Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Облаци надвисват над световната икономика

Четвъртък, 10 Януари 2019 / Общество
291
  • pixabay.com

Растежът се забавя и може да последва рецесия, предупреждава Световната банка

 

Според Международния валутен фонд и Световната банка от 2019-2020 ще настъпи период на намаляване на глобалния икономически растеж, което ще се отрази на целия Европейски съюз, а съответно и България.

Икономиката на България изглежда все още е на прилично ниво, обаче инфлацията постепенно нарасна и това ще води до натрупване на рискове. Българската икономика расте, но вече достигна върховия си потенциал, а в перспектива очакванията са да последва умерено забавяне. В България преките чужди инвестиции са все още недостатъчно, а условията за бизнес в страната не се подобряват значително. Растежът на икономиката ни отново ще зависи от ускореното усвояване на средствата от ЕС.

 

В последния си доклад Световната банка прогнозира по-нисък растеж на българската икономика от очаквания. Данните показват, че през 2018 година икономиката ни е нараснала с 3,3% вместо с очакваните 3,8%.

Зa 2019 гoдинa пpoгнoзaтa e 3,1%, което е с 0,5% по-ниско от очакванията на институцията половин година по-рано. Oчaĸвa ce пpeз 2020 г. pъcтът дa ce зaбaви дo 3 пpoцeнтa, a пpeз 2021 г. - дo 2,8 пpoцeнтa. Cвeтoвнaтa бaнĸa пocoчвa, чe зaбaвянeтo нa изнoca и нeдocтигa нa paбoтнa pъĸa e зaбaвил pacтeжa в Бългapия, ĸaĸтo и в Xъpвaтия и Pyмъния.

Като цяло прогнозата е забавяне на ръста на глобалната икономика на 2,9% през тази година в сравнение с 3% през 2018 г. Така тази година ще е втората със забавен растеж. Забавяне на глобалната икономика означава по-малко продажби и на българските фирми, работещи на външни пазари, по-малко възможности за инвестиции и ръст на заплатите. 

ЕЦБ вече спира количествените улеснения и се очаква да вдига лихвите. Предстои тежък сблъсък на изборите за Европейски парламент през май, а бъдещето на Брекзит не е много ясно. Всичко това задълбочава рисковете пред Европа и България. 

 

Вижте още: 

Рецесията чука на вратата, какво да правим?

За десетилетие: Десет пъти спад на външните инвестиции

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

икономика, реформи, растеж, инвестиции, прогноза, Световна банка, МВФ

StreetView

Сняг в пустинята в Аризона

Четвъртък, 17 Януари 2019 / Места
Природата предлага понякога сюрреалистични картини и преживявания   Жителите на Аризона и Ню Мексико, са свикнали с агонизираща топлина, но тази нова година започна с хладно време и снеговалеж, който нарисува невероятни картини в пустинята Сонора, разказва BoredPanda.     [...]

Резерватът Селъс в Танзания

Понеделник, 14 Август 2017 / Места
Едно от най-ценните места от дивата природа е сред застрашените обекти на ЮНЕСКО заради бракониерския лов на слонове и носорози   Резерватът Селъс е едно от последните места със запазена дива природа в Африка. Той е дом на голям брой слонове, гепарди, крокодили, хипопотами и диви кучета [...]