Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Старата пътека, която води в бъдещето

Вторник, 13 Април 2021 / Към себе си
450
  • сн. Милена Римпева

 

Със сигурност щеше да е по-лесно да сложим нови камъни, но нямаше да имаме автентична пътека

 

В днешно време лесно се изхвърля старото, защото е станало неудобно, мръсно, прашно или трудно. Заменя се с ново и лъскаво, а то пак се използва, докато е сладко, загорчи ли, се превръща в боклук на сметището. Това важи не само за вещите, но за отношенията и ценностите ни.

Стоях, поседнала на стълбите, с мотика в ръка, за кратка почивка. Пред мен само пръст и треви. С мъжа ми обмисляхме да съберем камъни и да направим пътечка, точно на мястото, което гледах. В този момент се досетих, че на времето, преди петнадесет години, татко беше направил прекрасна пътечка от големи плоски камъни, именно на това място, което наблюдавах. Казах си: "Трябва да са под пръстта! Сигурно ще е дълбоко, но ще опитам!“.

Започнах да копая и все пръст, нямаше и полъх от камък. Растенията бяха заплели корените си и пръстта беше като глина. Дърпах с ръце, режех с нож, удрях с чук, после взех по-голяма мотика и пак нямаше камъни. Станах вир вода, сърцето ми биеше учестено, но бях убедена, че някога там имаше неповторими камъни. И, изведнъж, бум, ударих камък с мотиката. Започнах да подскачам като луда от радост, все едно съм открила делва пълна с жълтици. И така, часове наред, камък по камък, вървях по линията, която си спомнях и до залез слънце старата забравена пътека се превърна в нова сияйна принцеса. Изстъргах калта от камъните, после оставих слънцето да свърши останалото и накрая изметох всичко старо, за да оставя вечността да живее отново. Седнах отново на стълбите, не си чувствах ръцете и кръста от болка, но щастието беше безкрайно.

Дали тази пътечка не е олицетворение на нашия живот? Дали, ако не замахваме с лека ръка, само защото е трудно, няма да се окаже, че имаме диамант в живота си, който просто се нуждае от шлифоване и работа! Вместо това, често изхвърляме скъпоценни камъни в боклука, покрити с кал, която пречи да видим блясъка им. Често питаме, защо старите поколения са имали толкова дълги бракове! Именно, защото не са се отказвали при трудност! Защото са се опитвали да залепят счупената делва, да я пребоядисат и да направят от нея творба, а не да я захвърлят!

Със сигурност, щеше да ни е много по-лесно да сложим нови камъни по пътеката! Щеше да си спестя цял ден труд, болки в кръста и ръцете, умора. Но нямаше да имаме автентичната пътека, останала от старо поколение, която е в пъти по-ценна от нещо ново. Разбира се, не винаги в живота това е изборът! Понякога е нужно, камъкът да остане дълбоко заровен в земята и да бъде използван като здрава основа за нова пътека, за нов градеж! Ако преди много години, бившият ми съпруг не си беше събрал багажа от днес за утре, и не бе захвърлил камъка, защото бе станало трудно, сега никога нямаше да имам такава нова творба - моето приказно семейство! Но, кой е нашият избор, знае само нашето сърце! Винаги му се доверявам!

 

Текстът е от Facebook страницата на Милена Римпева 

 

Вижте още:

Диагнозата „мое“

Да спреш, за да продължиш

Силата на водата

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пътека, камъни, истории, към себе си

Street of Hope

Екраните, с които приспиваме децата си

Неделя, 12 Февуари 2023 / Гласът на детето
Зависимостта от електронните устройства е в основата на епидемията от нарушения на развитието   Ако четете този текст докато пиете сутрешното си кафе, или в паузата между няколко задачи, е много вероятно да сте екранен родител, който отглежда екранно дете. Затварянето вкъщи заради панде [...]

Достъп до образование? Да, но не сега…

Понеделник, 26 Юни 2017 / Гласът на детето
  Децата с увреждания често остават извън образователната система или срещат проблеми на всяка крачка в родните училища    Образованието е един от най-ефективните начини за преодоляването на дискриминацията и бедността, на която обикновено са обречени децата с увреждания. В [...]