Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В клетка от стъкло

Неделя, 30 Април 2023 / Приключения
154
  • FB/Krasse Gueorguiev

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев ще прекара 2 седмици в изолация

 

Известният с нестандартните предизвикателства маратонец и треньор Красимир Георгиев влезе в стъклена клетка. Той ще прекара в изолация следващите 15 дни в съоръжение, монтирано пред Националния дворец на културата. Целта на уникалния социален експеримент е да привлече вниманието към все по-силно нарастващата социална изолация.

Предизвикателството, което Краси приема, е провокирано от все по-силно задълбочаващата се изолация на съвременния човек, следствие на множество зависимости, най-вече дигиталните, както и в резултат на  пандемията от Covid-19.

Стъклената клетка представлява контейнер, поставен върху конструкция на височина от 2,50 метра. Контейнерът е с четири стени, от които три напълно остъклени. Малка зона от него, предназначена за естествени нужди, остава закрита. Краси разполага само с матрак за спане и пътека за бягане.

По време на престоя си той няма да има никаква вербална комуникация с външния свят. Сам със себе си и времето в центъра на столицата, Краси ще вижда всичко, случващо се около него, но няма да влиза във вербален контакт с никого. Единствената му комуникация с аудиторията ще са 30-минутни чат срещи всеки ден. Периодично през чата ще получава задачи ипредизвикателства от страна на аудиторията, обясняват организаторите.


В същото време екип от опитни специалисти ще проведе задълбочени изследвания за промените, които настъпват във физическия и психическия статус на Краси  в резултат на изолацията му.

Подлагайки се на изпитанието „В клетка от стъкло“, Краси предоставя възможност да се събере и анализира достоверна медицинска информация за негативните ефекти от изолацията. Тази информация ще бъде популяризирана и ще насочи вниманието на обществеността и специалистите към тясната връзка между изолацията и зависимостите от различен характер-към дигитални устройства, наркотици, алкохол, хазарт и др. За да се намали рискът от развитие на адиктивно поведение, пътят минава през превенцията още от детска възраст. 

С това ново предизвикателство Краси събира средства за каузата „Превенция на зависимостите“.

 

Какво можем да научим от изолацията

Как да излезете от самоизолацията

Внимавайте в какво вярвате

Facebook ще предотвратява самоубийства

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Клетка, социален експеримент, Красимир Георгиев, изолация, общество

Street of Hope

Време с децата: Това трудно лятно четене

Четвъртък, 28 Юни 2018 / Родители
Как да откъснем децата от таблетите и да ги накараме да четат книги?   След цяла година учене, писане на домашни до късно вечерта и изтощение, особено ако децата са били в първи клас, лятната ваканция е време на заслужена почивка, тичане с приятели и всякакви други занимания, освен писа [...]

Обич се учи чрез обич

Събота, 22 Април 2017 / Гласът на детето
Ако да изградиш връзка с детето, за което се грижиш, е непрофесионално, тогава предпочитам да бъда непрофесионалист, казва приемната майка Цветелина Радулова   Цветелина Радулова е от Троян. Млада е. Приемен родител е, като до момента се е грижила за няколко деца, част от които са осино [...]