Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Някогашната детска болница ще бъде завършена

Сряда, 19 Декември 2018 / Общество
186
  • kanal3.bg

Кабинетът дава Правителствена болница на Софийския университет


Държавата все пак ще изгради детска педиатрична болница, но тя няма да е в сградата на така наречена Правителствена болница, както е известна болница „Лозенец“. За целта ще бъде довършена 12-етажната сграда на територията на Александровска болница, стана ясно на заседанието на правителството. Сградата за педиатрията е недовършена повече от 40 години. Тя е щяла да бъде най-голямата специализирана детска болница на Балканския полуостров, но строежът е бил замразен през 70-те години.

През месец януари Министерството на здравеопазването ще обяви обществена поръчка за обследване на вече изградената структура на територията на УМБАЛ „Александровска". След това ще бъде направено и препроектиране, съобразено с нуждите на бъдещата детска болница, обясни здравният министър Кирил Ананиев, цитиран от zdrave.net.

Преди години болницата е проектирана по модел на детската болница „Шнайдер" в Израел и на болницата в германския град Дюселдорф. „Надявам се в началото на лятото да започнем реалното изграждане на новата болница. Ще създадем пълна организация, за да може тя да бъде готова най-късно до средата на 2020 година", посочи Ананиев.

Колко точно ще струва строителството на новата детска болница ще бъде ясно след препроектирането на сградата. Министър Ананиев пресметна, че при 500 лв./кв. м. при 40 хил. кв. м. разгърната застроена площ строителните дейности ще струват около 20 млн. лв. Част от необходимото оборудване и медицинска апаратура за новата детска болница ще дойде от детските отделения и клиники в университетските болници в София.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че правителството ще погаси дълговете на болница "Лозенец" в размер на 23 милиона лева. Тя ще бъде прехвърлена към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

С решение на кабинета се отпускат над 4,3 млн. лева по бюджета на здравно министерство за пълното обновяване на Клиниката по изгаряне и пластична хирургия на „Пирогов”.

 

Вижте още: 

Колко струва животът на пациента?

Български лекар спаси дете с уникална операция

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

детска болница, недовършена сграда, Александровска болница, болница Лозенец, педиатрия

Street of Hope

Децата и домакинските задължения

Четвъртък, 01 Септември 2016 / Родители
Защо е важно детето да има задължения вкъщи и как да направим домакинската работа приятна?   Голяма част от хората смятат, че домашните задължения възпитават отговорност и ред в децата, както и че ги учат на самостоятелност. Но много от тях така и не успяват да накарат децата си да [...]

Разкривеното писане: Какво трябва да знаем

Четвъртък, 02 Май 2019 / Гласът на детето
Каквито и да са причините за затрудненията с почерка, има начини да помогнете на детето си   Малките деца пишат разкривено и разхвърляно и това е нормално. Научаването на формата на буквите и поставянето им на правилното място на страницата, за да се получат думи и изречения е труден и [...]