Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

За десетилетие: Десет пъти спад на външните инвестиции

Вторник, 28 Август 2018 / Общество
192
  • StreetWatch

Парите, изпращани от сънародниците ни зад граница са повече от вложените от чуждестранни фирми 

 

Десет пъти са намалели чуждестранните инвестиции в българската икономика за последните десет години, показва анализ на Българската стопанска камара. Като процент от брутния вътрешен продукт, намалението е 14 пъти.

От 17,7 млрд. лв. през 2007 г. ПЧИ падат на 1,8 млрд. лв. през 2017 г., а като процент от БВП от 28% през 2007 г. намаляват до 2% през 2017 г.

Водещ инвеститор през миналата година е Холандия с инвестиции от 884 млн. евро, следвана от Германия и Швейцария с около 130 млн. евро всяка. С добри позиции са съседките ни Гърция и Турция, показва още анализът на БСК.

Намалели са инвестициите от Чехия, Австрия и Норвегия. За първото полугодие на тази година спадът на чуждестранни инвестиции се задълбочава и е два пъти. 

На практика в момента емигрантите са по-голям външен инвеститор с "вложения" от 2,245 млрд. лева. 

“Определящ за икономиката на една страна е инвестиционният климат, а индикатор за качеството на бизнес климата е размерът на инвестициите, в частност – чуждестранните инвестиции. В периода 2007-2017 г. общият обем на инвестициите у нас остава непроменен (около 18 млрд. лв. годишно, с пик през 2008 г., когато са 24 млрд. лв.), благодарение най-вече на местните инвестиции, т.е. на инициативата на българския предприемач“, посочи председателят на БСК Радосвет Радев.

Според председателя на бизнес организацията а привличане на външни инвеститори не са достатъчни атрактивните данъци, а и възможността за намиране на подходящи кадри, каквито в момента не достигат.

Зам.-председателят на БСК Камен Колев подчерта, че оптималното ниво на ПЧИ за всяка една икономика е около 10% от БВП, докато у нас те не надхвърлят 2% от БВП. Най-важните фактори за инвеститорите са спокойствието и сигурността, а това означава стабилна (без чести промени) нормативна уредба, гарантирана сигурност на собствеността и качествено правораздаване, ниско ниво на регулиране и качествено административно обслужване, вкл. електронизация на административните услуги. Другата важна предпоставка за взимането на положително инвестиционно решение е наличието на работна ръка. Затова първостепенната ни задача е да осигурим достатъчно (и като брой, и като количество) квалифицирани кадри, особено за новите технологични производства. Не на последно място, важно за всеки инвеститор е осигуряването на качествена инфраструктура.

 

Икономистът Румен Гълъбинов припомня кои са основните мерки, които трябва да се вземат, за да се решат проблемите с отлива на инвестиции: 

- подобряване на инвестиционната среда и ефективна борба с корупцията,

- намаление на данъчната и осигурителната тежест в икономиката,

- намаление на бюрокрацията и въвеждане на електронните административни услуги през Интернет,

- ограничаване на лицензионните режими и мълчаливо съгласие за всички регистрационни режими,

- защита на правата на собственост и осигуряване на равнопоставеност на всички пред закона.

"За да стане България отново атрактивна за инвеститорите трябва да има ефективна съдебна система, ниски нива на корупция и работеща администрация. Освен това да се ограничават неефективните разходи от страна на държавата и да се разбиват монополните практики в страната ни. Когато тези процеси започнат, връщането на чуждестранните инвеститори в България ще е въпрос на кратко време. А ако станем членове на Еврозоната и на Шенген, това биха били допълнителни предимства за избор на България като място за инвестиции", коментира Гълъбинов.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

инвестиции, икономика, работна ръка, данъци, БСК

Street of Hope

Брутален побой над 2-годишно дете

Петък, 10 Февуари 2017 / Гласът на детето
Насилието над деца най-често се случва в семейството   Пореден случай на брутално насилие над дете – двегодишно момченце от Ихтиман е прието в „Пирогов“ с опасност за живот след побой. Детето е с фрактура на черепа и е в кома, съобщи д-р Христо Пседерски, началник на [...]

Фирмите са поръчали кадри на 19 нови гимназии

Четвъртък, 16 Юни 2016 / В клас
  Нови специалности по програмата за дуално обучение ще открият професионални училища в 13 области     19 гимназии в страната са получили заявки за обучение от работодатели за учебната 2016/207 година, съобщи министърът на образованието Меглена Кунева. Заявките са за [...]