Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Проверки на качеството на образованието

Сряда, 07 Септември 2016 / В клас
2428
  • Ще се правят и проучвания сред родителите на децата

Всяка година детските градини и училищата ще се самооценяват 

 

На всеки пет години детските градини и училищата ще бъдат инспектирани за качеството на предоставяното образование. Това предвижда проектът на държавния образователен стандарт за инспектирането, който е публикуван за обществено обсъждане, съобщиха от Министерството на образованието и науката. 

Преди края на всяка година в детските градини и училища ще има и самооценяване, предвижда проектът на наредба за управление на качеството. В този процес ще участват ученици, учители, директор, други педагогически специалисти, както и родителите.

Инспектирането ще се извършва от Национален инспекторат по образованието, чието създаване е предвидено в Закона за предучилищно и училищно образование. Целта е да се постигне цялостна оценка на качеството на предоставяното образование от всяка детска градина и училище.

Инспекторите ще анализират дали ефективно се разпределят, използват и управляват ресурсите за повишаване на качеството в институцията. Ще се инспектира и образователният процес – обучение, възпитание и социализация. При всяка инспекция ще се анализира качеството на предоставянето образование, като се отчита влиянието на демографската среда, на социално-икономическата и на културната среда.

Инспекторатът ще отчита силните страни в работата на съответната градина или училище, както и ще дава конкретни препоръки, когато е необходимо подобряване на качеството. Ще се прави анализ на риска за влошаване на качеството, който включва и анкетни проучвания с родители и ученици. Целта е при установени нарушения или недобро ниво на преподаване и усвояване, при риск от отпадане на ученици, при потенциални заплахи за децата в риск, да се вземат мерки. Оценките ще включват и взаимодействието с други институции, държавни и местни структури.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

МОН, образование, качество, проверки, училища, детски градини

StreetBoard

Връщане към традициите

Събота, 12 Август 2017 / Българи от ново време
Защо все повече хора избират народните обичаи за празниците си?   Маргарита Петрова е журналист в Югозападния регион, а съпругът й Радослав Ранков е оператор в местната кабелна телевизия. Колеги са в кабелната телевизия „Запад“. На 22.07.2017г. двамата се врекоха във вечна [...]

Кирил Ананиев влезе в здравното министерство

Петък, 10 Ноември 2017 / Общество
Новият министър ще се сблъска със съпротива срещу предложените именно от него финансови промени   Както обеща, ден след приемането на Бюджет 2018, правителството внесе кандидатурата си за здравен министър. Доскорошният зам.-финансов министър Кирил Ананиев влиза в Министерството на здра [...]