Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Защо инвеститорите избягват България?

Неделя, 12 Януари 2020 / Общество
315
  • pixabay.com
1 / 2

Икономиката расте слабо, а потреблението не се увеличава съществено  

 

Инвестиционната дейност е стремеж към достигане на определена възвръщаемост. Основна характеристика на инвестициите е наличието на риск. Развиващите се икономики винаги са били атрактивна дестинация за инвеститорите поради по-високата възвръщаемост и разходните предимства, които предоставят. Дали обаче инвеститорите ще насочат капитал към конкретна страна зависи до голяма степен от рисковата премия, която международните компании калкулират срещу високия риск, който поемат. Ако в даден момент очакваната възвръщаемост се окаже недостатъчна, за да компенсира инвеститорите за поетия риск, отливът на капитали от икономиката е въпрос на време. Когато спадът е голям, а заедно с това очакванията за бързо възстановяване липсват, тогава инвестициите и разширяването на производствения капацитет биват преустановени.

Развитието на България през последните години е с ред неблагоприятни фактори за инвеститорите. Въпреки очаквания ръст на икономиката през тази година, прогнозите са за скромно нарастване на доходите и потреблението. Икономиката ни има структурни проблеми и липсват подходящи реформи, за което отдавна алармирам. Големият недостатък на България остана лошата институционална среда, която не отчете очакваното подобрение след присъединяването на страната ни към ЕС. Проблем си остават недостатъчното квалифицирани кадри, които са крайно необходими за осъществяване на нови проекти. Рискът се увеличава, а възвръщаемостта и стимулът за инвестиции намалява в случаи на корупция, а крайният ефект е нарастване на разходите за осъществяване на бизнес дейността.

Показателен пример за това е, че немският концерн "Фолксваген" избра Турция, която не е член на ЕС, пред България. И макар крайното решение все още да не е взето заради политиката на Турция спрямо Сирия, победата на страната ни за привличане на такава огормна инвестиция изглежда трудно постижима. Още повече, че след разколебаването на компанията да изгради завода си в Турция, опити да го привлече на своя територия започна да прави и Румъния. А без инвестиции от подобен мащаб -  икономиката ни не може да расте сериозно. Само за илюстрация - проектът на немския концерн е за 1 млрд. евро, а преките чуждестранни инвестиции към края на октомври 2019 г. са 950 млн. евро, показва статистиката на Българската народна банка. За цялата 2018 г. общата стойност на чуждите инвестиции беше едва 537 млн. евро.

 

Вижте още:

Standard&Poor's повиши кредитния рейтинг на България

Защо си тръгват инвеститорите?

За десетилетие: Десет пъти спад на външните инвестиции

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

инвестиции, икономика, бизнес, работни места, потребление

Street of Hope

Независимостта на деца, живели в дом

Неделя, 26 Юни 2016 / Гласът на детето
  Наскоро сте осиновили или сте станали приемни родители на изоставено дете. Как сте? Как се чувствате? Какво става с вас? Ами с детето? Нещо нещата не са наред, не се чувствате много добре. Малко като буря в чаша вода – тясно и необяснимо.   Защо се случи така?   Вие [...]

Само три изпита след седми клас

Петък, 09 Декември 2016 / В клас
Резултатите ще се пишат в точки, а не в оценки   Форматът на изпитите след седми клас остава без промяна. Той пак ще е от два модула, въпреки че те вече няма да се наричат "национално външно оценяване" и "допълнителен", а "първи" и "втори" модул. Това става ясно от проектите на учебно-и [...]