Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Обвиняват машинистите за трагедията в Хитрино

Понеделник, 19 Декември 2016 / Истории от града
413
  • МВР

Според експертизата влакът се е движил с два пъти по-висока скорост от разрешената

 

Влаковата композиция се е движила с превишена скорост, съобщиха от прокуратурата днес. Според техническата експертиза влакът е влязъл в района на гарата в Хитрино със скорост от 78 км/ ч при ограничение от 40 км/ч и това е причината той да излезе от релсите, съобщи говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова, цитирана от БТА.

При инцидента няколко от цистерните са се спукали и от една от тях се е изляло голямо количество газ. При втора експертиза е установен кратер в стената на една от пострадалите при инцидента сгради. В тази стая е горяла печка. Това е и причината за взрива и за разрастването на пожара, според първоначалните данни.

Двама от машинистите са обвинени за инцидента. Наблюдаващият прокурор е приел, че двамата машинисти са отговорни за инцидента, но не може той да се дължи единствено на техните действия. Арнаудова посочи, че ще бъдат обвинени и други хора.

На този етап двамата машинисти са задържани за 72 часа и настанени в психиатрична клиника в Русе. Предстои психиатри да преценят дали са вменяеми.

 

Хората от селото вече са изнервени

 

"Съгласно плана, който сме разработили, би трябвало утре да сме вдигнали последната опасна цистерна и да започнем допускането на хората от Хитрино да се завърнат по домовете си. Това обаче ще се случи само при условие, че не излезе нещо непредвидено", заяви днес пред медиите директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов.

Въпреки очакванията на хората да се приберат в домовете си днес, има още две цистерни, които трябва да бъдат изведени от района.

Работи се и по възстановяване на мрежата за електрическо захранване, на ВиК инсталациите, за да могат да живеят в нормални условия. 

 

Хората, които искат да помогнат, могат да изпратят СМС на стойност 1 лев на номер 1466.

Или на сметка:


IBAN: BG64UNCR 76301078660913
BIC: UNCRBGSF
Титуляр: Български Червен кръст (за преводи от България);  Bulgarian Red Cross (за преводи от чужбина)
ОТКРИТА СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ НА ОБЩИНА ХИТРИНО
BG95DEMI92403100181704, DEMIBGSF
"ТЪРГОВСКА БАНКА Д" АД

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Хитрино, влак, взрив, скорост, машинисти, обвинение, прокуратура

StreetInside

Каквото и да става, не се предавай

Неделя, 22 Април 2018 / Към себе си
  Историята и заветите на Далай Лама   Далай Лама е главата на тибетския будизъм. Будистите вярват, че той е прероденият бодхисатва Авалокитешвара, бодхисатвата на състраданието. Отказал се е от пълното просветление, за да осъществи на земята мисията по спасяването на всички живи [...]

Как да се справим с лошите мисли

Четвъртък, 02 Март 2017 / Към себе си
Втренчването в болката не ви помага    Всички сме били наранявани от хора или ситуации – това е част от живота - и докато често е трудно да контролираме болката, не трябва да забравяме, че можем да контролираме отношението си към тази болка. Втренчваме ли се в миналото, или и [...]