Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Очаква ни икономически срив. Какво можем да направим?

Петък, 20 Март 2020 / Общество
613
  • Лазарина Канчева, Забелязано в София
  • Лазарина Канчева, Забелязано в София
1 / 2

Няколко съвета за финансите в трудната ситуация, в която са бизнесът и работещите

 

Спирането на хиляди малки бизнеси заради мерките срещу разпространението на коронавируса днес ще се отрази пагубно на икономиката утре. Скандалите, с които си тръгнаха туристите в Банско например, са причина дори и след коронавируса бизнесът на хотелиери и ресторантьори в региона да бъде съсипан. Не много розова се очертава и ситуацията на малките магазинчета в столицата и страната, много от които работят ден за ден и не могат да издържат дълго време без приходи. Мярката важи за автосервизи, фризьорски салони, зъболекарски услуги... Малкият бизнес осигурява 90% от работните места, а тези хора няма как да получат и заплати, защото трябва да си останат вкъщи. 

А мярката държавата да плаща 60% от заплатата е прах в очите на хората. Всъщност няма законна процедура и критерии за това. Щяло да се кандидатства и помощ ще получат тези, които са одобрени. Кои ще са одобрени и кои няма да бъдат одобрени за помощта е отделен въпрос.

През това време тече задължението за плащане на осигуровки и заплати. И двете страни - работник и работодател предпочитат съкращенията и регистриране на борсата за безработни. Така и работодателя няма разходи, а и работника има гарантирано обезщетение. Това е имитация, отбиване на номера, но дали ще издържи държавата на няколкостотин хиляди нови безработни за един месец, а може и повече да станат?

Освен това мярката на българското правителство изключва самонаетите, а те са над 200 000 души, хората по граждански договори, разни разносвачи, помагачи и т.н. Тук се включват и повечето от студентите с временна заетост. До два месеца може да стане много трудно положението на доста хора в България, а според най-оптимистичните прогнози кризата и ограниченията може да продължат три месеца. 

 

Ето какво препоръчвам на хората по време на рецесията:

  1. Пазете си работата и партньорите, които ще ви трябват после като отмине истерията.
  2. Не харчете нетно повече, отколкото печелите текущо.
  3. По възможност не вземайте нови заеми, не ставайте поръчители по такива и не давайте заеми.
  4. Плащайте само, ако е сигурна доставката.
  5. Не инвестирайте в недвижими имоти и коли, защото може да ви потрябват бързо ликвидни средства за неотложни нужди.

 

Вижте още:

Субсидия за 60% от заплатите предлага кабинетът

Защо инвеститорите избягват България?

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

коронавирус, икономика, бизнес, финанси, криза

StreetView

На гости на Ванга – пътуване към себе си

Понеделник, 16 Октомври 2017 / Места
За енергията на Рупите много е писано, но докато не я усетиш сам, не можеш да разбереш   Обикновено сме твърде заети, забързани и съсредоточени в проблемите си. Много често повече искаме от живота без да даваме. И тогава попадаме на някое свято място, което да ни припомни, че можем за [...]

Как се спи във водата?

Четвъртък, 12 Октомври 2017 / Места
Какво според вас прави този морски слон – мъртъв е, спи, крие се или търси храна?   Ако сте предположили, че животното на снимката спи, значи сте познали. Тюлените са същества от дълбокия океан. Те са олимпийски водолази, които могат да стигнат на мили под водата и задържат дъха [...]