Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Офицери или пешки

Събота, 07 Май 2016 / Към себе си
2943
  • Каква е тайната на безконтактния бой

 

Бойните изкуства ни учат на вътрешно спокойствие, за да се справим със себе си първо на татамито, а после и в живота 

 

 

 

 

Много хора си мислят, че бойните изкуства са свързани с агресия. Истината е, че колкото повече тренира, толкова човек става по-спокоен, по-хармоничен и полезен за себе си и другите около себе си.

Спокойствие е ключова дума за Система – съвременно руско бойно изкуство, привлякло хиляди привърженици в света. При него, за да се справиш с противника, трябва да се научиш да се справяш със собствените си емоции, да понасяш болка и да запазиш хладнокръвие. Хората, които тренират Система, не получават колани и медали, но се научават да се борят с няколко противника едновременно и да побеждават самите себе си.

Единоборството на древна Русия – Система е създадена на основата на древните бойни умения и практики. Притежава всички физически, психологически и духовни аспекти, характерни за останалите бойни изкуства, но с много различен подход към обучението. Подобно на Айкидо, в което основното правило е да обърнеш енергията на противника срещу нападателя, в Система опонентът се побеждава чрез собствената му слабост. Тук обаче се използва неговото напрежение, като са взаимствани и тайни казашки умения и практики.

 

 

Бойното изкуство е създадено от легендарния полковник от руските специални служби Михаил Василиевич Рябко. Той самият започва обучението си като дете, а преди 30 години създава собствена система на тренировки и обучения на базата на древните руски традиции и придобитите в Спецназ умения.

„Система се отличава от останалите бойни изкуства по това, че позволява постигането на резултати не само в битката с противника, а и в здравето – твърдя го от личен опит", казва Александър Андрейченков, един от основните инструктори в Система.

 

 

Характерно за това бойно изкуство е, че в залата може да срещнете хора на различни възрасти, които са тренирали различни спортове или бойни изкуства, но всеки от тях, научава по нещо различно за себе си и битката с противника.

Ако при другите бойни изкуства има тренировка за заучаване на различни удари и техники, в Система методиката е такава, че да накара тялото да реагира интуитивно, обяснява Иво Величков, инициатор за създаване на клуб по Система в България. Стъпва на силната психика и затова едно от основните неща, на които човек трябва да се научи в залата, е да понася болка. Това само може да те направи по-успешен в собствения ти живот.

 

 

Така наречените вътрешни бойни изкуства залагат на използването на психологическите умения. Те не използват толкова физическата сила, а устойчивата психика и обикновено съчетават физическите упражнения с духовни практики. Целта е човек да се научи да се владее и да концентрира енергията си така, че оставайки спокоен, да победи. Точно овладавянето на този принцип стои и в основата на така наречения безконтактен бой – когато владееш себе си и използваш енергията на противника срещу самия него. За такова нещо се говори в Система, въпреки че малко хора са го виждали, могат го само най-големите майстори в Айкидо, а друг вид безконтактен бой използват в Санди Мурти – индонезийска бойна практика, също базирана на обръщането на психологическата енергия на противника срещу самия него (във видеото можете да видите как изглежда и това бойно изкуство).

 

 

Парадоксът при овладяването на сложните бойни техники е в това, че колкото по-умел си в двубоя, толкова повече нямаш нужда от тези свои умения в практиката. Всъщност много често, когато човек е на кръстопът, или е изгубил себе си, може да открие решенията на проблемите си точно в залата за тренировки.

Хората, които се занимават с бойни изкуства, много често търсят точно това – цел в живота и средство за постигането й. Система, Санди Мурти, Айкидо и другите подобни изкуства дават възможността да си офицер, а не пешка в собствения си живот. Офицерът познава тактиката, владее противника и взима решенията – така че да надвие опонента.

 

Текстът е извадки от репортаж за предаването „Неразказани приказки“ по News7

 

 

 

 

Вижте още: И нека силата да е с нас

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Система, Михаил Рябко, Санди Мурти, Айкидо, бойни изкуства

StreetView

Призрачни места: Бъдеще в миналото

Неделя, 19 Юни 2016 / Места
  НЛО къщичките в Тайланд, в които никой не живя    В северната част на Тайван, близо до столицата Тайпей сити, в областта Сан Жи е най-известният футуристичен проект, който остана в миналото. Историята започва през 70-те години, когато голяма компания решава да изгради  [...]

Мадарският конник засия

Неделя, 01 Май 2016 / Места
  Създателите на светлинните пърформанси изпращат послание за българско духовно Възкресение     Нова светлинна инсталация се появи под Мадарския конник, след мандалата на Рибното езеро в Рила, съобщиха от Рила Арт. До конника, който е глобален символ на България, засияха впи [...]