Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Облаци надвисват над световната икономика

Четвъртък, 10 Януари 2019 / Общество
273
  • pixabay.com

Растежът се забавя и може да последва рецесия, предупреждава Световната банка

 

Според Международния валутен фонд и Световната банка от 2019-2020 ще настъпи период на намаляване на глобалния икономически растеж, което ще се отрази на целия Европейски съюз, а съответно и България.

Икономиката на България изглежда все още е на прилично ниво, обаче инфлацията постепенно нарасна и това ще води до натрупване на рискове. Българската икономика расте, но вече достигна върховия си потенциал, а в перспектива очакванията са да последва умерено забавяне. В България преките чужди инвестиции са все още недостатъчно, а условията за бизнес в страната не се подобряват значително. Растежът на икономиката ни отново ще зависи от ускореното усвояване на средствата от ЕС.

 

В последния си доклад Световната банка прогнозира по-нисък растеж на българската икономика от очаквания. Данните показват, че през 2018 година икономиката ни е нараснала с 3,3% вместо с очакваните 3,8%.

Зa 2019 гoдинa пpoгнoзaтa e 3,1%, което е с 0,5% по-ниско от очакванията на институцията половин година по-рано. Oчaĸвa ce пpeз 2020 г. pъcтът дa ce зaбaви дo 3 пpoцeнтa, a пpeз 2021 г. - дo 2,8 пpoцeнтa. Cвeтoвнaтa бaнĸa пocoчвa, чe зaбaвянeтo нa изнoca и нeдocтигa нa paбoтнa pъĸa e зaбaвил pacтeжa в Бългapия, ĸaĸтo и в Xъpвaтия и Pyмъния.

Като цяло прогнозата е забавяне на ръста на глобалната икономика на 2,9% през тази година в сравнение с 3% през 2018 г. Така тази година ще е втората със забавен растеж. Забавяне на глобалната икономика означава по-малко продажби и на българските фирми, работещи на външни пазари, по-малко възможности за инвестиции и ръст на заплатите. 

ЕЦБ вече спира количествените улеснения и се очаква да вдига лихвите. Предстои тежък сблъсък на изборите за Европейски парламент през май, а бъдещето на Брекзит не е много ясно. Всичко това задълбочава рисковете пред Европа и България. 

 

Вижте още: 

Рецесията чука на вратата, какво да правим?

За десетилетие: Десет пъти спад на външните инвестиции

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

икономика, реформи, растеж, инвестиции, прогноза, Световна банка, МВФ

StreetInside

Откъде идва енергията на живота и защо я блокираме

Понеделник, 25 Април 2016 / На предела
    Физика на седемте чакри и причините за липсата на хармония     Какво представляват седемте чакри, за които вероятно сте чували от йога инструктора или по време на сесия за лечебна енергия? Съществуват ли наистина? Има ли някой, който всъщност да ги е виждал или д [...]

Обещайте си да сте щастливи. И после го направете!

Понеделник, 01 Януари 2018 / Към себе си
Честита нова година!   Честита нова година! И тази година сме приготвили списъка с пожелания и се надяваме, че гневът, разочарованията, нерешителността и несполуките ще останат в старата година, а новата ще ни донесе всички онези прекрасни неща, които през 2017-та не успяхме да постигне [...]