Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Облаци надвисват над световната икономика

Четвъртък, 10 Януари 2019 / Общество
252
  • pixabay.com

Растежът се забавя и може да последва рецесия, предупреждава Световната банка

 

Според Международния валутен фонд и Световната банка от 2019-2020 ще настъпи период на намаляване на глобалния икономически растеж, което ще се отрази на целия Европейски съюз, а съответно и България.

Икономиката на България изглежда все още е на прилично ниво, обаче инфлацията постепенно нарасна и това ще води до натрупване на рискове. Българската икономика расте, но вече достигна върховия си потенциал, а в перспектива очакванията са да последва умерено забавяне. В България преките чужди инвестиции са все още недостатъчно, а условията за бизнес в страната не се подобряват значително. Растежът на икономиката ни отново ще зависи от ускореното усвояване на средствата от ЕС.

 

В последния си доклад Световната банка прогнозира по-нисък растеж на българската икономика от очаквания. Данните показват, че през 2018 година икономиката ни е нараснала с 3,3% вместо с очакваните 3,8%.

Зa 2019 гoдинa пpoгнoзaтa e 3,1%, което е с 0,5% по-ниско от очакванията на институцията половин година по-рано. Oчaĸвa ce пpeз 2020 г. pъcтът дa ce зaбaви дo 3 пpoцeнтa, a пpeз 2021 г. - дo 2,8 пpoцeнтa. Cвeтoвнaтa бaнĸa пocoчвa, чe зaбaвянeтo нa изнoca и нeдocтигa нa paбoтнa pъĸa e зaбaвил pacтeжa в Бългapия, ĸaĸтo и в Xъpвaтия и Pyмъния.

Като цяло прогнозата е забавяне на ръста на глобалната икономика на 2,9% през тази година в сравнение с 3% през 2018 г. Така тази година ще е втората със забавен растеж. Забавяне на глобалната икономика означава по-малко продажби и на българските фирми, работещи на външни пазари, по-малко възможности за инвестиции и ръст на заплатите. 

ЕЦБ вече спира количествените улеснения и се очаква да вдига лихвите. Предстои тежък сблъсък на изборите за Европейски парламент през май, а бъдещето на Брекзит не е много ясно. Всичко това задълбочава рисковете пред Европа и България. 

 

Вижте още: 

Рецесията чука на вратата, какво да правим?

За десетилетие: Десет пъти спад на външните инвестиции

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

икономика, реформи, растеж, инвестиции, прогноза, Световна банка, МВФ

Street of Art

ЕК ще предложи да спрем да въртим часовника

Петък, 31 Август 2018 / Хранене и Здраве
Допитване на Комисията показа, че 80% от европейците искат запазване на лятното часово време   Европейската комисия ще предложи още днес на територията на Европейския съюз да се премахне практиката на смяна на часовото време, като идеята е за постоянно да се запази лятното часово време. [...]

Цветя от пластмаса

Сряда, 10 Януари 2018 / Стил
  Изкуството може да впечатлява по много начини. Като например тези цветя от стари пластмасови бутилки, които приличат на истински бижута. Може би неслучайно повечето от примерите долу са от Япония, където цветята са на почит, а икебаната е традиция. Но освен красиви и очевидно изкусно и [...]