е на УНИЦЕФ, но чрез европейските фондове ще достигне до семействата в цяла България

 

Проект за безплатна домашна консултация на родители на деца до 3 години стартира в цялата страна. След проекта на УНИЦЕФ за патронажна грижа в областите Шумен и Сливен, Министерство на здравеопазването се ангажира да разшири програмата за всички 28 области в България.

Неправителствената организация е създала Центрове за майчино и детско здраве, предоставящи подкрепа на семейства с малки деца. От 2014 до 2018 година сестрите и акушерките са достигнали до над 11 000 деца и семейства в Шумен и Сливен - което е близо 70% от всички деца на възраст 0-3 години в двете области.

Центрове за майчино и детско здраве предлагат домашни посещения от обучени медицински сестри и акушерки за бременни жени и родители (или за други хора, грижещи се за малките деца). С посещенията си те се стремят да популяризират добри практики за отглеждане, водещи до здравословно развитие на децата, ранно идентифициране на деца в риск от изоставане в развитието, насилие, липса на адекватна грижа или риск от изоставяне на детето. Услугата осигурява възможност за ранна интервенция чрез подобрен достъп до здравни, социални и образователни услуги в общността. По време на посещенията, родителите получават информация и насоки за здравето, кърменето, емоционалното и когнитивно развитие на децата, имунизацията, майчиното здраве, позитивното родителство - и също как да получат достъп до здравни и социални услуги. Патронажната грижа помага за идентифициране на бременни жени без здравни осигуровки и ги подкрепя при достъпа до квалифицирана акушеро-гинекологични грижи - по този начин се допринася за подобряване на здравословното състояние на майките и успешно раждане.

„В първите 1000 дни повечето семейства се нуждаят от помощ в грижите за децата си в различна степен, но някои от най-уязвимите семейства се нуждаят от цялата подкрепа, която ние можем да осигурим. Приветстваме решението на Министерство на здравеопазването на Р. България за въвеждане на безплатна патронажна грижа във всички области на страната. Всяко дете има равно право на здравна грижа и подкрепа, за да развие своя потенциал и това е важна стъпка към реализирането на тези права”, заяви Мария Хесус Конде, представител на УНИЦЕФ за България.

УНИЦЕФ в България кани родители, експерти, представители на институциите и медии на публичната лекция на професор Франк Оберклайд на 22 март от 10 часа в Аулата на Софийския университет. Лекцията ще бъде предавана на живо във Фейсбук страницата на УНИЦЕФ от 10 до 11 часа - @UNICEFBG Facebook.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

УНИЦЕФ, патронажна грижа, домашни посещения, родители, деца, ранно детско развитие

Street of Art

Когато слънцето ни опари

Понеделник, 13 Август 2018 / Хранене и Здраве
Някои съвети срещу изгаряне в сезона на плажовете   Въпреки че всяка година тръгваме подготвени към морския плаж, изгарянето от слънчевите лъчи често е част от морската ни почивка. Но слънцето може да ни изгори не само на плажа. Не винаги изгарянето и увреждането от слънцето е видимо. [...]

Фармацевтична фирма представя проект за подобряване на производството си

Петък, 22 Април 2016 / Стил
Официално представяне на проект BG16RFOP002-2.001-1033-C01  „Подобряване на производствения капацитет и експортния потенциал на  „Адифарм” ЕАД“*   „Адифарм” ЕАД представя официално проект BG16RFOP002-2.001-1033-C01 „Подобряване на прои [...]