Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В клетка от стъкло

Неделя, 30 Април 2023 / Приключения
384
  • FB/Krasse Gueorguiev

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев ще прекара 2 седмици в изолация

 

Известният с нестандартните предизвикателства маратонец и треньор Красимир Георгиев влезе в стъклена клетка. Той ще прекара в изолация следващите 15 дни в съоръжение, монтирано пред Националния дворец на културата. Целта на уникалния социален експеримент е да привлече вниманието към все по-силно нарастващата социална изолация.

Предизвикателството, което Краси приема, е провокирано от все по-силно задълбочаващата се изолация на съвременния човек, следствие на множество зависимости, най-вече дигиталните, както и в резултат на  пандемията от Covid-19.

Стъклената клетка представлява контейнер, поставен върху конструкция на височина от 2,50 метра. Контейнерът е с четири стени, от които три напълно остъклени. Малка зона от него, предназначена за естествени нужди, остава закрита. Краси разполага само с матрак за спане и пътека за бягане.

По време на престоя си той няма да има никаква вербална комуникация с външния свят. Сам със себе си и времето в центъра на столицата, Краси ще вижда всичко, случващо се около него, но няма да влиза във вербален контакт с никого. Единствената му комуникация с аудиторията ще са 30-минутни чат срещи всеки ден. Периодично през чата ще получава задачи ипредизвикателства от страна на аудиторията, обясняват организаторите.


В същото време екип от опитни специалисти ще проведе задълбочени изследвания за промените, които настъпват във физическия и психическия статус на Краси  в резултат на изолацията му.

Подлагайки се на изпитанието „В клетка от стъкло“, Краси предоставя възможност да се събере и анализира достоверна медицинска информация за негативните ефекти от изолацията. Тази информация ще бъде популяризирана и ще насочи вниманието на обществеността и специалистите към тясната връзка между изолацията и зависимостите от различен характер-към дигитални устройства, наркотици, алкохол, хазарт и др. За да се намали рискът от развитие на адиктивно поведение, пътят минава през превенцията още от детска възраст. 

С това ново предизвикателство Краси събира средства за каузата „Превенция на зависимостите“.

 

Какво можем да научим от изолацията

Как да излезете от самоизолацията

Внимавайте в какво вярвате

Facebook ще предотвратява самоубийства

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Клетка, социален експеримент, Красимир Георгиев, изолация, общество

Street of Hope

Езикът на насърчаването

Сряда, 20 Юли 2016 / В клас
    “Всъщност веднъж щом Детето се е почувствало уверено в себе си, то повече няма да търси одобрението на авторитета след всяка своя стъпка” Д-р Мария Монтесори       Думите, които използваме в общуването си с децата, са много важни. В класната [...]

Време с децата: Ръцете са важни за ума

Неделя, 15 Декември 2019 / Родители
Няколко идеи за интересни занимания в зимните дни   Ръцете ни са инструментите на ума. Чрез ръцете учим и можем. Не случайно възрастните хора казват "да ти е минало през ръцете". Днешният свят на екрани и работа в облаците ни откъсва от тази фундаментална за мозъка ни потребност. Затова [...]