Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Наистина ли държавата подкрепя бизнеса?

Четвъртък, 02 Април 2020 / Общество
293
  • Стоян Сотиров, Забелязано в София/Facebook

За последните 2 седмици се регистрираха над 30 хиляди безработни

 

Държавният бюджет печели повече, ако изплаща 60% от осигурителния доход на служителите в частни фирми вместо обезщетение за безработица, изчисляват от Българската стопанска камара. От организацията представят изчисления с конкретни примери, с които да аргументират позицията си, че мярката 60/40 не е реална подкрепа за работодателите и не изпълнява основната си цел – да запази заетостта.

При всички положения държавата губи, защото при нормални условия хората биха получавали заплатите си, биха внасяли данъците си за тях, а хазната не би имала разходи за милиарди. От 13 март, когато беше обявено извънредното положение, досега в бюрата по труда са се регистрирали над 30 хиляди безработни, което сравнено със същия период на миналата година е 3 пъти повече. Ситуацията не е нормална, защото голям брой фирми трябваше да спрат работа заради мерките срещу заразата, а голяма част от останалите, дори и да работят търпят загуби. Пазар няма, както в България, така и в Европа и изобщо в света, защото мерките, прилагани от българското правителство, в момента се прилагат в по-голямата част от засегнатите над 200 държави.

А заради очакването кризата да се задълбочава фирмите и работещите в тях очакват по-адекватна  държавна подкрепа. За никой бизнес, дори голям и стабилен, не е възможно дълго време да плаща заплати на служители и работници, ако те не произвеждат продукция, или няма къде тази продукция да бъде продадена.

 

Ето защо според БСК към мярката за субсидиране на заплатите няма голям интерес от бизнеса - в първия ден от стартирането й желаещите да се възползват компании са 230 от общо 400 хиляди. Изчисленията са на Станислав Попдончев, зам.-председател и главен финансов директор на БСК, който дава конкретни примери. 

 

Служител на трудов договор, трета категория труд, при пълна заетост, с брутно месечно възнаграждение (месечен осигурителен доход) в размер на 1 000 лева и получена подкрепа от бюджета в размер на 60 на сто от осигурителния доход, в размер на 600 лева:

  1. Разходът за осигурителни вноски за сметка на работодателя - 18.92% (при вноска във фонд „Трудова злополука и професионална болест“ от 0.4%), е в размер на 189.20 лева. Общ (брутен) разход на работодателя 1 189.20 лв.
  2. Удръжките от служителя за осигурителни вноски (13.78%) и авансов ДДФЛ (10%) са в размер на 224.02 лева.
  3. Интензитет на подкрепата по мярката спрямо общия разход на работодателя – 45% ((600:1189.20)*100 ). Останалата сума, осигурена от бизнеса, е в размер на 589.20 лева (49,55%).
  4. Работодателите (осигурителите) внасят осигурителните вноски и удържания от служителите авансов данък върху дохода в срок до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е положен трудът, а данъкът е удържан (чл. 7, ал. 1 от КСО и чл. 65, ал. 11 от ЗДДФЛ). В посочения пример, сумата, която работодателят следва да внесе в бюджета, е 22 лева.
  5. В края на месеца, следващ месеца на получаване на дохода, в държавата се връщат 87% от получената подкрепа от 600 лв., а „загубата“ за бюджета е 186.78 лв. (31.13%), което представлява и реалната подкрепа за заетост и служителя в посочения пример. 

 

Вижте още:

Субсидия за 60% от заплатите предлага кабинетът

Заради коронавируса: Държавата губи по 50 млн. лева на ден

Кабинетът обеща 4,5 млрд. лева за подкрепа на икономиката

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

икономика, безработица, държавна подкрепа, бизнес, работа

Street of Art

Когато слънцето ни опари

Понеделник, 13 Август 2018 / Хранене и Здраве
Някои съвети срещу изгаряне в сезона на плажовете   Въпреки че всяка година тръгваме подготвени към морския плаж, изгарянето от слънчевите лъчи често е част от морската ни почивка. Но слънцето може да ни изгори не само на плажа. Не винаги изгарянето и увреждането от слънцето е видимо. [...]

Дрехи от боклуци или как модата може да спаси света

Неделя, 11 Юни 2017 / Стил
Стела Маккартни ще използва пластмасови отпадъци от океаните в новата си модна линия   Известната модна дизайнерка Стела Маккартни ще създаде модна линия, в която ще използва кръгли пластмасови отпадъци от океана вместо тъкани или рециклиран полиестер. Инициативата е част от дългосрочен [...]