Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Какво можем да научим от изолацията

Сряда, 26 Април 2017 / Приключения
1981
  • Radu Emanuel, Unsplash.com

Присъствието дори на един човек около вас отнема свободата ви

 

Искали ли сте някога да се върнете към по-прост живот, където няма телефони, телевизия, няма напрежение в работата и където не се сте заобиколени от хора и шум през цялото време? Един човек решил, че не просто иска, той наистина прекарал шест месеца на брега на най-старото езеро в света – езерото Байкал в Сибирската гора.

 

За Силвиян Тесон не било непознато да живее на изолирани места.

През 2003 година той се установява в хижа на геолози на езерото Байкал в планинския район на Сибир. Хижата му се намирала в сечище на кедрова гора в природния резерват Байкал-Лена. Предишните собственици живели там в продължение на 15 години, но сега искали да напуснат. Това не била единствената колиба, в резервата имало и горски служители, които били разположени на разстояние от 19 мили.

Тесон разбрал, че хората, които обитавали бунгалата в района, също искали да живеят прост живот и били щастливи в усамотението си. След като прекарал три дни с един от горските, той си обещал, че ще се върне преди да навърши 40 и ще остане за по-дълго. И го направил.

Преди две години, той напуска Париж, където живеел и се върнал на езерото Байкал, където прекарал следващите шест месеца от живота си. Но защо някой ще иска да пътува в част на света, където температурите достигат -30 градуса и езерото е покрит с дебел един метър лед?

Тесон разказва, че в основата на това била идеята за по-релаксиращ начин на живот. Вместо да се мести от място на място, той искал да забави темпото и да преживее пътуването, да се слее с пейзажа, да спре и да диша въздуха около себе си.

Живеейки сами, трябва да оцелеете във враждебна среда без семейство или приятели наоколо, които да ви помогнат, ако нещата се объркат...

 

Как се подготвил Тесон?

 

"Взех много оборудване със себе си: брадва и катинар, риболовни принадлежности, керосинова лампа, сонда за лед, трион, снегоходки, палатка, чаши за ликьор и водка, пури, тестени изделия, ориз, кафе и почти 80 книги ", разказва Тесон.

Дори избирането на библиотеката било проблем, защото не знаел в какво настроение ще е в следващите шест месеца. Така че избрал мъдра колекция, в която имало книги за природата, поезия, литература и автори като Дейвид Лорънс и Даниел Дефо...

Тесон казва, че без неговите книги лесно можел да полудее в тази изолация.

 

Запълването на деня

 

Друг начин за оцеляване било разделянето на дните на две отделни части. Сутрините прекарвал в духовни дейности като четене на поезия, писане, пушене, размисли. Следобедите били запазени за физически упражнения като цепене на дърва, рязане на дупка в леда и риболов.

Тесон не вярвал, че запълването на деня с различни дейности ще му помогне да не изпадне в депресия. Обратно, намаляването на дейностите му позволявало да вникне по-дълбоко във всяка една от тях.

Било интересно да може, благодарение на повторението на всеки ден, да го сравнява с предишния. В същото време, когато знаете точно какво ще се случи на следващия ден, можете да бъдете щастливи от сигурността, която ви дава това.

Опитът в изолацията също така научил Тесон да се наслаждава на разликата между лукса и бедността. Той купил за шестмесечното си пътуване някои луксозни предмети от цивилизацията, включително водка и пури. След тежък ден, в който се разхождал в замръзналия сняг, той палел огън в хижата, отпускайки се да чете китайска поезия, докато пуши хаванска пура

 

Най-важният урок, научен от изолацията

 

Когато гледал другите, които живеели в хижите на природния резерват, за Тесон изглеждало, че най-важното нещо, което те преживяват и което имат, е свободата.

Свободата да живеят по начина, по който искат, да се наслаждават на природата около себе си, да имат мир и тишина, да не трябва да говорят безсмислени глупости на непознати.

Както казва той, „Единственият начин да си свободен е да си сам. Ти все още имаш закони, от природата, от собствената си дисциплина, но началото на принудата, компромиса, лишаването от свобода започва с само присъствието на още един човек."

Да си контактен по всяко време е загуба на свободата, заключил Тесон.

Той го сравнява с електронния етикет, който поставяме на затворниците. Няма къде да отидете, без хората да се намесват във вашето време и пространство.

 

Не всички обаче можем да отидем в Сибир и да прекараме шест месеца в гората, така че какво съветва Тесон?

„Първото е да изхвърлите мобилния си телефон. Опитвайте се да прекарвате три часа в едно и също действие по едно и също време – писане, четене, правене на нещо друго“.

И ако всичко друго се провали, идете в гората. Точно там руснаците търсят щастие.

Източник: learning-mind.com

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

изолация, Байкал, гора

StreetInside

Връчиха наградите „Джон Атанасов“ 2017

Вторник, 10 Октомври 2017 / Кариера
Голямото отличие получи д-р Васил Денчев за постиженията си в квантовата информатика   Д-р Васил Денчев е носител на наградата „Джон Атанасов“ 2017 за неговите постижения в областта на квантовата информатика. Първите му научни постижения включват успешно разработена система [...]

Ключът към щастието

Сряда, 06 Юли 2016 / Към себе си
  5 прости действия, които правят живота ни по-пълноценен   Въпреки нашите различия, всички ние споделяме желанието да живеем пълноценен живот. Това е едно от нещата, което ни прави хора – и тъй като сме социални, ние жадуваме за смисъл във всичко, което правим. Искаме да по [...]