Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Български лекар спаси дете с уникална операция

Неделя, 08 Октомври 2017 / Българи от ново време
668
  • sofiapress.com

Д-р Станимир Сираков е номиниран за носител на годишните награди National Medical Awards

 

Уникална мозъчна операция на 10-годишно дете извърши екип, ръководен от д-р Станимир Сираков в столичната болница "Св. Иван Рилски". Екипът достигна до мозъка на момиченцето без да отваря черепа - през вена на крака му.

"Подобни процедури са алтернатива на класическата хирургия. Работим под рентгенов контрол, който в по-голямата част от света се извършва от интернационални рентгенолози. Чрез този метод се осъществява лечението на мозъчни аневризми, част от някои мозъчни тумори и исхемичен мозъчен инсулт в остра фаза", посочи пред телевизия България он ер интервенционалният рентгенолог към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Станимир Сираков.

Специалистът прилага този метод от около 3 години, но за първи път извършва толкова сложна операция. За това време чрез него е оперирал 60 деца с по-лека форма на заболявания. Методът е сравнително нов – в Европа се прилага от около 10 години.

Чрез кръвоносните съдове на тялото лекарите достигат до мозъчното кръвообращение. И в зависимост от малформацията се налага използването на модерни консумативи, чрез които се изолират патологичните съдове и се възстановява нормалното кръвообращение.


"Лекарският ни екип се е обучавал за тези процедури в чужбина, а сега ги въвеждаме и у нас, за да може българският пациент да има достъп до тях. Освен при 10-годишното детенце, успяхме да извършим същата операция и при 40-годишен мъж", каза още д-р Сираков.

Рентгенологът е номиниран за третото издание на годишните награди National Medical Awards. Събитието ще се проведе на 10 октомври.

Този път медицинските "Оскари" ще бъдат присъдени за значими постижения на български лекари и екипи, а основната цел на призовете е да подпомогне популяризирането и отличаването на добрите практики в медицината, както и успехите на българските медици у нас и по света.


Д-р Станимир Сираков завършва медицина през 2009 г. в МУ-София и веднага след това започва работа като ординатор в отделението по “Компютърна и магнитно-резонансна томография” към болница “Св. Иван Рилски” в София. Един от малкото лекари в страната, извършващи високоспециализирани животоспасяващи процедури при мозъчни аневризми и облитериране на мозъчни и гръбначномозъчни артериовенозни малформации.

Специализирал е в Сърбия и Франция. Участва в редица национални и международни конференции и обучителни курсове в различни области на образната диагностика. Част е от авторския колектив на едно от ръководствата по образна диагностика. Потърсихме го във връзка с новия метод на лечение на мозъчни малформации, който прилага.

През 2017 г. д-р Сираков е избран за председател на Българското дружество по Интервенционално рентгенология. Специализирал е при водещи имена на европейската интервенционална рентгенология, като професор Петър Боснякович в Ниш, Сърбия, както и при доайена на интеревенционалната неврорентгенология проф. Жак Море в Париж.

По време на обучението си при проф. Шарбел Монайе в Лимонж, Франция печели приза на Ротшийлдфондацията за най-добър млад и прогресиращ интервенционален неврорентгенолог. От 2012 г. работи и развива ендоваскуларните невроинтервенции при лечението мозъчно-съдовите заболявания в България, като въвежда редица нови, най-съвременни техники и устройства.
 
През 2015 г. защитава дисертационен труд на тема – „Ендоваскуларно лечение на мозъчни артерио-венозни малформации“. Автор е на над 30 статии в чуждестранни и български научни периодични списания.
 

 

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Станимир Сираков, National Medical Awards, лекар, болница Св. Иван Рилски

Street of Hope

Озарената педагогика: Майсторството на учителя

Събота, 30 Юли 2016 / В клас
Важно да слушаме и да разбираме децата какво ни казват и да ги оставим да изживеят живота си радостно    При децата сутрин има трима преподаватели. Тяхната роля не е да обучават децата, а да ги наблюдават, да откриват талантите им и да ги завеждат на места, където могат да ги разви [...]

Стресът за децата от празниците

Неделя, 17 Декември 2017 / Гласът на детето
Работен лист, с който да помогнем на децата с обучителни затруднения да овладеят проблемите   Празниците може да се окажат изпитание за много деца с проблеми в обучението и вниманието. По това време децата обичайно се сблъскват с изисквания, които не срещат в ежедневието си. Големи съби [...]