Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Архитектите сезираха ВАС за детската болница

Петък, 18 Октомври 2019 / Общество
471
  • Според КАБ старата сграда в двора на Александровска болница е опасна и трябва да бъде съборена

КАБ настоява обществената поъчка за довършване на старата сграда да бъде спряна

 

Камарата на архитектите в България настоява обществената поръчка за дострояване на двата 12-етажни корпуса за бъдещата детска болница в София да бъде спряна. Тя е внесла жалба във Върховния административен съд, делото е насрочено за 11 ноември.

Според Камарата в сегашното си състояние сградата е невъзможно да бъде довършена и това е опасно. Нормите за земетръс позволяват до 8-етажна болница в София. Според Общия устройствен план и Подробния устройствен план педиатрията не може да е по-висока от 20 метра, посочват от професионалната организация.

От КАБ подчертават, че през 2011 г. съществуващият незавършен строеж е бил определен за премахване, като се предвижда изграждането на нова детска болница на 5 етажа.

Всичко това прави стария строеж, както и обществената поръчка за довършването му, незаконни, категорични са архитектите.

Строежът на сградата е започнал още през 1978 г. През 2004 г., когато идеята за детска болница отново е на дневен ред, експерти, включително от Министерството на здравеопазването заключават, че по недостроения корпус са настъпили непоправими конструктивни поражения и препоръчват да се построи нова сграда, съобразена със световните стандарти.

През април тази година обаче здравното министерство обяви обществена поръчка за доваршване на съществуващата сграда. Професионалната организация на архитектите настоява, че заданието за проектиране е непълно и некомпетентно и позволява редица злоупотреби.

"Болниците са особено важни в случаи на природни бедствия, терористични актове, военни конфликти, защото трябва да осигурят не само своите пациенти, но и пострадалите. Затова сградата трябва да издържа на силни земетресения, да има собствено електрозахранване, резервоари за вода и храна, да може функционира въпреки катаклизмите навън. Само че за заданието на Министерството на здравеопазването това не важи", пише в становището на КАБ. Те посочват, че обществената поръчка е за довършване на стария строеж е за инженеринг, което означава, че всички етапи в създаването на сградата - проектиране, строителство и авторски надзор, ще бъдат поверени на строителя. Според архитектите инженерингът е допустим единствено, когато вече е създаден идеен проект на сградата, докато в случая липсва дори предпроектно проучване.

От Камарата напомнят, че след публикуването на обществената поръчка са предупредили здравното министерство, че заданието залага опасности и са предложили безвъзмездно да помогнат за написването на професионално задание заедно с Камарата на инженерите. Министерството на здравеопазването обаче е отказало. По тази причина архитектурната колегия е обжалвала поръчката пред КЗК, но жалбата е била отхвърлена.

 

Вижте още:

Детската болница няма да е готова в следващите 2 години

Някогашната детска болница ще бъде завършена

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

детска болница, обществена поръчка, КАБ, МЗ, строеж

Street of Art

Роби Уилямс с клип за руските олигарси

Събота, 01 Октомври 2016 / Под прожектора
Британският певец Роби Уилямс публикува на страницата си във Фейсбук клипа за сингъла Party Like a Russian от новия си албум   Във видеото той осмива руските олигарси, техните веселби и развлечения. Фонът на музиката е „Танцът на рицарите“ на Сергей Прокофиев от балета &bdqu [...]

Дафни Селф: Животът в дрехите

Понеделник, 18 Септември 2017 / Стил
Най-възрастният модел в света ни дава неповторими уроци по увереност   Всяка жена се притеснява от белезите, които годините оставят по лицето и тялото й. А като че ли целият моден бизнес прави това внушение с неписаното правило, че една жена може да бъде търсена като модел до около 30- [...]