Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Защо си тръгват инвеститорите?

Неделя, 03 Февуари 2019 / Общество
408
  • howmuch.net
1 / 2

За да стигнем поне средния стандарт в Европа, ни трябва двойно по-висок растеж

 

В последните три години България се представя добре – на фона на средния икономически ръст в страните в Европейския съюз ние отчитаме по-високи резултати. Но все още сме далече от онези резултати, които да ни накарат да се почувстваме като в държавите от Европа – по стандарт на живот, заплащане на труда, покупателна способност...

Икономиката ни е силно зависима от чужди инвестиции, а ако искаме да догоним поне средния европейски стандарт, статистически трябва да растем с поне 5% на година. Така че ръст от 3% не е добра новина, въпреки че на общия фон може да изглежда добре.

 

В спиралата на корупцията

 

Всъщност нещата се влошават. В последните години външните инвестиции непрекъснато се топят. В България ПЧИ към ноември 2018 г. са намалели с 549.7 млн. евро - с 40,9% според данните на БНБ.

Продължава изтеглянето на инвестициите в дялов капитал и намалява реинвестираната печалба, което е признак за понижен дългосрочен интерес от инвеститорите към България. Увеличението на дълговите инструменти в инвестициите отразява продължаващо увеличение на задлъжнялостта в българската икономика и ниските очаквания за печалба. Мантрата за ниски заплати и данъци вече не работи за привличане на инвестиции в България и политиката по привличането на фирми, които разкриват производства, се нуждае от значително подобрение.

 

Инвестиционната активност в България е в застой

 

За да стане България атрактивна за външни компании, трябва да има ефективна съдебна система, ниски нива на корупция и работеща държавна администрация. Освен това да се ограничават неефективните разходи от страна на държавата и да се разбиват монополните практики. Когато тези процеси започнат, идването на инвеститори в България ще е въпрос на кратко време. А ако станем членове на Еврозоната и на Шенген, това биха били допълнителни предимства за избор на България като място за инвестиции.

Инвестициите са фактор за растежа на всяка икономика, особено за малките отворени икономики като българската. Притокът на капитали отвън е ключът към бързото развитие на икономиката ни и за нейната конкурентоспособност. Това е начинът да се осигурят нови работни места, висока производителност на компаниите и съответно - увеличение на доходите, необходими за постигане на ускорен и догонващ икономически растеж, както и за добър стандарт на живот.

Това, което наблюдаваме в последните месеци обаче, е затваряне на производства, тоест изтегляне на инвестиции и закриване на работни места. Два примера от последния месец - 1400 работници от Ихтиман, Елин Пелин и Благоевград протестират заради закриване на предприятието за изработка на автомобилна тапицерия „АЛС България“, а швейцарско-британската "Фронери" затваря фабриката си за сладолед във Варна и вече ще внася от Сърбия. Причината - няма хора и достатъчно пазари, а трябват много инвестиции.

 

Вижте още: 

Облаци надвисват над световната икономика

За десетилетие: Десет пъти спад на външните инвестиции

Инвестициите продължават да се топят

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

инвестиции, икономика, растеж, заплати, ПЧИ

Street of Hope

Свободен достъп до интернет във всички класни стаи

Събота, 02 Юни 2018 / В клас
За обучението в информационни технологии в училище се въвежда компютърното моделиране от трети клас Министерството на образованието и науката подготвя нови проекти за въвеждане на дигиталното обучение в училище. Целта е интегриране на технологиите в учебните заведения, които да улеснят работ [...]

Кои са училищата с най-силни резултати на матурите

Сряда, 14 Юни 2017 / В клас
От МОН се похвалиха с добри резултати на матурите   Резултатите от държавните зрелостни изпити по повечето предмети са по-високи от миналогодишните. Нараснал е броят точки, които учениците са получили по български език и литература, география и икономика, история и цивилизация, химия и [...]