Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кризата COVID-19: Ефектът на доминото

Вторник, 28 Април 2020 / Общество
326
  • pixabay.com

Трябва да бъде увеличена безвъзмезната помощ на домакинства и фирми за да могат да оцелеят

 

Икономическата криза, предизвикана от разпространението на коронавируса повиши нивото на безработицата в България.

Националната статистика отчита рязко увеличение на безработните от въвеждането на извънредното положение в страната досега.

Редица икономически субекти изпитват сериозни затруднения, най-засегнати от кризата са малките и средни предприятия, някои от които са застрашени от фалити.

В България правителството за разлика от други страни не предложи директни и безвъзмездни плащания към хората.

Има само кредити и за тези кредити за физически лица могат да кандидатстват хора, които са загубили работа и доходи.

Кредитите са безлихвени и с гратисен период, но ако кредитополучателят има проблем с плащането по вноските или въобще спре да плаща, тогава кредитът става изискуем и дори с наказателна лихва.

В крайна сметка всеки кредит е необходимо да е редовен и да се връща в определения срок, за да продължи да е безлихвен.

Така че, който има нужда от такъв безлихвен кредит трябва да си направи добре сметката преди да го изтегли.

Представиха се и още варианти за подкрепа към граждани и бизнес, но отново те са свързани с допълнително кредитиране при преференциални условия, като дори част от микрокредитите са алтернатива на мярката 60/40, предложена от преди.

Все още обаче финансовите институции са на етап приемане на документи и преговори с потенциалните бенефициенти, като дебатът за ефикасността и обхвата на мерките вече е закъснял.

В същото време мерките законодателно са регламентирани по начин, който съществено затруднява непосредствените цели, които си поставят - запазване на заетостта и способността на фирмите да продължат да съществуват.

За съжаление от началото на извънредното положение до момента към гражданите и бизнесa не е достигнал достатъчно финансов ресурс.

В същото време, България трябва да се възползва от започналия процес на пренасочване на инвестиции от Китай към други държави, включително и Европа, следствие кризата с коронавируса и да привлече повече инвеститори.

Вече се наблюдават процеси на диверсификация на инвестициите на големите мултинационални компании с цел намаляване зависимостта от доставките на една голяма икономика, като китайската.

Обаче, влошената икономическа обстановка и повишеното ниво на безработица в страната ще натовари допълнително социалните системи.

От вдигане на забраната за сезонните работници в редица страни от ЕС и Великобритания ще се възползват една част от безработни лица и ще заминат на сезонна работа в чужбина.

Негативните ефекти от кризата ще наложат актуализация в бюджета на здравната каса, предвид извънредните разходи на здравната система, ще намалят осигурителните вноски в социалните ни системи и данъчните приходи от подоходните данъци.

Необходимо е правителството да изготви стратегически план с бързи мерки по социално икономическото възстановяване и задържане на работната сила в страната.

Оценките за икономическите щети от извънредното положение в България са притеснителни. БВП  на страната вероятно ще намалее с 12-13 милиарда лева или около 10% на годишна база.

Ефектът ще бъде на доминото.

Населението по-малко купува, фирмите намаляват производството, транспортните фирми са с по-малко работа, по-малка консумация на еленергия и горива, туризма намалява и търговията също.

Много от малките компании ще фалират.

Необходимо е да бъде увеличена безвъзмезната помощ на домакинства и фирми за да могат да оцелеят.

Тъй като износът ще бъде драстично намален, то необходимо е да бъде компенсиран от повишено вътрешно потребление.

Вътрешното потребление е най-силния фактор за растежа на БВП, като то е около 70% от БВП.

Всички страни повишават ликвидността, като подпомагат безвъзмездно  фирмите и населението и по този начин се намалява отрицателното въздействие на кризата.

На безработните в България трябва да се предоставят големи компенсации, тъй като това са автоматични стабилизатори на потреблението в икономиката.

И трябва много бързо да се погрижим за реалната икономика на България, за производството на храни, за производство на крайни продукти, за внедряване на иновации и привличане на повече преки инвестиции. 

 

Вижте още:

Държавна помощ по време на пандемия: По малко и не за всички

Наистина ли държавата подкрепя бизнеса?

Очаква ни икономически срив. Какво можем да направим?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

криза, икономика, подкрепа, държавна помощ, коронавирус, Covid-19

Street of Art

Фармацевтична фирма представя проект за подобряване на производството си

Петък, 22 Април 2016 / Стил
Официално представяне на проект BG16RFOP002-2.001-1033-C01  „Подобряване на производствения капацитет и експортния потенциал на  „Адифарм” ЕАД“*   „Адифарм” ЕАД представя официално проект BG16RFOP002-2.001-1033-C01 „Подобряване на прои [...]

С какво да храним децата през зимата

Неделя, 04 Ноември 2018 / Хранене и Здраве
Специалистите по хранене препоръчват в менюто през зимата да се включат повече сезонни сезонни местни плодове и зеленчуци   С приближаването на зимата, когато няма много свежи зеленчуци и слънце, неминуемо трябва да променим начина си на хранене така, че да компенсираме недостига на няк [...]