Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Български лекар спаси дете с уникална операция

Неделя, 08 Октомври 2017 / Българи от ново време
600
  • sofiapress.com

Д-р Станимир Сираков е номиниран за носител на годишните награди National Medical Awards

 

Уникална мозъчна операция на 10-годишно дете извърши екип, ръководен от д-р Станимир Сираков в столичната болница "Св. Иван Рилски". Екипът достигна до мозъка на момиченцето без да отваря черепа - през вена на крака му.

"Подобни процедури са алтернатива на класическата хирургия. Работим под рентгенов контрол, който в по-голямата част от света се извършва от интернационални рентгенолози. Чрез този метод се осъществява лечението на мозъчни аневризми, част от някои мозъчни тумори и исхемичен мозъчен инсулт в остра фаза", посочи пред телевизия България он ер интервенционалният рентгенолог към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Станимир Сираков.

Специалистът прилага този метод от около 3 години, но за първи път извършва толкова сложна операция. За това време чрез него е оперирал 60 деца с по-лека форма на заболявания. Методът е сравнително нов – в Европа се прилага от около 10 години.

Чрез кръвоносните съдове на тялото лекарите достигат до мозъчното кръвообращение. И в зависимост от малформацията се налага използването на модерни консумативи, чрез които се изолират патологичните съдове и се възстановява нормалното кръвообращение.


"Лекарският ни екип се е обучавал за тези процедури в чужбина, а сега ги въвеждаме и у нас, за да може българският пациент да има достъп до тях. Освен при 10-годишното детенце, успяхме да извършим същата операция и при 40-годишен мъж", каза още д-р Сираков.

Рентгенологът е номиниран за третото издание на годишните награди National Medical Awards. Събитието ще се проведе на 10 октомври.

Този път медицинските "Оскари" ще бъдат присъдени за значими постижения на български лекари и екипи, а основната цел на призовете е да подпомогне популяризирането и отличаването на добрите практики в медицината, както и успехите на българските медици у нас и по света.


Д-р Станимир Сираков завършва медицина през 2009 г. в МУ-София и веднага след това започва работа като ординатор в отделението по “Компютърна и магнитно-резонансна томография” към болница “Св. Иван Рилски” в София. Един от малкото лекари в страната, извършващи високоспециализирани животоспасяващи процедури при мозъчни аневризми и облитериране на мозъчни и гръбначномозъчни артериовенозни малформации.

Специализирал е в Сърбия и Франция. Участва в редица национални и международни конференции и обучителни курсове в различни области на образната диагностика. Част е от авторския колектив на едно от ръководствата по образна диагностика. Потърсихме го във връзка с новия метод на лечение на мозъчни малформации, който прилага.

През 2017 г. д-р Сираков е избран за председател на Българското дружество по Интервенционално рентгенология. Специализирал е при водещи имена на европейската интервенционална рентгенология, като професор Петър Боснякович в Ниш, Сърбия, както и при доайена на интеревенционалната неврорентгенология проф. Жак Море в Париж.

По време на обучението си при проф. Шарбел Монайе в Лимонж, Франция печели приза на Ротшийлдфондацията за най-добър млад и прогресиращ интервенционален неврорентгенолог. От 2012 г. работи и развива ендоваскуларните невроинтервенции при лечението мозъчно-съдовите заболявания в България, като въвежда редица нови, най-съвременни техники и устройства.
 
През 2015 г. защитава дисертационен труд на тема – „Ендоваскуларно лечение на мозъчни артерио-венозни малформации“. Автор е на над 30 статии в чуждестранни и български научни периодични списания.
 

 

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Станимир Сираков, National Medical Awards, лекар, болница Св. Иван Рилски

StreetView

До Черни връх по време на ураган

Понеделник, 23 Декември 2019 / Приключения
Това е истинска любовна афера между космически светове!   Днес с мъжа ми тръгнахме към Черни връх. Когато паркирахме колата на хижа Алеко и слязохме, имаше изключително силен вятър. И двамата се изненадахме, тъй като винаги следим подробно прогнозата при преходи, а тя показваше слаб вят [...]

Забавни родителски провали

Сряда, 01 Ноември 2017 / Приключения
  Да си родител не е лесна работа и тези, които имат деца, добре знаят това   Независимо от нашите най-добри намерения, понякога ситуацията може да стане неудобна, особено когато малките ни грешки са на гърба на децата. BoredPanda предлага колекция с родителски провали, които [...]