Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

За десетилетие: Десет пъти спад на външните инвестиции

Вторник, 28 Август 2018 / Общество
215
  • StreetWatch

Парите, изпращани от сънародниците ни зад граница са повече от вложените от чуждестранни фирми 

 

Десет пъти са намалели чуждестранните инвестиции в българската икономика за последните десет години, показва анализ на Българската стопанска камара. Като процент от брутния вътрешен продукт, намалението е 14 пъти.

От 17,7 млрд. лв. през 2007 г. ПЧИ падат на 1,8 млрд. лв. през 2017 г., а като процент от БВП от 28% през 2007 г. намаляват до 2% през 2017 г.

Водещ инвеститор през миналата година е Холандия с инвестиции от 884 млн. евро, следвана от Германия и Швейцария с около 130 млн. евро всяка. С добри позиции са съседките ни Гърция и Турция, показва още анализът на БСК.

Намалели са инвестициите от Чехия, Австрия и Норвегия. За първото полугодие на тази година спадът на чуждестранни инвестиции се задълбочава и е два пъти. 

На практика в момента емигрантите са по-голям външен инвеститор с "вложения" от 2,245 млрд. лева. 

“Определящ за икономиката на една страна е инвестиционният климат, а индикатор за качеството на бизнес климата е размерът на инвестициите, в частност – чуждестранните инвестиции. В периода 2007-2017 г. общият обем на инвестициите у нас остава непроменен (около 18 млрд. лв. годишно, с пик през 2008 г., когато са 24 млрд. лв.), благодарение най-вече на местните инвестиции, т.е. на инициативата на българския предприемач“, посочи председателят на БСК Радосвет Радев.

Според председателя на бизнес организацията а привличане на външни инвеститори не са достатъчни атрактивните данъци, а и възможността за намиране на подходящи кадри, каквито в момента не достигат.

Зам.-председателят на БСК Камен Колев подчерта, че оптималното ниво на ПЧИ за всяка една икономика е около 10% от БВП, докато у нас те не надхвърлят 2% от БВП. Най-важните фактори за инвеститорите са спокойствието и сигурността, а това означава стабилна (без чести промени) нормативна уредба, гарантирана сигурност на собствеността и качествено правораздаване, ниско ниво на регулиране и качествено административно обслужване, вкл. електронизация на административните услуги. Другата важна предпоставка за взимането на положително инвестиционно решение е наличието на работна ръка. Затова първостепенната ни задача е да осигурим достатъчно (и като брой, и като количество) квалифицирани кадри, особено за новите технологични производства. Не на последно място, важно за всеки инвеститор е осигуряването на качествена инфраструктура.

 

Икономистът Румен Гълъбинов припомня кои са основните мерки, които трябва да се вземат, за да се решат проблемите с отлива на инвестиции: 

- подобряване на инвестиционната среда и ефективна борба с корупцията,

- намаление на данъчната и осигурителната тежест в икономиката,

- намаление на бюрокрацията и въвеждане на електронните административни услуги през Интернет,

- ограничаване на лицензионните режими и мълчаливо съгласие за всички регистрационни режими,

- защита на правата на собственост и осигуряване на равнопоставеност на всички пред закона.

"За да стане България отново атрактивна за инвеститорите трябва да има ефективна съдебна система, ниски нива на корупция и работеща администрация. Освен това да се ограничават неефективните разходи от страна на държавата и да се разбиват монополните практики в страната ни. Когато тези процеси започнат, връщането на чуждестранните инвеститори в България ще е въпрос на кратко време. А ако станем членове на Еврозоната и на Шенген, това биха били допълнителни предимства за избор на България като място за инвестиции", коментира Гълъбинов.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

инвестиции, икономика, работна ръка, данъци, БСК

StreetInside

Една от големите тайни на съзнанието

Събота, 01 Септември 2018 / На предела
Подсъзнанието ни възприема идеи, а не мисли   Има едно нещо, което трябва да научим, ако искаме да бъдем истински ефективни в нашата психическа работа - как да мислим пълноценно на подсъзнателно ниво. (Знам, знам, ако мислим на това ниво и сме способни да го осъзнаем и да го насочим, то [...]

Казват, че от съдбата си не можеш да избягаш...

Петък, 06 Юли 2018 / На предела
Кой се разпорежда със съдбата на Човека? Кой дава на едни хора щастие, а на други - страдание - понякога за цял живот?   Защо едни са родени с късмет и всичко в живота им върви, а други са маркототевци и все не им върви? Защо едни са здрави и красиви, а други са инвалиди и безобразни п [...]